Saturday, December 14, 2013

Ikan oh ikan...

As Salam...

Waahh..dah lama betul tak apdet blog ku ini...
Sedar tak sedar, rupanya dah masuk bulan Disember...dah hujung tahun 2013 pun...
Kurang lebih 2 minggu lagi, dah nak masuk tahun baru.. 2014..
Owhhh.... time flies... ^_^

Sekarang saya ada hobi baru...selain membaca...
Hobi yang dikongsi bersama kakak opis, Kak Azie...
Walaupun bukan hobi penuh, tapi sekurang2nya dapat membuatkan kami rasa gembira + terhibur dengan hobi ini...
Selain dapat menggembirakan hati, dapat juga kami bersedekah.... dan berharap dengan hobi baru ini, Allah SWT dapat mengurniakan rezeki yang berlipat ganda kepada saya dan Kak Azie... Insya Allah... (mak aii..panjang btol mukadimah ko!)

Ini laaa hobi baru kami...
Memberi makan pada ikan2 di kolam tempat keje kami...
Ada 8 kolam kecil dan 1 kolam besar...dan saya tak pasti ada berapa ratus ekor ikan kesemuanya...
Sangat chomell....



Kak Azie tengah bagi ikan2 tu makan roti...tengok, banyak kann???


"mari serbu..." - kata sang ikan yg besar tu! hiii...



berlari2an dalam air demi mendapatkan roti yg diberi...



Kebiasaannya kami akan bagi ikan2 (feed them) makan adalah selepas waktu bekerja (petang) atau kadang2 di pagi hari sebelum masuk opis...
Sangat gembira bila tengok mereka berkumpul dan melompat2 untuk makan.. (^_^)
Biasanya saya dan Kak Azie akan bagi sebuku atau 2 buku besar panjang roti yang dipotong kecik2..
Semoga dengan usaha kami memberi makan ikan2 yang juga hambaNYA ini, Dia permudahkan urusan kami & memberkati rezeki & serta mempermudahkan urusan hidup kami... Insya Allah...


>> berkongsi2 lah rezeki yang kamu ada...Insya Allah pasti mendapat keberkatan dariNYA...

Friday, November 15, 2013

Saya & Abg RAM...huhuhu...

Salam,

Saya & Abg RAM...
Chewaahhhh...tajuk tak boleh blahhh!!!

Siapakah Abg RAM???
Huhuhu... Abg RAM ialah Abg Ramlee Awang Murshid...
Novelis thriller no 1 Malaysia...
Saya memang meminati novel2 beliau...
Ok..percaya atau tidak, kesemua novel beliau (Alaf 21) saya dah baca!!!
Percaya tak??? Sila percaya...!

Saya mulai meminati novel2 beliau semasa belajar di UiTM dahulu...
Novel pertama beliau yang saya baca ialah "Semangat Hutan"...novel yang diberi pinjam oleh seorang rakan (sebab dah boring gile takde buku nak baca), dan terus membuatkan saya ternanti2 semua novel tulisan beliau...
Teringat lagi masa mula2 tengok novel tu..

Saya : alahai..tak bestnya laa tajuk buku ni..ko nak suruh aku baca? Macam tajuk buku budak sekolah rendah je... (amat sombong mengkritik tajuk buku orang!) ;p
Kawan : ko baca la dulu...jangan sombong..ko dah baca nanti, ko tau la betapa 'semangat' nya ko nanti nak carik buku2 dia lagi..
Saya : ye la..ye la..aku baca la sebab dah takde buku lain nak baca...

Ye..begitulah ayat sombong saya suatu ketika dulu...huhuhu...
Sejak baca novel tu, terus la saya cari semua novel tulisan Abg RAM... (^_^)
Saya sangat suka gaya penulisan beliau yang menggunakan kosa kata BM yang baik dan tersusun, di samping banyak menyelitkan unsur2 islamik dan ketuhanan secara langsung dan tidak langsung..
Dan yang penting, novel2 beliau bukan klise..dan of course bukan jiwang2 sangat..dan novel beliau membuatkan anda berfikir apakah kesudahan dan penamatan serta ending cerita tersebut!!!

Dan yang paling best, saya mengikuti kisah pengembaraan & kehidupan Saifudin Jalis @ Laksamana Sunan (gelaran oleh org Tanah Rencong)...
Fuuuhhhh...yang ni memang kisah yang sangat adventure!!!
Saya ada kesemua 6 novel beliau ni (sebab kisah dia bersambung2)
Bagaikan Puteri, Cinta Sang Ratu, Hijab Sang Pencinta, Cinta Sufi, Sutera Bidadari & Sunan Musafir...

Saya hanya pernah berkesempatan jumpa & mintak sign Abg RAM masa Book Fair (2012 - PWTC) - masa ni buku last kisah Laksamana Sunan (Sunan Musafir)
Pewwhhhh...yang tu pun aku beratur punya la panjang ko!
Macam nak beli tiket bola final ok!!!


Nampak tak nama I tu?? Cik Angah.. dan cop kelab RAM


Ok..saya sempat captured Abg RAM tgh tulis kat novel saya tu...


Ye.. dapat jugak saya bergambar dgn Abg RAM!!!   >_<


Selain Abg RAM, saya juga meminati seorang gadis novelis ini! Huhuhu...
Nurul Syahida - she's my schoolmate kat Kuala Selangor dulu... (ok, saya bukan minat buku dia sebab dia kawan sekolah saya ye..tapi, anda baca la sendiri buku2 beliau!)

Novel2 yang ditulis oleh beliau dengan penulisan gaya sangat santai, berterus terang, sangat selamba serta penghembusan ayat yang mengarut tapi mengikut pemikiran realiti manusia! hehehe...
Beliau memang amat suka menulis sejak sekolah lagi (semua orang tau hobi ko Shai!),
Dan saya membaca hasil tulisan2 beliau sejak sekolah lagi (belum dibukukan laa, hanya tulis kat buku latihan garis satu, pastu pass2 kat semua orang baca!) ;p

Sekarang, alhamdulillah...beliau berjaya juga mencapai cita2nya nak jadi penulis..
Congrats Shai!!!
Shai...ko pun dah setanding Abg RAM wehhhh!!! (thumbs up!)
Ok...semua novel beliau pun saya ada...
Soalnya Hati, Plain Jane, Aku Kan Novelis!, Valentina Nervosa, Sekolah Banyak Penunggu & 3 Hati...  
Tapi, cuma satu je yang beliau dah sign!(Valentina Nervosa)... huuu...even ada je jumpa2 beliau dan santai2 sama2...tapi...kenapakah aku tak hangkut je semua bagi kat ko suruh sign eh Shai???



Ok.. ini la satu2 novel yg ko sign Shai! masa 2011 kalau x silap aku! ;p


Me & Shai... masa acara makan2-gossip2 kat rmh Mary, Oct 2013


Ok..saya memang suka membaca! (ini benar!)
Tetapi, perlu kena gaya dan minat saya... dan nampaknya Abg RAM & Shai membuatkan saya ternanti2 novel baru mereka...
Terkini, saya dah beli & baca novel terbaru Abg RAM - Magis... (waahhh..siap ada trailer & teaser wehh!!!) - boleh tengok kat sini
Ko ado???  =))
Dan sedang menanti kemunculan novel terbaru Shai... Aku Kan Novelis 2!!!
Huhuhuhu...


>> lebih suka mengapdet di blog berbanding fesbuk!

Monday, October 28, 2013

Try laa... Meatball yg sedap!

Haiii u ollsss...
Rajinnya I apdet! Huuu...

Saya selalu dengar orang cerita meatball IKEA sedap...sedap...lazat...
Owhh..benarkah? Ke itu hanya propa sahaja??

Bagi membuktikan kata2 mereka.. maka, saya pun teringin la nak cuba sambil mencari kesahihan gossip2 liar tersebut...
Okey, sebenarnya kisah ni memang dah lama pun, beberapa bulan yg lalu...sebelum puasa lagi...
Cuma, saya tiba2 nak post sebab tiba2 pulak terbayang2 meatball itu...
Ye laa..di samping sejak blog I ni dah berubah wajah kannn... so, buat masa ini serta setakat ini, I sangat la teruja untuk mengpost entry baru... hehehehe...
And saya pun dah lama rasanya tak review pasal food or any restaurants!

Okeyyy, back to the story...
Ye...memang benar... meatball itu sangat sedap!
Yang menyedapkannya sebenarnya adalah 'kuah' nya itu!
Sangat pekat and nyumm...nyumm... 
But, I really forgot the price!

So, people... try laaa!!!
Pasti tak mengecewakan anda!  (^_^)




the heavennn... meatball ikea!



meatball ikea... cheese cake... pudding... mushroom soup... OMG!



>> nak pegi ikea lagi laa...
 


Friday, October 25, 2013

FBI...

AsSalam semua..

Yeaaayyyyy!!! I've changed my blogskinnnnnn!!!
Back to basic je...senang...dan simple! (^_^)
Chantek kahhhh?? Huhuhu....

Lama jugak saya tak apdet blog!
Huuu... okeyy, I'm really2 a bz girl yaa! (ini benar!)
Semalam dengar radio hot.fm... FBI nak resign???
Owhhh...Ini memang gossip hangattttttt... bukan radio hangattttt je okeyyy!!!
Ingatkan itu hanya gurauan drpd FBI...or status hangit beliau je...tapi, hari ni dah disahihkan...
FBI benar2 letak jawatan as deejay hot.fm!!! OMG!!!

Saya adalah salah sorang peminat beliau... saya suka beliau sebab sangat sempoi!
Suara pun sedap kalau nyanyi! huhuhu...
Nampaknya beliau takde lagik la utk dicalonkan sbg  "Penyampai Radio Lelaki Paling Popular" lagi lepas ni...
Orang lain laa pulak... *sigh*

Sedih jugak masa tau FBI nak resigned!  =(
Tapi, takpe laa... beliau mesti ada perancangan hidup sendiri...
Apa2 pun... Abg Faizal... All the best!!!  =))



wif FBI once upon a time - masa beliau tak botak lagi...huhu...



>> rezeki ada di mana2... 


Tuesday, October 15, 2013

Selamat Hari Raya Aidil Adha 1434H...

As Salam...

Kepada semua umat Islam seluruh dunia,
Saya mengucapkan...

Selamat menyambut   Hari Raya Aidil Adha 1434H / 2013M...
Allahu Akbar... Allahu Akbar...

kad raya untuk semua


Semoga segala pengorbanan yang pernah dilakukan mendapat keberkatan & keredhaanNYA..
Insya Allah..
May ALLAH bless us always... Ameenn...

Tuesday, September 24, 2013

I miss those moments..


Salam...

Sungguh lama saya tak apdet blog!
Sangat tak sempat... rasa macam nak tambah tangan.. dan masa yang panjang tanpa malam supaya dapat ku siapkan keje2ku... huuuuuuuuu...

Masa ni laa saya teringat zaman2 belajar... zaman2 sekolah...
I miss those moments! Really miss!

Masa zaman2 sekolah dulu, waktu prep, boleh tido!!!
Owhhhh...heavennnnn!!! (di samping nak siapkan homework laa...) :P
Habis prep, pegi koop, beli aiskrim...pastu makan aiskrim dengan gembiranya!
Wajib! Setiap hari, satu aiskrim! Owhhhh...besttnya!!!
Tapi...itu dulu... suatu ketika dulu... 13 tahun yang lalu...

Masa zaman2 U pulak... lagi laaa heavennn!!!
Jadual kelas buat sendiri... so, boleh plot mana2 time yg suka...
Dan kalau takde kelas...harusssslaaaa tido dan berehat2 kat bilik!
Dan yang palinggggg heavennnn adalah berjalan2 membuang masa + menghabiskan duit! hehehe...

Once upon a time in Malacca...(waktu diploma)
Kalau takde kelas je, mesti keluar pegi pekan Alor Gajah, makan kuih udang ke...makan nasik ayam nadia ke...(aku still ingat lagik gerai dia kecik je kat bus stand tu, tapi selalu penuh sesak!)
Kadang2 pegi pekan Tampin (we called as koboi town), jalan2, makan2 kat Starbucks (panggilan yg ktorg bg kat gerai kecik, yg makanannya sedap amat! - I still remember!)
Lagi best, pegi bandar Melaka...puas laa jalan2 kat tempat2 and bangunan2 bersejarah tu...semua bangunan sejarah yg masa kecik2 dulu rombongan sekolah suka buat tu, saya dah puas pegi okeyy...huuuuu...
Itu belum lagi citer pegi2 pantai...duduk2 tepi pantai makan kuaci, bawak sandwich sardin...
Owhhh... I really miss those moments!
Tapi itu dulu...suatu ketika dulu... 10 tahun yang lalu...

Once upon a time in Shah Alam...
Lagi heavennn.. sebab dekat dgn rumah...
So, every week saya akan balik kampung! huhuhuhu...
Duduk Shah Alam, memang best...cuma kampus sangat besar.. dan saya hanya tinggal di kolej selama satu semester saje...then, duduk luar...ngn kawan2...
Still... kalau takde kelas aje, ktorg akan ada aktiviti2 yang tersendiri...(selain siapkan assignment/slide presentation/thesis/tutorial bagai laa) ;p
Bayangkan laa... muzium shah alam yang takde ape bende tu pun saya penah masuk tau! huuuu....
Tapi...itu dulu...suatu ketika dulu...

Sekarang saya dah bekerja...
Tiada lagi masa nak tido2 tengahari ke (even aku selalu gak laa tersengguk2 depan pc!)
Tiada lagi masa nak buang2 masa di hari2 biasa (weekdays) -pegi jalan2, makan2, buang2 masa....
Memang sekarang masa itu amat berharga...banyak benda yang perlu diselesaikan!
Terlalu banyak komitmen dalam kehidupan ini!
Owhhh... betapa saya sangattt rindunya zaman2 itu!!!
I miss my school time...my childhood... I miss time that I was a student...  :(

Yang pasti...
Masa tidak akan berulang kembali... tidak akan berputar semula...
Saya dan kamu tidak akan dapat mengulangi apa yang telah terjadi..apa yang pernah dilalui...
Lets bygone be bygone...

Tetapi... saya dan kamu masih boleh merancang apa yang akan dan bakal terjadi....
Cuma...segalanya atas ketentuan Allah Yang Maha Esa...
Kerana.. kita hanya merancang, Dia yang menentukan segalanya...
Jadikan segala yang berlalu dan pernah berlaku dalam kehidupan kita sebagai pengalaman dan pengajaran...
Pasti ada hikmah di sebalik segalanya... benar kan?



as choral speaking's instructor - 2000


walaupun meja penuh buku, tapi masih ada masa nak bergossip2 dan bergembira...huuu...




comelnya kami di zaman persekolahan...luv u all!



2001-2004 - malacca in memories - mari ke pantai! :)


malacca - masa kat dewan kuliah (rindunya nak dengar mass lecture!) 


  

2004-2006 - shah alam - sweet memories...




>> i really miss all those moments!!! (^_^)

Thursday, August 8, 2013

Salam Eid Mubarak 1434H...

Salam semua,

Kepada semua Muslimin & Muslimat seluruh dunia...
Saya mengucapkan...

Selamat Hari Raya Aidil Fitri 1434 H...
Salam Eid Mubarak...
Salam Lebaran...



Kad raya untuk semua...


Saya memohon kemaafan andai ada kesalahan & kekhilafan yang pernah dilakukan sepanjang kamu-kamu semua mengenali saya...
Semoga Syawal kali ini akan memberi 1001 keinsafan, kegembiraan dan kebahagiaan buat kita semua serta mendapat Rahmat & kasih sayang Allah SWT hendaknya... Ameenn...


Gemersik takbir mengundang hiba,
Salam diutus tanda ingatan,
Syawal dinanti menjelang tiba,
Untuk semua, ku pohon kemaafan...


Sekali lagi saya mengucapkan,

Selamat Hari Raya Aidil Fitri...
Maaf Zahir dan Batin...



Ikhlas,
cik angah lee, 2013

Thursday, July 25, 2013

I update!!!

Salam,

Recently, I'm quite busy... as busy as bee...huuu... *sigh*

Nak apdet blog pun tak sempat2...
Dan haruslaa fesbuk pun dah lama giller tak bukak2 kann... just tengok notification kat email yahoo saje...!
Aduyaaiii... kenapakah tempat koje den mem'blocked' penggunaan fesbuk itu??? huwaaaa...

Henpon pulak tidak canggih... ditambah pulak dengan saya yg takde komputer riba sendiri, apatah lagik 'beruk band' ataupun saluran internet di rumah!
Arghhhhh... seakan2 tinggal di pelosok ceruk rantau sungguh! Sedehhhh...

Tapi...ini musykil... blogspot boleh pulak dibukak kat opis ku ini! huuu... ini misteri! ;P
Siap boleh nak tulis entry lagik kannn.. cuma malas ke rajin, sempat ke tak je... =)

Sekarang dah masuk Ramadhan ke 16, esok cuti... Nuzul Qur'an..
Alhamdulillah, tak sangka...sekejap je masa berlalu...
Kurang lebih 2 minggu lagi kita semua umat Islam akan menyambut Syawal yg mulia!
Owhhh... sangat gembira... lagik teruja! =))

Tahun ini saya sangat2 teruja nak beraya! (memang tetiap tahun pun teruja kannn!)  ;p
Semua persediaan & persiapan rumah kat kampung dah 80% setel! (^_^)
Saya dan adik saya mula kemas2 rumah sejak sebelum puasa lagik sbb kami tak nak kepenatan & keletihan mengemas2 masa bulan puasa nanti...huuuuuuu....

Ehmm...aktiviti di bulan puasa...
Selain bertarawikh...aktiviti2 buka puasa atau iftar bersama rakan2 sudah menjadi satu kemestian!
Time ni dapat laa berkumpul, berjumpa kawan2...sambil berbuka puasa bersama2...
Seronok sungguh!

Okeyyy...
Insya Allah kita akan beraya pada 8.8.13, bulan depan...
Semoga dipanjangkan usia dan dapat meraikan lebaran yang mulia ini dengan penuh kegembiraan bersama keluarga dan sanak saudara tercinta... Insya Allah...

Salam lebaran  (in advanced) daripada saya... (^_^)
Mohon ampun dan maaf atas kesalahan, kesilapan dan kekhilafan yang pernah dilakukan...
Semoga mendapat keberkatan di bulan yang mulia ini... Ameenn...



den kayo!!! huhuhu...



>> dah tukar duit rayakah??? hehehe...

Tuesday, July 23, 2013

Salam Ramadhan 1434H...


Salam semua,

Kepada semua umat Islam di seluruh dunia...

Masih belum terlambat lagi rasanya untuk saya mengucapkan Selamat Menjalani Ibadah Puasa...Selamat Menyambut Ramadhan al-Mubarak...

Semoga kita akan mempertingkatkan amalan dan ibadah di bulan Ramadhan yang mulia ini..Insya Allah..
Dan semoga Allah SWT memberkati segala amalan dan kebaikan yang kita lakukan di sepanjang bulan ini..
Ameenn...





salam ramadhan...


Salam Ramadhan 1434H,
- cik angah lee -

Wednesday, June 12, 2013

Kehidupan...

Salam semua...

Waahhh...macam tak sangka je... rupa2nya dah masuk setengah tahun kita melalui tahun 2013 ni!
Owhhh...betapa cepatnya masa berlalu!
Now is June! Dan dah masuk pun bulan Sya'ban...
And next month dah masuk pun Ramadhan...
Pastu pulak Syawal... "Selamat Hari Raya..."  (^_^)
How sweeeeettttt... !!!

Macam2 yang dah dilalui oleh setiap kamu dan saya sepanjang setengah tahun ini...kann...
Setiap kita melalui kisah hidup yang berbeza-beza...
Ada yang manis, pahit, suka, duka dan sebagainya...
Namun, walau apa pun yang terjadi... hidup tetap perlu diteruskan!
And we should know, how matter it is... life must go on!

Saya...
Juga seperti kamu...
Banyak yang saya lalui... walaupun 2013 belum pun melabuhkan tirainya...
Suka, duka, pahit, manis, sihat, sakit, gembira, sedih...huuuu... macam2 laa...

Namun, yang penting...
Saya dan kamu harus bersyukur...redha...atas apa sahaja yang telah dikurniakan dan diaturkan olehNYA Yang Maha Esa... pasti ada hikmah disebaliknya! (ini pasti!)
Alhamdulillah... Ya Allah...





Saya dan kamu....
Huuuu...




I love to walk in rain... because no one knows that I'm crying...




aku setia bersamamu...
owhhh... telefon bimbitku....





kesakitanku...semoga cepat sembuh ya! ameenn...
owhhh... my little cutie knee!




>> inilah dinamakan kehidupan...

Wednesday, May 22, 2013

Wordless Wednesday... again!

Salam,

I still wanna update my blog! ;p
Since this is my blog, so...anyone cares what I wanna post here?
Huhuuhuhu...





Say  "THANK YOU"  students... But, definitely these are not mine...


>> Thank you...

Wednesday, May 15, 2013

Wordless Wednesday...

Salam,

Since I was very bz... I couldn't update my blog recently!
But..still I wanna put something to make my blog is updated!
Hehehe...  ;P



ada berani? snake plate? hahahaha...

>> dah hampir masuk pertengahan tahun 2013??? owhhh...cepatnya masa berlalu...

Thursday, April 18, 2013

Saya & kek!

Salam,

Alhamdulillah... syukur...
Masih diberi kesempatan olehNYA Yang Maha Esa untuk bernafas di muka bumi ini lagi...
Saya telah bertambah usia pada 12hb April yg lalu dengan harapan dan doa untuk diri sendiri...agar dipanjangkan usia, dimurahkan rezeki, dipermudahkan urusan, dikurniakan kesihatan yg baik, berbahagia selalu serta mendapat rahmat & perlindunganNYA sentiasa...
Ameennn...

Pada pagi 12hb & Jumaat yg hening itu, rakan2 sekerja telah membuat 'surprise'!!!
Waahhh..saya tak sangka dah besar2 pun dapat kek 'surprise' lagik! (^_^)
Thankssss guys! I'm really appreciate that!

Owhhh.. tahun ini saya dah 3 series kah?
Tapi, serius... saya memang tak-berapa-nak-suka dgn word "3 series" itu yg dah dilabel mcm kete BMW!
Bak kata my fren, si novelist, Shai dalam one of her blog's entry yang saya penah baca!
We are not as same as BMW's car yang ada series2 bagai tu...
But, I realized... now I turn on 30! That's the real fact!

Ehmm... but, I like this phrase very much!
"Age is just a number... A very revealing number, but still merely a number..."



Ini laa kek 'surprise' dari kwn2 opis! Owhh.. ada word 3 series itu! Huuu..
Thanks guys! Kek ini sangat sedap! Nyumm.. =)


"Happy birthday to me..."


My cake & lovely birthday card from them!
Thanksss again! =)


My kakak2 opis yang sporting & best!


These are all my kakak2 opis yg buat 'surprise' di hari besday saya!
Eventhough I turn on 30, but I still the YOUNGEST among them!!! Hehehe...

Apabila anda telah bertambah usia (semakin meningkat usia), semestinya anda dah takde rasa sangat teruja mcm zaman muda2 dulu nak celebrate2 besday bagai...nak hadiah2 bagai...
Apa yg anda harapkan adalah kehidupan, kesihatan yg baik dan segalanya yg baik2 sahaja buat anda... Itu sudah cukup...
Dan semestinya anda berdoa akan terus menjadi hambaNYA yang sentiasa syukur dan berusaha meningkatkan iman serta ketakwaan padaNYA...

Tapi, anda akan rasa bahagia dan gembira lagi terharu sekiranya ada insan2 yang mengingati anda dan mendoakan kesejahteraan anda...
Terima kasih pada yang mengingati...

Semoga kita semua akan mendapat rahmat & perlindungan dariNYA sentiasa...
Insya Allah... (^_^)

Friday, March 29, 2013

Sang lebah yg sibuk!

Salam,

It has been quite a long time I didn't post any new entry!

Okeyyy...
The reason is... (most popular reason and acceptable!)  ;P

I was  as busy as a bee  over the weekend and even the month!!! phewww...
I've got a lot of work to be done and to be settled down!

OMG!!! and this Sunday is a last day of March???!!!
Anddddd... next Monday will be the first day of April?
April... April... April... owhhhh...
I will 'celebrate' my 'increasing' of age!!! (not increasing of salary of course!) 

Owhhh... workkkk... pleaseeeeeeeeee...
Bile laa tak payah ada keje langsung dlm sehari tu??? - and this is definitely impossible dear!





Ya Allah...
I pray to You to increase my patience, strengthen my faith and help me walk through this long and difficult journey...
Ameennnn...Ameennnn...Ya Rabbal Al Amin...


>> saya mmg sangat bz dan letih!

Friday, March 1, 2013

Jom try Hot PINDANG Kitchen pulak!

Salam...

Ini entry pasal makanan lagik... huhuhu...
Memang dah lama saya tak review pasal kedai2 makan, restoren, makanan2 yg enak2... sebab? Malas nak taip... Tetiba sekarang macam ter 'rajin' pulak...

Disebabkan saya ni tinggal dan keje di Shah Alam, jadinya saya akan jalan2 cari pasal makan kat sekitar lembah Shah Alam je laa kannn...(takkan la ko sesaje gi lunch kat Sarawak pulak kan nyahhh oiiii!) ;p

Pada minggu lepas (tak ingat hari ape), saya dan kawan2 sepasukan opis, telah keluar lunch bersama2... Seperti biasa, apabila telah masuk ke dlm kete, maka soalan biasa kakak-yg-drive ialah; "haa..cepat, kita nak makan kat mana pulak hari ni?"
Dan jawapan standard drpd penumpang2 ialah..."tak tau...sukati laa..."
Owhhh...jawapan yg sangat mengecewakan si kakak-yg-drive itu..
 
Okeyyy, jika anda mengatakan yg waktu bekerja di opis adalah stress, sesungguhnya waktu makan (sebab nak carik tempat makan) pun adalah STRESS ye!!!
Disebabkan dah tak tau sgt nak makan kat mana, maka seorang penumpang ini pun mencadangkan restoren Hot Pindang Kitchen, di Seksyen 10, Shah Alam...Kami hanya cuba sbb nama pun jalan2 carik pasal makan kannn...

Lokasi : Restoren ini terletak di Seksyen 10 (dlm kawasan perumahan, sebaris dgn Restoren Azira, berhampiran dgn Restoren Pak Mal Nasi Ayam)
Restoren ni takde laa nasik campur yg selalu ada kalau kat restoren2 biasa or kedai2 makan di waktu makan tghari...tetapi, menu adalah perlu di'order' atau dlm erti kata lain ialah ala-carte..
Ada pelbagai menu goreng2 serta set nasik tengahari dgn harga berpatutan...
Disebabkan kami semua adalah sangat lapar di tengahari, maka semua pun order nasik set...
Bak kata owner kedai ini (makcik ni jalan ke setiap meja customer dia sambil puji2 laa mknn kat kedai dia ni) makanan kat restoren dia adalah resipi dari Melaka & Negeri 9... (mungkin beliau adalah org sana kottt)

Ini antara gambar2 yg sempat di snap sebelum dimakan hingga abis sbb sangat lapar serta nak hilangkan stress carik tempat makan...huhuhuhu...Maafkan laaa sekiranya gambar2 yg di'snap' itu tidak memuaskan kerana menggunakan nokia ku yg 'canggih' itu...


Nama : Ini set nasi + daging masak lemak cili api dgn belimbing buluh
Harga : RM 8.80 satu set (nasik putih + sambal belacan +  ikan masin + sedikit ulaman)
Komen : Masak lemaknya terasa pedas, ditambah dgn belimbing buluh yg masam2 tu, dan portion hirisan daging yg banyak dan mencukupi, tapi bagi saya kuahnya sedikit cair kurang pekat santannya (cehhh..memandai je ko nyahhh, kurang santan laa, kurang pekat santan laa...huhuhu)



ini set nasi + daging masak lemak cili api dan belimbing buluh 


ok...kita zoom sket masak lemak daging itu...nmpak tak belimbing bulh ngn kcg pjg?


Nama : Ini set nasi + asam pedas ikan pari dgn bendi
Harga : RM 8.80 satu set (nasi + telur masin + kopok + sedikit ulaman)
Komen : Asam pedas memang pekat dan terasa pedas, ada 3 ketul ikan pari yg sederhana besar dlm mangkuk tu,cukup utk anda order nasik tambahan, 3 biji bendi, tetapi kuahnya kurang masam (mungkin tekak aku je kot yg rasa kurang masam!hehhhh)


set nasik dgn asam pedas ikan pari


zoom sikit... ada 3 ketul ikan pari sederhana besar serta 3 biji bendi


Nama : Ini ialah set nasi + masak pindang ikan kembung
Harga : RM 6.50 satu set (nasi + ikan masin + sambl belacan + sedikit ulaman)
Komen : Ikan kembung besar dan segar, kuah pindang sedap, terasa semuanya (mungkin ini antara set yg paling sedap antara ketiga2 order kami).. Sebab tu nama restoren dia Hot PINDANG Kitchen kot...memang specialize dia!


ini set nasik nya...


ini laa masak pindang ikan kembung...


Kesimpulannya, boleh laa datang lagik.. Next time boleh try makanan lain pulak...yg goreng2 ke...
Maka, kalau anda nak try makanan ala2 dari Melaka & N9, boleh la berkunjung di sini beramai2 bersama keluarga ataupun seisi kampung! (^_^)


>> nanti nak pegi makan mana lagik? any suggestion?

Tuesday, February 26, 2013

Makan di Adam Lai...

Salam,

Okeyyy...stop on sport's gossiping! Tukar pulak laa.. ;p
Dah lama jugak tak buat entry pasal makan2 ni...huhuhu..

Sangat best sekiranya anda mendapat boss yg suka belanja makan...kannn?
And I'm one of the lucky person because since I worked here, my boss and ex-bosses all are the "pemurah" persons and like to treat us..
And usually, my boss will treat us once or twice a month...either for breakfast, lunch or dinner..  :))

Last month, we went to Adam Lai Restaurant, located at Seksyen 15, Shah Alam for lunch..
Landmark : dekat dgn Dataran Automobil Toyota, Petronas, KFC dan deretan kedai, barisan kedua, corner lot..
This is the chinese-muslim-restaurant, owned by Ebby Yus (the famous Malaysian's actor & comedian) with his partners, Muhammad Adam Lai Abdullah, Mohd Faizal Abdul Jabar and Helmy Harun..
This restaurant has been operated since March last year..

Restoren ini menawarkan pelbagai makanan chinese yg dimasak oleh Adam Lai yg mempunyai pengalaman luas dlm bidang masakan..



adam lai restaurant...


We ordered and booked the set meal about an hour before, through the phone call.. And when we arrived, our lunch set had already prepared in the VIP Room that can suit 10 persons..
We ordered the Set B (4 combination, shark fin soup, thai style wif apple sauce fried fish kerapu, salad prawn, longevity bailing brocoli, crab meat fried rice, longan wif fruit as dessert) and plus the side order (butter prawn, salted egg crab, adam lai chicken, sotong goreng rangup and baby kailan garlic)
The VIP Room has been equipped with LCD TV and air cond..sangat selesa okeyy.. 
These are some pictures that I sempat snap before makan sampai kenyang...huhuhu...



ini la suasana dalam bilik VIP (ni yg kecik sikit)


ini antara lauk-pauk-yg-sedap-lagi-enak yg kami order...yg paling best ialah salad prawn itu!


nasik goreng and shark fin soup yg sgt sedap! thumbs up!


ini ialah salted egg crab...pun sedap!


yg ini termasuk dlm our set -nama dia 4 combination...sos dia sgt la awesome!






Kesimpulannya...memang makanan di sini sangat sedap dan awesome! Thumbs up!!! (^_^)

Saya sangat mencadangkan anda mencubanya dan makan laa bersama ahli keluarga atau makan secara berjemaah beramai2... sbb kalau makan sorang2, memang laa tak rasa kesedapan itu...huuhuhuu....

Dan lagik laa sedap sekiranya makanan tersebut adalah dibelanja oleh orang!!! ngehhh..ngehhh..
Thanks a lottt boss!!!
Lenkali belanja laa lagik! (*_*)



>> owhh..baru perasan, tak amek pun gambo boss yg belanja dan gambo lepas abis makan! hehehe...

Friday, February 8, 2013

Gossip lagiK! ;p

As Salam di hari Jumaat...

Ini gossip lagi berkenaan sukan Malaysia...
Huuu...seronok pulak bergossip2an tentang sukan kat negara ni... (^_^)

Gossip pertama
Tentulah gossip pasal kekecundangan (ada ke word ni?) Harimau Malaya ke atas Qatar kelmarin!
Nampaknya Harimau Malaya tidak dapat menunjukkan taringnya untuk menang pada perlawanan pertama kempen Piala Asia 2015 ini...
Harimau Malaya kalah (ohh..tak sedap perkataan ini, tukar la jadik tunduk) 2-0 kepada Qatar pd separuh masa kedua dan dikatakan itu adalah jaringan yg mudah sekali! Owhhh...benarkah?
Takpe laa Harimau Malaya... cuba lagi utk perlawanan kedua pada bulan Mac nnti ok!


Aksi Azamuddin Akil...ketika melepaskan diri dr genggaman pemain Qatar...



Gossip kedua
Ini kisah Nazmi Faiz Mansor lagi... (cukup laa gossip2 pasal dia ni..sian mamat 19 thn ni wehhh)
Semalam bekas girlfren beliau, Tengku Fiella (tetiba minah ni jadik glemer plak!) ada mengeluarkan kenyataan yg mengatakan Nazmi pulang ke Malaysia bukan sbb dia ataupun cinta, tapinya sebab gaji yg dibayar rendah kat Portugal tu...
Owhhh... ini mmg gossipp... benarkah??? Kalau benarlah, memang patut pun beliau balik je kat negara sendiri kann..
Tapi, Nazmi sendiri pun tak nak buat apa2 komen dan tak nak mengulas kesahihan atau kebenaran kenyataan si Tengku Fiella tu...
Ntah...sibuk je minah tu dok keluar2 statement bagai... sukati laa mamat tu nak balik sini ke..nak dok sana ke... dah dia bukan boipren ko lagik.. yg ko nak sibuk2 tu apesal??? (cehhh..tetibe aku plak yg emo! huuu...)



Ini Tengku Fiella wif Nazmi Faiz - mase tgh cintan cintun lagi laa..

Gossip ketiga
Gossipingggg pasal sukan Badminton pulak! ;p
TAHNIAH!!! Pemain Malaysian Tigers (badminton) - Mohd Arif Abd Latif berjaya kalahkan Taufik Hidayat!!! Owhhh... biaq btoi!!! Kagum nih!
Taufik Hidayat tu bukankah antara jaguh badminton Indonesia?
Saya rasa Taufik dah kurang stamina atas faktor usia, ditambah pula dgn semangat berkobar2 Arif! Itu kemungkinan laa...
Kemenangan Arif ini sekaligus melayakkan Malaysian Tigers mara ke separuh akhir Superliga Badminton Indonesia 2013...
Nampaknya mungkin Malaysia dah ada pengganti jaguh badminton dunia, Lee Chong Wei! Cuma bakat mereka perlu ditambah gilap lagi serta perlu banyak lagi yg dipelajari... (ayat tak tahan, macam coach! hahhhh!!!)
Go Malaysia! Go!


Mohd Arif Abd Latif - yg kalahkan Taufik Hidayat semalam! Congrats! =)

Ini antara gossip2 perkembangan sukan kat Malaysia dalam awal 2013 ini...
Majulah sukan utk negara!



>> SHAI - jom join aku main badminton kat dewan belakang rmh ko tu wehhh! huhuhu...

Wednesday, February 6, 2013

Gossip B.O.L.A di thn baru...

AsSalam...

Ini entry pertama di bulan Februari...huhuhu...
Rasanya takde cerita ataupun gosssssippp yg lebih hangat melanda negara selepas cerita pasal politik/PRU yg bakal menjelang... melainkan... gossssippp tentang BOLA! (tetiba blog aku ni jadik blog cerita sukan bola kah???)

Gossip pertama 
Okeyy..paling sensasi adalah kisah kepulangan mengejut bekas pemain Harimau Muda, Mohd Nazmi Faiz Mansor ke Malaysia baru2 ini...
Ini mmg laa gossip yg sangat sensasi lagik hangat okeyy...!!!

Begitu banyak spekulasi tentang punca sebenar kepulangan beliau ke Malaysia yg meninggalkan kelab Divisyen Satu Portugal, S.C Beria-Mar dan menyertai pasukan PKNS, mengikat kontrak selama 3 tahun...
Beliau adalah satu2nya anak Malaysia yang layak secara merit bermain di Eropah, tapi tindakan beliau pulang ke Malaysia secara mengejut selepas hampir 8 bulan sahaja beraksi di sana menjadi tanda tanya semua pihak terutama pemerhati dan peminat bola sepak...

Kalau dikaji2, beliau pulang selepas isu di twitter yg mengatakan Aidil Zafuan ada skandal dgn bekas teman wanita beliau, Tengku Fiella tu...
Maka, adakah benar beliau pulang disebabkan masalah peribadi? Atau beliau ada masalah kah dgn kelab kat sana tu?
Ehmm.. jawapannya hanya beliau sahaja yang tahu...sehingga sekarang Nazmi masih mengunci mulutnya dgn tidak memberikan penerangan terperinci berkenaan kepulangan beliau..
Tapi, kita tak boleh laa nak buat spekulasi dan membuat tuduhan melulu sesuka hati kat beliau sbb hanya beliau aje yg tahu apa yg berlaku sebenarnya kann... lagipun, beliau pun masih muda dan perjalanan hidup masih panjang lagi...
Apa2 pun Nazmi... GOOD LUCK lah buat kamu! =)


Nazmi Faiz sudah mula menjalankan latihan dgn PKNS


Gossip kedua
Coach Rajagobal, kisah Piya dan skuad Harimau Malaya di kempen kelayakan Piala Asia 2015...
Ini juga sensasi...
Rajagobal tak nak amek kapten pasukan Kelantan, Mohd Badhri @ Piya menjadi salah seorang pemain negara??  Walaupun beliau dilihat sangat berpotensi..ditambah lagi dgn ketiadaan tonggak utama negara seperti Mat Yo, Safee Sali, Wan Zack, Bunyamin, K. Kunanlan...
Owhhh... ini memang musykil!!! Kenapakah???
Ramai yg berpendapat mungkin coach Rajagobal ada masalah peribadi dgn Piya kot... ini semua poyo!!! Apakah masalah kamu ni Rajagobal???


Ini ialah PIYA...


Malam ini (6 Feb 2013) - Skuad Harimau Malaya akan bertemu Qatar untuk perlawanan pertama di kempen kelayakan ini! Kita tengok la siapakah kesebelasan utama yg bakal diturunkan oleh coach Rajagobal!
Ko nak bagi si Apek lagikah jaga gol? Lepas dah teruk dibelasah Iraq 3-0!
Huuuhhh... anti betol aku ngan si Apek nih!



"Saya akan meletak jawatan sekiranya Harimau Malaya tak berjaya menempah tempat ke pusingan akhir Piala Asia 2015"


Gossip ketiga
Ahmad Fakri Saarani - adakah kamu akan ikut jejak rakan seperjuangan kamu, Nazmi Faiz itu?
Ye...ini juga antara gossip bola yg juga sgt sensasi!
Setelah negara dikejutkan (di'surprise'kan) dgn kepulangan terkejutnya Nazmi Faiz, timbul pula spekulasi dan gossip2 liar mengatakan yg Ahmad Fakri juga akan turut menjejaki langkah Nazmi!
Owhh...ini memang gossip yg sangat liar! Kasihan sungguh Fakri...beliau juga turut terpalit dgn kisah Nazmi itu... =(
Beliau telah berikrar akan menggunakan dan memanfaatkan peluang utk menimba ilmu dgn kelab Divisyen Tiga Portugal, Atletico S.C...
Maka, tidak benarlah gossip dan spekulasi yg mengatakan Fakri akan kembali semula ke Malaysia...
Apa2 pun, GOOD LUCK juga utk kamu wahai Fakri! =)


Fakri...stay cool laa di Portugal itu ok!


Jangan ingat kat Malaysia ni kecoh dgn gossip artis saje... gossip BOLA pun sama kecoh jugak tau!
Huhuhuhuhu...


>> tetiba blog saya sibuk citer pasal bola plak! hehehe...