Tuesday, January 10, 2012

Aku dan kenangan 2011...

Salam,

Pengalaman penghujung 2011...
Ye, kita sebagai manusia memang selalu lupa dan alpa atas nikmat2 yg dikurniakan olehNYA...

Dalam sebuah hadith riwayat Imam al-Bukhari drpd Ibn Abbas r.a, Rasulullah SAW bersabda; "Ada dua nikmat yg sering dilupakan oleh kebanyakan manusia, iaitu kesihatan dan waktu lapang..."
Tetapi, kadang2 kita juga tak tahu yg kita sakit dan ada penyakit, kan?

Kalau korang rasa mcm sakit2, walaupun rasa2nya mcm tak berapa nak serius, tetap laa pegi jumpa dgn sang doktor...sebab kadang2 penyakit yg tak berapa nak serius pd pandangan korang, sebenarnya serius pd pandangan doktor dan dlm konteks perubatan ni...huuu...

Okeyy, hujung tahun 2011 memang sgt mengerikan bg saya... Saya berhujung tahun kat hospital, admit selama 6 hari... Owhhh..itu sudah cukup mengerikan, menyedihkan, menyakitkan dan menserikkannnn... =(

Pada asalnya, saya hanya batuk2 biasa aje dan kadang2 demam pd sebelah malam... So, saya hanya makan ubat batuk biasa dan paracetamol aje tanpa jumpa doktor pun (bajet ko doktor laa kann..) Tapi, batuk tetap berterusan hampir 3 minggu, sampai sakit2 dada dan berkahak2 dan demam setiap malam...terus saya jumpa doktor, saya diberi ubat batuk, kahak, demam dan antibiotik...kalau tak baik gak dan antibiotik dah habis, saya perlu jumpa doktor lagi...

Okey, lepas ubat habis dan tetap tak baik2 (batuk mcm nak terkeluar isi perut), saya pegi lagi jumpa doktor...kali ini sample darah diambil sebab takut pulak saya ada denggi ke kann...check2, rupanya ada infection dalam darah..owhh..apakah??? Dan saya disuruh refer kpd specialist lung utk check sama ada infection tu dah sampai ke paru2 ke tak...
Owhhh..time tu ko rasa mcm nak terpengsan! Ko yg tak penah pon sakit, tetiba kena jumpa specialist, infection, paru2, kuman...apa semua bagai tu! hohhh...hanya DIA je yg tau apa yg saya rasa ketika itu...

Esoknya jumpa lung specialist...Sangat sedih lagi kesian pd diri sendiri... "Mengikut ujian darah dan keputusan x-ray, infection dah sampai ke paru2 awak dan kalau dibiarkan awak mungkin akan mengalami radang paru2 atau bronchitis yg agak serius...Jadi, awak terpaksa ditahan wad utk kita buat ujian lagi dan pantau kesihatan awak..."
Okeyyy..apakah perasaan saya masa tu??? Tak payah tanyaaaaa laa... =(

Admit - 21 Dec 2011.
Saya sangka saya hanya akan ditahan sehari sahaja, tapi mesti laa tak kann...
Sila bergembira berhujung tahun kat hospital ye, cik angah! Last2 sampai 6 hari saya di wad, itupun selepas saya merayu2 kat doktor nak kuar...Kalau tak mau sampai 2 minggu kot!
Discharge - 27 Dec 2011.
Diberi MC utk berehat di rumah hingga hujung tahun 2011... Terima kasih laa Puan Doktor sebab terima juga rayuan saya nak kuar hospital! Sangat bosan tinggal kat hospital sebab sakit ok!
Sepanjang di hospital : kena cucuk2 tangan sampai 3x tukar jarum - masuk antibiotik sampai 5 botol - tapi tetap demam2 malam - tukar antibiotik lain - ubat pun cucuk terus masuk badan (dah mcm drug addict plak aku rase time nih!) - kena amek nebulizer setiap 4 jam - ubat makan ada 5 jenis - sedut turbuhaler - suspected denggi dan H1N1, amek sample (alhamdulillah -ve) - makan ubat + tido (sbb dah byk sgt drug dlm badan kottt)
Keputusan akhir - Bronchitis/Rhinitis





Nape pulak muka saya mcm gembira aje dok hospital tu? Owhh...tidak, pura2 je tu... itu sbb nak amek gambo, maka kena senyum...Ni masa hari pertama admit, tgh breakfast...Time ni ingat petang tu dah boleh discharge dah...huhuhu...rupa2nya tidak...




Ini adalah cucukan pertama (jarum pertama), kat tangan kanan.. Okeyy, saya sangat sakit masa nak carik urat utk cucuk jarum ni sbb bak kata nurse tu, urat saya kecik (kecik? yg ni aku musykil dan kompius sket, sbb tangan aku beso aje)





Ini cucukan kedua (tgn kiri).. Jarum pertama perlu ditukar sbb jarumnya dah bengkok dan ubat tak dpt masuk dlm tgn..Ini paling sakit sebab terletak kat pergelangan tgn dan sendi, so susah sket nak gerak2 tgn.. Saya menangis okeyy masa dia carik2 urat, sbb dah masuk masa mula2, tapi kena cabut balik carik tempat lain pulak sbb bengkak dan lebam tempat yg dia cucuk mula2 tu...huuuu...cucuk mencucuk berlaku di segenap kawasan urat tgnku... =(





Ini pulak cucukan jarum ketiga (tgn kanan balik).. Kena tukar jarum lagik sebab tgn kiri tu dah bengkak dan jarumnya hanya boleh bertahan 2 hari aje...Owwhh..aku pun tak paham sbb aku bukan doktor kann...So, ikutkan aje laa... Yang ini jarumnya kecik sket, tapi lagik sakit especially masa ubat mengalir masuk dlm urat tu, rasa mcm sejuk2 bende berjalan...Uhhh...ngeri...takmo ingat laa!!!





Ini saya kena amek setiap 4 jam... Inilah nebulizer... Ko dah tido pun, nurse datang bilik bawak mende ni, suruh guna, sampai dah bosan2... Disebabkan saya batuk terlalu teruk sampai nak bernafas pun sukar (mcm org athma), maka alat ini amat penting pd saya utk digunakan, bak kata Puan Doktor itu laa...





Okeyyy, paling best kat sepital ni adalah bab2 makanan! hehehe...(ko sakit2 pun ingat makan aje laa kannn??) ;p
Anda boleh pilih dan tick saja di form order makanan mengikut menu yg sedia ada pd setiap waktu makan dan mengikut hari... Yang ini roasted ayam pemende ntah, yang paling best saya makan dan yg penting, habiss!! Okeyy, jgn tak percaya ye...sepanjang dok hospital saya memang tak lalu nak makan even makanannya best2...tak larat nak makan sbb tekak dah memang pahit, rasa ubat aje...cuma yg ni saya berjaya makan sampai abis...
Roasted ayam makan kat wad okeyy... ko ada??? ;p





Yang ini pun sedap, cuma saya tetap tak lalu nak makan... Kalau saya sihat, kompom abiss punya! siap ada kentang bakar, salad, sup bagai...Huuu..tetiba plak teringat! hehehe...
Huuu...walaupun teringat, ini tak bermakna saya ingin kembali duduk kat sepital lagik!!! Tak mungkinnnn...saya akan pastikan saya sentiasa sihat sepanjang tahun ini...





Terima kasih kpd sepital yg saya kena tahan dgn Puan Doktor itu... Saya berjanji tidak akan masuk lagik ke wad zamrud! huhhuhu...
Service di sini sgt baik, dr segi pengurusan, rawatan yg diberikan, bantuan, doktor, nurse2 yg sentiasa menjenguk saya setiap 4 jam kat bilik sorang2 tu, dtg bg bantuan ketika diperlukan...owwhhh..saya sungguh terharu dan berterima kasih!
Tapi, saya berazam pd thn ini saya TAKKAN masuk sepital utk kesekian kalinya...Insya Allah...

Walaupun saya dah keluar hospital, tapi saya tetap kena dating ngn Puan Doktor itu setiap bulan bg memastikan saya benar2 sihat dan 'fit' utk melalui kehidupan spt biasa...

Terima kasih Allah SWT atas peluang yg diberikan kpd saya utk meneruskan kehidupan ini...Aku bersyukur dan redha atas dugaanMu...Semoga dugaan ini memberi keinsafan dan menambahkan keimanan kepadaNYA...Insya Allah...

Terima kasih juga kpd rakan2 yg sudi datang melawat dan bertanya khabar sepanjang saya di sana...
Sesungguhnya sentiasalah bersabar atas dugaan kesakitan yg diberikan olehNya kerana sedetik masa org yg sakit itu dinilai olehNya...

Kepada semua, jagalah kesihatan anda... Nikmat kesihatan itu memang tiada nilainya...
Kalau sakit, cepat2 laa jumpa doktor tau...


>> Alhamdulillah...kenangan 2011 yg takkan dilupakan...

3 comments:

ﺇﺭﻣﺎﻳﻨﺘﻲ ﺇﺳﻤﺎﻋﻴﻞ said...

angaaaaah!
siannye kamu..
huhu..
xpelah, janji dah kuar wad.
sowi aku x tau ko warded.
patutlah lame mendiamkan diri.
apepun, jaga kesihatan tau yang.
take care bebeh.
xoxo!

nor hamizah said...

salam angah..
semuga bertmbh sihat ye
mmg sakit part kena cucuk tu..uh! ngeriii

Cik AnGaH said...

yanty : yanggg, dok wad mmg tak bestt kannn?? huuuu...thanks yangg doakan I... =)

ayu : salam, thanks doakan kita..ye, moga kita sentiasa sihat..ameeenn..