Friday, November 15, 2013

Saya & Abg RAM...huhuhu...

Salam,

Saya & Abg RAM...
Chewaahhhh...tajuk tak boleh blahhh!!!

Siapakah Abg RAM???
Huhuhu... Abg RAM ialah Abg Ramlee Awang Murshid...
Novelis thriller no 1 Malaysia...
Saya memang meminati novel2 beliau...
Ok..percaya atau tidak, kesemua novel beliau (Alaf 21) saya dah baca!!!
Percaya tak??? Sila percaya...!

Saya mulai meminati novel2 beliau semasa belajar di UiTM dahulu...
Novel pertama beliau yang saya baca ialah "Semangat Hutan"...novel yang diberi pinjam oleh seorang rakan (sebab dah boring gile takde buku nak baca), dan terus membuatkan saya ternanti2 semua novel tulisan beliau...
Teringat lagi masa mula2 tengok novel tu..

Saya : alahai..tak bestnya laa tajuk buku ni..ko nak suruh aku baca? Macam tajuk buku budak sekolah rendah je... (amat sombong mengkritik tajuk buku orang!) ;p
Kawan : ko baca la dulu...jangan sombong..ko dah baca nanti, ko tau la betapa 'semangat' nya ko nanti nak carik buku2 dia lagi..
Saya : ye la..ye la..aku baca la sebab dah takde buku lain nak baca...

Ye..begitulah ayat sombong saya suatu ketika dulu...huhuhu...
Sejak baca novel tu, terus la saya cari semua novel tulisan Abg RAM... (^_^)
Saya sangat suka gaya penulisan beliau yang menggunakan kosa kata BM yang baik dan tersusun, di samping banyak menyelitkan unsur2 islamik dan ketuhanan secara langsung dan tidak langsung..
Dan yang penting, novel2 beliau bukan klise..dan of course bukan jiwang2 sangat..dan novel beliau membuatkan anda berfikir apakah kesudahan dan penamatan serta ending cerita tersebut!!!

Dan yang paling best, saya mengikuti kisah pengembaraan & kehidupan Saifudin Jalis @ Laksamana Sunan (gelaran oleh org Tanah Rencong)...
Fuuuhhhh...yang ni memang kisah yang sangat adventure!!!
Saya ada kesemua 6 novel beliau ni (sebab kisah dia bersambung2)
Bagaikan Puteri, Cinta Sang Ratu, Hijab Sang Pencinta, Cinta Sufi, Sutera Bidadari & Sunan Musafir...

Saya hanya pernah berkesempatan jumpa & mintak sign Abg RAM masa Book Fair (2012 - PWTC) - masa ni buku last kisah Laksamana Sunan (Sunan Musafir)
Pewwhhhh...yang tu pun aku beratur punya la panjang ko!
Macam nak beli tiket bola final ok!!!


Nampak tak nama I tu?? Cik Angah.. dan cop kelab RAM


Ok..saya sempat captured Abg RAM tgh tulis kat novel saya tu...


Ye.. dapat jugak saya bergambar dgn Abg RAM!!!   >_<


Selain Abg RAM, saya juga meminati seorang gadis novelis ini! Huhuhu...
Nurul Syahida - she's my schoolmate kat Kuala Selangor dulu... (ok, saya bukan minat buku dia sebab dia kawan sekolah saya ye..tapi, anda baca la sendiri buku2 beliau!)

Novel2 yang ditulis oleh beliau dengan penulisan gaya sangat santai, berterus terang, sangat selamba serta penghembusan ayat yang mengarut tapi mengikut pemikiran realiti manusia! hehehe...
Beliau memang amat suka menulis sejak sekolah lagi (semua orang tau hobi ko Shai!),
Dan saya membaca hasil tulisan2 beliau sejak sekolah lagi (belum dibukukan laa, hanya tulis kat buku latihan garis satu, pastu pass2 kat semua orang baca!) ;p

Sekarang, alhamdulillah...beliau berjaya juga mencapai cita2nya nak jadi penulis..
Congrats Shai!!!
Shai...ko pun dah setanding Abg RAM wehhhh!!! (thumbs up!)
Ok...semua novel beliau pun saya ada...
Soalnya Hati, Plain Jane, Aku Kan Novelis!, Valentina Nervosa, Sekolah Banyak Penunggu & 3 Hati...  
Tapi, cuma satu je yang beliau dah sign!(Valentina Nervosa)... huuu...even ada je jumpa2 beliau dan santai2 sama2...tapi...kenapakah aku tak hangkut je semua bagi kat ko suruh sign eh Shai???



Ok.. ini la satu2 novel yg ko sign Shai! masa 2011 kalau x silap aku! ;p


Me & Shai... masa acara makan2-gossip2 kat rmh Mary, Oct 2013


Ok..saya memang suka membaca! (ini benar!)
Tetapi, perlu kena gaya dan minat saya... dan nampaknya Abg RAM & Shai membuatkan saya ternanti2 novel baru mereka...
Terkini, saya dah beli & baca novel terbaru Abg RAM - Magis... (waahhh..siap ada trailer & teaser wehh!!!) - boleh tengok kat sini
Ko ado???  =))
Dan sedang menanti kemunculan novel terbaru Shai... Aku Kan Novelis 2!!!
Huhuhuhu...


>> lebih suka mengapdet di blog berbanding fesbuk!