Friday, July 29, 2011

32- TQ boss!!! huhuhu...

Okey...
Hari ini sangat best...sbb asik makan free saje kann...
Rezeki di hari Jumaat... (^_^)
Al maklum laa, next week dah nak posa...

Pagi ni, boss belanja breakfast...mcm biasa, beliau memang suka belanja kami makan makanan berkhasiat sahaja, Subway! Huuuu....takde mende lain..Subway..Subway..dan Subway..
Memang laa kenyang makan sandwich yg besar ini, tapi tetiba, waktu tengahari dah lapo balik! Hahhhh...hantu raya kot yg makan! Cehhhh...
Nape laa beliau tak belanja nasik lemak kah, roti canai + teh tarik kah...(hahaha...very the melayu i ni kann...!!!) ;p

Boss saya memang baik...(ini bukan bodekan, ini kenyataan)..Beliau suka belanja kami (anak2 buah di opis) ini makan...Katakan apa sahaja anda nak makan (kalau beliau tanya laa), pasti beliau turuti! Hehehe...very the nice and kind ok! =)

Dalam sebulan, mesti 2-3 kali beliau akan belanja makan anak2 buahnya yg sangat suka makan free ini! hehehehe...
Thank you boss!!! (^_^)

Tengahari waktu lunch pulak, gi pot luck kat department sebelah...Huuu..mcm2 ada...
Nasik beriyani ayam, kambing, daging...
Nasik berlauk ngn pelbagai lauk...tosai...chapatti...soto...bihun, mee goreng...
OMG!!! ni dah macam kenduri kawen pulak aku rasa!!!
Rezeki...sila jangan tolak ok! Dan rasa la seadanya...huhuhuhu...
Thanks pd department tersebut...! =)
Nanti dah masuk bulan Ramadhan...no more pot luck lagik laa! hehehe...






Subway...Subway... kenyang kah? hahahaha....



Anyway...Thanks pd insan2 yg memberi makan kepada insan lain sehingga kenyang...
Rezeki haruslah dikongsi bersama... Sedekah itu amalan mulia...


** boss will treat us iftar next week! hehhh.. PJ Hilton! yeahhhhh...!!!

Friday, July 22, 2011

31- Dragon Ball yg diingati..

I miss Son Goku...huhuhu...
Tetiba je sangat teringat kat Goku! dan Gohan! hahhhh...
Nape ntah aku tetibe ingat citer jepun ni! huuu....perlu kahhh???

Lelaki berekor monyet yg chomel dan terel berlawan itu!
Serta si Bulma yg menjadi kawan beliau nak menjejaki "dragon ball" yg ada 7 biji itu...

This is my peberet anime series masa kecik2 dulu...
Saya sangat suka... (*_*)
Hohoho...nak tengok lagik!!! Nak tengokkkkkkkkk!!!
Nape dah tak tayang kat NTV 7 mcm Doraemon ngn Shin Chan tuuuuuuuu??? huuuu...

Masa saya kecik2 dulu, saya sgt suka tgk citer ini, mesti takkan miss...tak tau laa ape yg menyebabkan citer ni sgt best dan menjadi kegilaan saya...siap dulu2 tu, gi carik komik dia, baca (dah alih bahasa), pastu sorok kat rumah, celah2 baju, tak nak bagi adik saya nampak, sebab kalau dia nampak, dia bgtau mak saya yg saya beli komik tak berpaedah tu...huhu...
Lepas tu, sejak saya dok asrama, dah tak beli komik lagik...Balik rumah, tengok semua komik dah takde...ntah ke mana2 dah ghaib nya!! Cehhhh...
Tapi, saya tak tau laa budak2 zaman sekarang ni, yg dilahirkan pd zaman IT ni, pernah ke tak tgk Dragon Ball ni..ntah kenal ke ntah tidak si Goku ngn si Gohan ni...huuu...
Budak2 zaman sekarang...lebih suka ngn fesbuk...dah takde maknanya nak tgk tiwi tgk kartun ke...anime series ke ape...oho...zaman dah berubah...(apa aku mengkerepek kat sini ni kannn...) ;p





Hi...Saya laaa Goku!!!
Selamat berkenalan... =)





Saya la pahlawan yg handal...saya akan menjejaki dragon ball!!!





Ye...di manakah dragon ball itu???





Ini laa dia...dragon ball...
7 biji kesemuanya...



Hahhhh...tetibe je aku sgt rasa nak tgk ini anime series lagikkkkkkkk!!! Pihak tiwi, sila tayangkan semula atas request saya!!! (sapekah ko? anak sultan ke??) huhh...

"Sesungguhnya dragon ball itu ada 7 biji semuanya..." - quote yg sgt glemer! ;p


** dragon ball...dragon ball...huhuhu...gile ke hape aku ni??

Monday, July 18, 2011

30 - Stanza Cinta

Stanza Cinta...

Apakah itu???
Masa mula2 tengok iklan kat tiwi, saya dok pikir2... apakah stanza itu... mcm bonanza pun ada gak bunyik dia kann... pastu saya pun reka2 sendiri maksud dia... 3 segi kot...
Stanza cinta = cinta 3 segi... sbb kalau tengok pelakon utama drama ni 3 orang...so, dgn memandainya saya buat kesimpulan sendiri ia bermakna kisah cinta 3 segi...hahahahaha...(tahniah pd diri sendiri sbb memandai2 buat spekulasi!) ;p

Disebabkan saya suka tengok drama ini (sbb ada pelakon ensem yg sgt saya suka, of course laa Aaron Aziz kann), maka saya pun bersungguh2 mencarik maksud stanza ni...
Owhhh...rupa2nya spekulasi yg saya buat sendiri itu adalah salah ye...

Rakan2 sekalian... (mcm nak berbahas pulak!)
Menurut Kamus Dewan, stanza bermaksud rangkap (sajak) yg terdiri daripada sebilangan tertentu baris, bait (sajak)
Okey, ini bermakna Stanza Cinta adalah "Bait Cinta" - betul tak? betul laa kot... ;p

Drama ni adalah adaptasi novel Stanza Cinta yg ditulis oleh Nurull Halawati, graduan UiTM Shah Alam, yg saya kira beliau menulis berdasarkan pengalaman sendiri...(aku rasa laa..)
Masa tau je drama ni adaptasi novel mcm Nora Elena tu, terus saya carik novel ni, beli...huhuhu...sangat bersemangat ok!
Dan memang bestt...sbb saya beli masa Pesta Buku Selangor kat SACC, saya dpt 15% diskaun ok!!! =)

Saya dah habis baca novel ni, dan dah tau laaa ending drama ni sebenarnya... =)
Cuma yg saya perasan, dlm drama ada pengubahsuaian sket laa drpd novel sebenar... Sebagai contoh watak Auni (kwn Amni) tu, dlm novel dia tak laa tomboy, Cik Ainon takde laa pegi jumpa2 bomoh bagai nak balas dendam kat Amni tu kann...
Nama pun drama kan..so, mesti laa ada dramatik2 sket kann... hehehe...

Drama ni dibintangi 3 pelakon utama yg menjadi watak utama, iaitu Aaron Aziz sbg Irfan Ikmal, Nur Fathia sbg Amni Sorfina dan Fizz Fairuz sbg Taufiq Imran...
Drama ni memang bestt...lagi2 bila Aaron Aziz yg berlakon!!! OMG!!! I like him!!!
Memang tahun ni dia banyak btol berlakon eh... Nora Elena laa...Stanza Cinta laa...Tahajjud Cinta laa...filem Ombak Rindu laa...ohohoho...

Selain tu, dari pembacaan novelnya, banyak kepada unsur2 islamik dan menyedarkan kita drpd terus lalai...agar sentiasa ingat padaNYA, terutama dalam skop cinta...
Dan yg menariknya (dlm novel), setiap permulaan dan pengakhiran bab, pasti ada "stanza" atau bait ayat2 yg menarik...
Bagi saya, novel ini adalah novel pembangunan kerohanian insan walaupun ada unsur2 cinta dan kasih sayang...namun banyak terselit dakwah dan peringatan... ala2 novel Habiburrahman el Shirazy (penulis Ayat Ayat Cinta dan Ketika Cinta Bertasbih)
Harap2 drama dia pun banyak jugak diselitkan unsur2 tersebut...

Apakah kesudahan drama Stanza Cinta ini?
Huuu...Tak sabar saya nak tengok...tapi, seminggu sekali je laa...lambat btol... Okey, memang saya dah baca novel dia sampai habis...tapi, saya tak pasti sama ada Along Kamarudin (pengarah) nak ikut sama macam novel ke tak...
Owhh..kalau ikut novel, Irfan (Aaron) mati sebab ada penyakit...huuuaaaaaa...tak besttt laa hero mati!!! - ehh..terbagitau pulak ending! ;p

Okey...mari kita saksikan perjalanan dan kesudahan drama Stanza Cinta atau "Bait Cinta" ini...(aku promote)... Hehehehe...
Nak tau sinopsis penuh novel, sila klik disini...





Ni laa muka depan novel Stanza Cinta






Teraju utama drama Stanza Cinta; Aaron Aziz, Nur Fathia dan Fizz Fairuz






I like... Aaron Aziz...kenapa ko ensem??? huhu...



** bagus...sekarang dah banyak novel dijadikan drama/filem...galakan membaca...

Thursday, July 14, 2011

29 - PTD's Exam...

Salam semua,

Owhh...sudah lama rupanya saya tak apdet blog ini...(^_^)
Saya sekarang asik nak apdet pasal tempat2 makan yg saya dah pegi dan mengulas akan kesedapan atau ke'best'an makanan di tempat itu je...huhuhu..
Tu yg asik terpostpone aje nak buat entry, sbb nak transfer gambar dr hp ke pc lagik, nak ingat nama makanan/harga makanan serta tempat yg dah pegi tu lagi.. ;p

Tapi, dis time saya nak citer lain pulak laa.. Bila saya check, rupanya ramai org search "Exam PTD".. Haaa...ramai pon yg secara tak sengaja telah pun menjumpai entry saya 2 tahun yg lalu berkenaan "Peperiksaan@Exam PTD" ini ye..
Haaa..saya pasti, ni mesti ada exam PTD kann?? kann?? Ye, bila saya tengok web SPA, rupa2nya ada exam PTD pada 16 Julai (Sabtu) ini...patut laa tetiba saya tengok trafik blog saya banyak betul org search kat "Exam PTD" tu...huhhuhhu...

Okey, untuk pengetahuan semua, saya dah lama stop isi borang SPA (setakat ini) sbb saya dah malas nak pegi2 exam lagi! hehhh... Dan, semestinya laa saya sekarang bukan bergelar seorang PTD, of course... sbb dah banyak kali failed exam tu kann...
Tapi, saya memang pernah berjaya sampai ke Assessment Centre ye, sekali je laa..huuu.. Ok laa jugak kann? Ada laa pengalaman kena buat public speaking la, debat ala Parlimen, ujian fizikal, lari2...hahaha..ape lagi ntah, dah tak ingat... ;p

Kepada mereka2 yg akan menduduki exam PTD ini (especially yg 1st timer), boleh laa saje2 baca entry saya 2 tahun lepas berkenaan "Peperiksaan/Exam PTD" ini disini...
Tapi, itu berpandukan format masa tahun 2009 laa.. Saya tak pasti kalau yg sekarang ni formatnya dah berubah ataupun tidak...

Walau apa pun keadaannya, kepada calon2 yg akan ambil exam PTD pd Sabtu ini, saya ucapkan "Selamat Berjaya!!!" and "All the best!!!"

Jangan putus asa ya...walaupun ini mungkin kali yg dah berkali2 anda menduduki exam ini!!! Teruskan lagi dan lagi sampai berjaya!!! - ini nasihat utk org yg betul2 tegar nak jadi PTD shj, kalau setakat suka2 atau 'try-test-market', baik lupakan saje...

Jawab dengan tenang...dan pastikan SEMUA bahagian dijawab... Jangan tinggalkan kosong atau tiada jawapan langsung...(huu..mmg aku boleh jadi pakar motivasi nih!) ;p
Seandainya anda TIDAK berjaya, jangan bersedih...anda masih boleh mencuba lagi...dan anggaplah belum ada rezeki anda lagi...atau mungkin anda telah ditakdirkan olehNYA bukan menjadi seorang PTD (mcm saya), maka redhalah dan bersyukurlah atas apa shj rezeki yg telah dikurniakanNYA kpd anda sehingga ke saat ini...

Sekian...renung2kan... (^_^)





PTD's candidates - Good Luck!!!



** dah lama tak jawab exam laa...hehehe...