Thursday, June 30, 2011

28 - Bangi Kopitiam ya!

Pusing..pusing..jalan..jalan..carikkkk makannnnn!!! Huhuhu...
Kali ni kami (saya dan kwn2 opis) lunch kat kopitiam plak...sebab dah boring makan nasik campur je kann.. huuu...
Kami pusing2, pastu nampak Bangi Kopitiam ni..
Yang ni kat TTDI Jaya, Shah Alam...
Yang saya tau, sebelum ni Bangi Kopitiam ada kat Seksyen 7, pusat komersial, belakang UiTM tu..tapi, dah tutup dan bukak kat TTDI Jaya pulak sekarang..
Terletak dekat dgn Taman TTDI Jaya, selepas Petronas dan ada Shell, di kwsn dan barisan kedai2... huuu..tapi, memang agak senang laa nak carik...pasti jumpa..!!!
Semestinya saya takde GPS koordinat...hehehe..

Setahu-ingat-ingat-lupa saya ni, Bangi Kopitiam ni diasaskan oleh Kid Search rasanya..
Tapi, betul laa rasanya... Sila baca di sini..

Antara gambar2 ketika menikmati makanan di sana... (^_^)






Muka depan - "Bangi Kopitiam" yg terletak di TTDI Jaya, Shah Alam...





Macam biasa di kopitiam, sila tulis sendiri ape anda nak order ye...
Dah siap tulis2, panggil waiter tu utk amek ye...
Tulis nombor aje berdasarkan menu, takyah tulis pjg2 mcm karangan ok! ;p





Set kerusi yg ada...
Yang ni agak moden sket..





Ini pun antara set kerusi yg ada di situ..
Yang ini ala2 set kerusi yg dah lama2 gitu..ala2 nostalgia..





Sudut barang2 lama..
Semua barang2 yg memang dah tak wujud di era thn 2000 ni...






Ni laa almari yg menempatkan barang2 lama (dah boleh dikira antik kot)
Contoh : mesin taip yg dah lama, botol kaca air coke yg dah takde lg skrg,
ntah ape lg, x ingat...






"The last heritage...Muhibbah" - tagline kot.. =)





Yang ni memang unik..
Kipas dinding versi lama2..dulu2..comell ok!
Ko ada???





Ini mmg terbaekkkk...!!!
Saya rasa ini laksa yg sedap! Asam laksa..
Harga : RM6 sahaja semangkuk besar..





Ini pulak Bihun Sup Tomyam...
Ini pun sedappp jugak! sangat terasa tomyam itu!!!
Harga : RM6.50





Yang ini pulak namanya Dry Mee Mince Chicken & Fu Chok..
Mee goreng bersama hirisan ayam dan pucuk (yg selalu digandingkan ngn su'un tu)
Memang sedapppp!!!
Harga : RM5.50





Ok..ini bukti!! memang sedap!
Habis...licin!!! (aku punya)
Hahahahahhaahaha...



Ulasan : Kesemua yg kami order memang memuaskan dan sedapp!! Harga pun ok, standard kopitiam laa kann... dan ada 5% service charge...
Ok...saya sangat highly recommend kpd peminat2 kopitiam! Memang berbaloi dan berpuas hati! Roti bakar, pelbagai kopi..semua ada laa... (^_^)
Nama pun "Bangi", so memang ada jugak branch dia kat Bangi kann... Orang bangi buleh pegi kat Bangi je laa...
Untuk maklumat lanjut, boleh laa layari website Bangi Kopitiam sendiri (dah mcm tukang promosi plak aku ni kannn) hehehe...


**mari makan2... best!

Friday, June 10, 2011

27 - Restoren Chinese Muslim Syukran

Salam,

Okey, kali ni saya nak cerita pasal salah sebuah restoren chinese muslim yg ada kat Shah Alam yg saya dah try-cuba-rasa-makan.. Restoren ini terletak di Seksyen 13, area2 ngn Pasaraya Hero, area2 ngn Laman Seri tu... tetap saya takde bagi GPS koordinat ye... ;p
Yang pasti ia terletak di Seksyen 13 dan Seksyen 13 itu adalah seksyen yg mempunyai Stadium Shah Alam serta Kelab Golf SAAS ye... ok? dapat? ;pp

Pada mulanya, saya tak tau serta tak sangka pun ia adalah restoren chinese muslim, saya ingatkan restoren ala-carte mcm biasa aje...So, saya dan rakan2 sekerja pun sesaja-try-masuk-nak-cuba-rasa-makanan di situ, dan ternyata rerupanya itu ialah restoren chinese muslim yg menyediakan pelbagai masakan chinese muslim yg-pastinya-tak-rasa-pedas kann... (^_^)
Nama restoren : Restoren Ayam Kukus Syukran, Seksyen 13 Shah Alam





Ini ialah muka depan restoren tersebut..
Restoren Ayam Kukus Syukran..
Nape letak nama 'ayam kukus' ye?





Ye... ni laa specialized restoren itu; Ayam Kukus nya...
Actually, ia dimakan ngn nasi ayam.. so, nasi ayam kukus Hainan ada..
Saya dan kwn2 tak makan pun nasik ayam dia ni, jadi tak pasti sama ada ia benar2 sedap atau tak...
Tapi, kami lihat semua pengunjung yg dtg, makan nasik ayam kukus ni... sedap laa kott...
Sumber gambar : cik gugle





Yang ini kwn saya order, saya pun tak ingat apa nama dia..
Mee yg slalu org buat sizzling tu (ape ntah nama dia), dicurahkan ngn kuah ala2 mcm ladna
(ada ayam, sayur2, udang, sotong sket)
Ulasan : rasa sedap la jugak, tapi kena mkn time panas2 sbb kalau dah sejuk rasa mcm muak, tak pedas dan kena mintak cili potong or cili jeruk, baru umpphhh..
Harga : RM6.90 (kalau tak silap i laa..)






Yang ini saya order, Kew Teow Kung Fu kott... ke Ladna...
Ulasan : rasanya ok-ok and so-so aje...takde laa sedap sesangat...biasa2 aje...perencah kat dlm nya mcm biasa je, udang, ayam, fish cake, sayur sekt2 serta telur yg dipecahkan...
Ni pun kena makan panas2 and mintak cili potong or cili jeruk utk tak rasa muak...
Harga : RM6.90 (kalau tak silap)





Yang ini pulak kwn saya order...ape ntah, mcm dumpling goreng...satu set ada 5 pieces je...
Ulasan : rasa dia ok, inti ayam hancur + sayur2an, tapi terlalu berminyak, byk kolestrol tu! ;p
Harga : saya tak pasti, tapi bawah RM5 atas RM3...ntah berapa ntah...sungguh tak ingat!





Yang ini sumber gambar dari cik gugle...
Chicken Chop dia...nampak menarik, tapi tak tau laa rasanya yg sebenar mcm mana...
Kami tak order pun, cuma ada gak nampak org makan...
Harga satu set tu, saya rasa dlm lingkungan RM9 ke atas kott...





Yang ini sumber dari cik gugle juga...
Ini antara menu glemer di restoren ini, Chinese Soup...
Saya tak pasti rasanya bagaimana serta harganya berapa... mebi next time saya akan cuba...





Ini air yg kami order... cincau ice and ice lemon tea...
Biasa2 aje laa rasa air... air adalah berasa air, takkan tetiba lak rasa buah durian kann?? ;p
Harga : RM1.50 segelas


Kesimpulan : Bagi saya, restoren ini biasa2 aje... saya akan rate 3/5 aje... sebab masakannya biasa2 aje, sedap lagi saya makan di Restoren Chinese Muslim Munawwarah kat Seksyen 9 tu kott... harganya standard laa dan portion nya pun ok-ok aje... Tapi, mungkin nasik ayam kukus dia yang btol2 sedap kot, sbb saya tengok ramai org makan, cuma kami aje tak order...huhu...next time kite-cuba-rasa-jaya ok!
Recommendation : sukati laa nak try ke tak... tapi tak highly recommendation sgt laa...huuu...


** jalan2 carik makan memang laa best! ;p

Monday, June 6, 2011

26 - Muara Ikan Bakar yg lazat!

Salam,

Kali ni nak cer citer pasal ikan bako plak! Kita bako..bako.. ikan tu! ;p
Saya tak ingat bile saya pegi makan2 ikan bako ni, tahun lepas kott! (makk aaiii...tahun lps pegi, baru tahun ni nak post entry! hahhh...)

Pegi secara berjemaah pas keje, kami takdenya book2 dulu, main redah-kak-limah aje...
Nama tempat makan tu ialah : Muara Ikan Bakar, terletak di Tg Harapan, Port Klang..
Okey, mcm biasa..saya tak tau koordinat GPS, tapi yg penting, kalau nak pegi, carik je signboard "Tg Harapan" - pasti jumpa!
Sangat seronok makan di situ krn di tepi laut...restoren pon terapung ye, siap boleh baling tulang ikan kat laut tu! ;p





Posing2 dulu sblm mkn...
Nak tunjuk scenery kat belakang tu, tepi laut...indah aje...





Sessi pilih memilih ikan dan lauk utk dimasak...
Pilih jangan tak pilih!





"Saya nak ikan ni...kita bako!"
Ikan ape ntah ni..siakap kott..lupo dah!





Ikan yg dah siap dibako!
Bako ngn balutan daun pisang...sungguh beraroma...





Ketam masak pedas...memang pedas!
Disamping ketam yg segar itu...amat sedap! ;p





Udang goreng tepung...walaupun kelihatan spt cekodok udang aje, tp udang itu segar...
Amat menyelerakan...





Ini ialah pencicah ikan bako...
Eh..nape ada kacang tnh tu? Owhh..itu utk mkn2 sementara tunggu order sampai...
Air asam yg cukup rasa, ada sambal...serta timun sbg ulam kalau pedas sgt...





Ini ialah nasi putih yg dimakan ngn lauk pauk kami order + ikan bako tu..
Tepi tu adalah otak2 yg telah dibukak kulitnya, letak tepi nasik..
Tisu tu kena bayo ye..wet tisu, utk lap tgn pas makan, nak lap muka pon boleh kot! hahaha..






Kami turut order sup sayur, tak order tomyam..
Ala2 vegetarian sket...huhuhu...
Sup nya bersih, tapi rasa boleh tahan...





Ni kerang bako plak...
Hahhh...kopak2 kan kulit kerang itu... cicah ngn pencicah dia yg enak!
Uiishhhh... sedapppppnya!!!





Anda terkejut? Jangan...ini ialah kisah benar...
Mesti laa makan kena habiskan kann??
Tak baik membazir...jadi, makan sampai bersih ye... =)





Dah kenyang2 habiskan lauk pauk, mari mkn pencuci mulut..
Makan buah2an...ada tembikai, honey dew, belimbing yg siap dipotong...





Huuuu... korek isi kelapa muda!
Dengan gigihnya saudari ini berusaha utk mendapatkan isi kelapa tersebut! ;p





Dah habis makan, jangan lupa pegi bayo ye!
Kalu tak, makanan tak berkat... ;p
Makan mcm2 dgn kuantiti yg agak banyak..harga berpatutan...
Sangat berbaloi ngn makanan! Boleh pegi lagik nih! (^_^)



Ulasan : Restoren ini mempunyai suasana yg menarik...servis cepat jugak..tak lambat sgt dan tak bosan sgt nak tunggu, boleh posing2 puas2 tepi laut amek gambo...
Boleh pilih2 lauk, pastu boleh request nak suruh masak apa je...
Sebenarnya ada gambo lauk lain yg tak sempat snap...mcm sotong, ikan masam manis...
Harga : Berpatutan dan puas hati...
Highly recommendation! =)

Sila cuba datang kat sini! (^_^)