Friday, May 27, 2011

25 - Roti Boy yg enak... ;p

Rotiboy yang enak skali... (^_^)
Ehmmmm... makan ketika sejurus kuar oven dia... pergghhhh...
Panas... Panas...
Sangat enak!!! Sungguh heavennnn!!! =)

Dulu, di suatu ketika, Rotiboy ada bukak kat SACC Mall, Shah Alam tu... Saya ingat lagik, sbb saya adalah salah sorang org yg akan slalu pegi beli.. hehehhe...
Dan pada ketika itu, harga seketul Rotiboy yang enak itu (time tu cuma ada yg perasa original aje), hanyalah rm1.50 sahaja ok... Kalau beli 2 ketul, hanya rm3 dan kenyang hingga teringat2 masa tido ok! ;p
Tapi, kejap aje Rotiboy bukak kat SACC Mall tu, pastu dah tutup plak... Dah sangat susah sket laa saya nak makan Rotiboy yg enak itu slalu... huuu...
Dan baru2 ini (tak-la-berapa-nak-baru-sangat), saya pegi outlet dia kat Subang Parade...
Dah ada perasa2 sekarang ye Roti Boy itu... tapi, saya tetap sukakan yg original itu... harga dah naik pulak, sekarang dah rm2 seketul! makkk aaiiii... dah naik 50 sen ok!

Mari tengok gambo2 Rotiboy yg enak itu sambil berangan2 tengah makan beliau dgn enaknya... rangup di atasnya... dan lembut serta enak skali di dalamnya... (tetibe lapo plak!) cehhhh...






Ini Rotiboy original - rm2 seketul
Coffee topping ngn butter filling yg sgt enak kat dlmnya!
Nakk... Nakkk... nak 2 ketullllll!!! Adehhhh... lapo!





Ini Buttermilk Boy, harga tak pasti sbb tak penah beli lagik..
Vanilla topping + special buttermilk filling...
Ni mesti enak jugak ni! Kene jatuh hukum wajib rase nih! ;p





Ini Blueberry Cheese Boy! OMG!!! cheeeeessseeeeeee????
Harga saya tak tau gak, tak penah beli!
Tapi, ini adalah SANGAT WAJIB saya kena rasa ok!!!
Ini Cheeeeeeseeeeeee ok........... OMG!!! tak bleh jadik ni! WAJIB!!!





Ini adalah kertas (bukan plastik) untuk letak seketul Roti Boy yg anda beli..
Cuba baca tagline dia tu, "one is never enough... buns for die for!"
Hahahaha... ye tepat skali, satu memang tak cukup utk aku!
Hehehehe.. nasib tak 'die' btol2! ;p





Ni laa rupa kedai Rotiboy (muka depan) dia...
Hahh... mcm laa org lain tak penah tgk kann??
Hehehehe...



Kesimpulannya - saya amat recommend ini Rotiboy pada semua penggemar2 roti! Rotiboy adalah sangat enakkkkk ok! Seriuss sungguhhh!!!
Sila lawati ini Rotiboy!
Sekitar Lembah Klang outlet hanya ada di Subang Parade, One Utama, KLCC, Mid Valley, Sunway Pyramid dan Alamanda..
Sekian... jommm carik Rotiboy! ;p


** ok, sila pegi carik beliau encek Rotiboy!

Monday, May 23, 2011

24 - OMG!!! Nak makan!

Owh...
Bila saya tengok2 balik file kat PC ni, ada banyak rupanya gambo2 makanan yg penah saya snap yg saya makan...
Dan...tetibe rasa macam nak makannnnnn!!!
I want to eat!!! huhuhuuhuhuhu.... (gile ke ko nyahh...nak makan je!) ;pp
Cemana nak kurus ko nyahhh oiii!!!
Ada aku kesah? Suka ati aku laa kann... (*_*)
Hahhhh... jom tengok2 sambil angan2 tgh makannn...






Satu - KFC
Dlm byk2 fast fud, saya paling suka KFC!
"KFC, idamanku selalu..." huhuhuuhu...
Saya sangat suka ini, Snack Plate ya! hot and spicy!
Nyumm...nyumm... ayam yg digoreng rangup, cruncy2, crispy2, spicy2...
disajikan bersama coleslaw yg enak serta kentang putar yg lazat...
dan jgn lupa order skali cheezy wedges ok! =)
Sangat menyelerakan...





Dua - Secret Recipe
Ini pon antara yg saya suka! Lasagna...
Yummy... yummmy...
Sedapp serta lazat skali...
Tapi, kat Secret Recipe mahal gak, tgh kaya boleh laa makan slalu kann...huhuhu...





Tiga - Pizza Hut
Yang ini adalah spaghetti kat Pizza Hut..
Bukan bolognaise, tapi seafood spaghetti kot.. yg ni tak-berapa-nak-sedap-sangat...
Tapi, mushroom soup memang besttt dicicah ngn garlic bread dia! Nyummm...





Empat - King's Confectionery
Huuu..ini memang sedap!
Blueberry Cheese Cake!!!
Sedappnya blueberry di atas kek itu dan kek yg diselaputi cheeeseeeeeeeeee....!!!
OMG!!! Tetiba aku nak ini kek!!!
Nak!!! Nakkkkkk!!!



** KFC! rasa nak makan plak! sila tunggu banyak duit! juga cheeeseee cake!!! ;p

Thursday, May 19, 2011

23 - Asian Taste Restaurant di Shah Alam..

Asian Taste...
Menyediakan makanan2 Asia seperti Malaysia, Indonesia dan Thailand..

Saya tak berapa ingat bila saya ke Restoren Asian Taste yg terletak di Shah Alam ini.. (tahun lepas kot!) ;p
Ok, yg saya pegi ni kat TTDI Shah Alam.. Tapi, sekarang yg kat TTDI tu dah pindah ke Bangunan Umno, Seksyen 11, sebaris KWSP, sebaris Agro dekat2 ngn bangunan Telekom ngn bangunan TNB, dan juga DEMC yg baru itu..
Hahhh..sekali lagi, nasib baik takde koordinat GPS aku letak! ;pp

Masa tu kami pegi petang, lepas waktu keje dan makan banyak juga.. Cuma, saya terlupa nak amek gambar makanan2 yg kami order tu.. Yang saya ingat amek gambar kek lapis dan juga mee kolok Sarawak saje.. hehehe...

Antara makanan yg ada di restoren ini (yg agak femes) adalah Mee Kolok (makanan Sarawak), Mee Malindo (Malaysia-Indonesia), Nasi Lalapan Ayam Penyet (Indonesia), Laksa Sarawak (bihun sbg mee dan pes laksa didatangkan khas dari Bintulu) dan makanan2 Thai..
Minuman yg glemer adalah jus kedondong + asam boi dan coconut shake..
Harga makanan agak berpatutan dan makanan memang ada rasa... (thumb up!)






Inilah Mee Kolok Sarawak itu.. Mee dia ala2 macam megi goreng, dihidangkan dgn sos buatan sendiri yg pedas+masin+manis dan juga sup.. Mee tu ada hirisan2 ayam kot (tak ingat ayam ke daging) ngn tauge.. Cara makan adalah dgn mencampurkan sos dan sup itu ke dlm mee tersebut, gaul sehingga rata dan makan! (ini adalah tunjuk ajar sorang kwn yg kebetulan isteri beliau adalah org Sarawak)
Ulasan : rasa mee ni ada pedas+masam+manis+masin sbb campuran sos dan sup dia yg membangkitkan rasa sedemikian.. mee adalah seperti kenyal2 (ala, mcm megi goreng tu).. masa saya dan kwn2 pegi mkn, org tak berapa ramai or tak pack sangat, so service cepat dan makanan sedap.. mee kolok ini direkomen pada penggemar2 mee... (^_^)
Harga : RM4.90 (kalau tak silap)






Ini adalah kek lapis Sarawak yg kami try.. Memang resipi khas dari Sarawak.. Saya tak ingat berapa harga utk satu slice kek itu, tapi rasanya takde laa macam harga satu slice kek Secret Recipe kann... hehehehe...
Ulasan : rasa kek sedap dan mengikut perasa yg kami amek.. sangat unik dia punya bentuk lapisan2 itu.. harga memang tak ingat langsung utk satu slice ni! tapi, restoren ini memang ada amek tempahan utk kek lapis yg besar itu utk apa2 majlis ke, atau hari raya ke...so, boleh try pegi sendiri or gugle aje.. ;p
Kek lapis ini direkomen kepada penggemar2 kek lapis ye! =)

Kesimpulannya, jika anda ingin rasa makanan Asia yg sedap dan di tempat yg standed sket, boleh laa berkunjung ke Asian Taste ye.. kerana ianya tidak mengecewakan anda, terutama mee kolok dan laksa Sarawak nya itu! Yang lain2 punya menu tu, saya tak ingat dah rasanya cemana sbb saya pegi sini masa tahun lepas kot... huhuuuuuhhuhuu...
Ada juga cawangan2 lain selain di Shah Alam ye.. (sila gugle sendiri)


>> nak gi carik2 makan kat mana lagik eh?? heheeheheehee...

Wednesday, May 11, 2011

22- Makan di Ah Cheng Laksa

>> Entry ini adalah hasil siasatan (baca:rasa-tekak-ku) ke restoren yg terlibat, ok ke tak, sedap ke tak, nak rekomen kat org ke tak... So, seandainya komen serta pendapat saya adalah berlainan dgn anda, jgn salah faham sbb setiap org ada deria rasa dan pendapat yg tentunya berbeza2 kann?? (^_^)
Yang penting... kita cuba! kita rasa dulu! hehehe...

"Ah Cheng" Laksa???
Huuu..tu nama cina tu... kenapakah?
Ye... mungkin pengasasnya adalah saudara Ah Cheng, dan bukan saudara Muthusamy atau saudara Ahmad Ali... hahaha...
Ok... tak berapa nak penting psl pengasas ke hape... sbb bukannya saya nak cer citer psl tu, saya nak citer psl restoren ini dan makanannya...
Yang penting restoren ini adalah HALAL dan pekerja2nya adalah org Islam.. =)

Saya tak berapa nak ingat sangat bila saya pergi ke restoren ini, tapi yg saya ingat ialah pd waktu lunch hour..
Restoren Ah Cheng Laksa yg saya pegi ini terletak di dlm Giant Seksyen 13, dekat2 ngn Stadium Shah Alam tu.. Lokasi restoren adalah sebelah Secret Recipe dan berhadapan dgn McD serta dekat2 ngn Court Mammoth, dlm Giant... Hahhh...amek ko! Nasib baik aku tak letak skali koordinat GPS ke kann...hahahaha...






Mempersembahkan ni la dia muka hdpn restoren-yg-tak-besar-sgt di Giant itu, Ah Cheng Laksa.. Memandangkan nama dia more kepada "Laksa" - maka, mesti laa specialized dia adalah laksa kann?? kann?? Benarkah sgt sedap spt yg digembar-gemburkannn itu??






Ni ala2 template ke brochure yg dia letak kat setiap meja.. Ada tertulis sejarah makanan dan laksa dia yg originally dtgnya dari North! Dari Utara ye... Dan menurut brochure ini, yg paling best dan glemer serta terkenal di restoren ini adalah Asam Laksa nya... kiranya kalau anda dtg sini, tak sah laa kalau anda tak rasa Asam Laksa Utara dia tu kann... kira compulsory kena rasa!






Ye tuan puan... sila nilai sendiri...You judge by yourself!
Inilah rupa (baca:presentation) Asam Laksa dia yg dikatakan sgt sedap itu.. Ok, kalau saya laa, masa 1st time laksa ini sampai ke meja, saya dah rasa mcm tak berminat nak makan memandangkan presentation nya yg tak attractive langsung itu! Tapi, saya cuba ber positive thinking, jangan menilai buku drpd kulitnya...
Kemudian, saya pon rasa... OMG!!! memang TAK SEDAP!!! Its really TAK SEDAP ok!
Laksa yg agak lembik-over-cooked kot...
Dan bukankah kesedapan sesuatu laksa itu terletak serta bergantung pd kuahnya???
Tapi kat sini...tak rasa pon keaslian kuah laksa nya ok! Kuah laksa itu diperbuat drpd kuah sardin ye... ikan-sardin-dlm-tin-yg-dihancur-leburkan... seperti hancur lebur nya selera kami pd waktu itu...
Harga kalau tak silap : RM6.90






Kawan saya order ini - set asam pedas (nasik putih + asam pedas ikan pari).
Ulasan : Owhhh..yg ini, not too bad laa... ok laa... boleh tahan jugak asam pedas ikan pari tu...yang penting lebih sedap dari asam-laksa-dia-yg-konon2-sgt-specialized itu...huhuhuu... So, ada jugak laa yg sesuatu yg membangkitkan selera, tapi bukan saya punya makanan...hahahaha...
Bagi saya ini boleh laa direkomen kan utk lunch, agak sedap la gak serta kenyang di tengahari...
(Abaikan nasik yg dah nak habis tu sbb terlupa plak nak snap masa makanan ni sampai, kwn saya dah lapo sangat! hahahaha)
Harga satu set (kalau tak silap) : RM7.90 kottt... ;pp






Yang ini pon kawan saya punya order.. Ni tak ingat laa pulak nama penuh dia ape... Tapi, ada sayur tu sehelai, telur mata ngn ayam tu dimasak dgn campuran butter kot.. sbb ada rasa2 mcm butter sket, memang tak pedas langsung..
Ulasan : Rasa dia ok laa... nak kata sedap sgt, tak laa..nak kata tak sedap langsung, keji pulak! sbb yg berasa cuma ayam tu je.. nasik, sayur ngn telur tu biasa je laa rasanya kann...ye la, takkan laa rasa nasik mcm rasa ciken chop plak kan.. portion ayam tu mengenyangkan jugak laa sbb agak byk juga potongannya..
Harga : RM7.90 jugakk kott... ;pp






Ini saya pun tak ingat nama penuh dia ape... Nampak mcm menarik, tapi sebenarnya tidak! Jangan tertipu! Jangan terpedaya... huhuhuhuhu...
Ulasan : Rasa dia mcm keow tiow yg tak cukup celur (keras2 sket), ada sayur dan ikan bilis goreng.. sup dia sedikit masin, tak panas dan sebenarnya makanan ini TAK SEDAP!
Masa mula2 mknn ni sampai, ada semut-halus-yg-kecik2-tu kat dlm mangkuk ni.. OMG!!! adakah semut2 itu juga sebahagian drpd perencah dlm mknn ini selain ikan2 bilis goreng itu? Then, saya panggil waiter bgtahu ada semut dan mintak tukar... Anda rasa btol ke dia tukar lain? Ke dia hanya buang2 je mana2 semut yg dia nampak? Pastu, makan sikit je disbbkan khuatir nnti termakan 'perencah-semut-halus' dan tak-sedap! Tak rekomen langsung!
Harga : RM6.90 kott... ;pp

Okey, kesimpulannya Ah Cheng Laksa yg kat Giant ni tak berapa nak best dan tak memuaskan. Tak tau laa kalau kat branch dia yg lain2 tu ok pulak drpd ni.. Branches lain kat Summit USJ, The Curve Damansara & Ikano..
Atau mungkin masa hari saya dan kwn2 dtg tu memang hari mknn dia tak sedap ke.. tak tau laa kann.. tapi yg paling tak puas hati, wehhh...ada semut-halus-kecik jadik perencah ok!!! Ko sanggup ke nak makan???


** laksa mak aku masak lagik sedap! huhhh...

Friday, May 6, 2011

21- Makan2 org belanja...huhuhu...

Ye...memang anda akan rasa sangat seronok kalau ada orang nak belanja makan!
Makan free!!!
Hehehehe... sungguh eksaiteddd!!! (^_^)

Pada seminggu selepas besday saya yg lalu, sorang ibu kepada 2 org anak ini, merangkap bekas teman serumah dan sebilik ketika beliau masih belum berkahwin lagi telah me'roger' saya utk membelanja sayamakan sempena besday saya itu... ;p
Kebetulan pula, kwn saya yg baru saje melangsungkan perkahwinan beliau, juga turut serta dlm majlis-yg-tak-berapa-diplan-ini...
Maka, ibu-dua-anak-yg-pemurah ini pun dtg mengambil saya di tempat keje pada waktu lunch di hari Jumaat yg indah permai itu dan bergerak2 khas ke Secret Recipe, SACC Mall..

Yeaaahhh... makan2 kat Secret Recipe!!! =))
Lets go!!!





Saya amek kek ini ; White Chocolate Macadamia... Ok, nape saya tak amek cheese cake? Sebab masa sebelum tu, saya dah dapat blueberry cheese cake & strawberry marshmallow cheese cake dari kwn2 opis! Thanks guys! ;p
Thanks sbb bagi kek cheese dan bukan kek cokolat yg saya memang-sangat-tak-suka-nak-makan! =)





Saya order ini...memang sedap! Kalau anda seorang yg gemarkan sayur2an dan mknn yg tidak berminyak, bolehlah order ini di Secret Recipe... Ini ialah Japanese Soba... Dihidangkan dgn air cili (masam-manis-pedas) Dgn portion yg banyak serta hirisan daging ke ayam, ntah tak ingat sangat...tapi, seriusss sedapp!! Highly recommended!
Ini gambar dari cik gugle sbb saya tak sempat nak snap gambar focus Japanese Soba yg saya punya tu sbb dah terus makan...huhuhuuhu...






Ini pula kwn-saya-yg-baru-kawen tu order... Ni ialah set lunch di Secret Recipe.. Kalau tak silap saya nama penuh dia ialah Black Pepper Chicken Rice kot.. memang sedap jugak ayam dia... ayam dia macam ala2 chicken chop tu dan besar... Kalau rasa betol2 lapar, memang sangat berbaloi!





Oho... ini laa dia ibu-dua-anak-yg-pemurah-belanja-makan itu... Puan Liza...
Ketika ini beliau baru sahaja habis berpantang anak kedua beliau... pada hari itu beliau telah meng'order' Spaghetti Bolognaise dan air ape ntah..tak ingat, yg pasti air tanpa ice sebab beliau tak boleh minum ice, baru lepas pantang..huhuhu...
Ok, spaghetti di Secret Recipe adalah lebih enak berbanding spaghetti di Pizza Hut ye...(ini ialah pendapat-rasa-tekak-saya ye!)





Ini ialah anak pertama Puan Liza itu, si kecil molek, Amirah Aqilah yg sudah berusia hampir 2 tahun...Ibu beliau telah orderkan utk beliau adalah set kids yg ada nugget, fish chip, dan fries sbb beliau tak pandai nak order sendiri...
Disebabkan si kecil ini tak kuat makan serta takmo membazir, maka saya pun (aunty-yg-sgt-chomell-dan-suka-makan-ini) tolong beliau habiskan sehingga laa habis! hehhehehehe..





Owhh...ada juga rupanya gmbar Japanese Soba saya yg belum terusik lagi berserta air jus-orange-yg-sgt-pekat-serta-masam yg sgt sesuai utk org nak diet atau yg tak nak kena diabetes! hehehehe...
Saya tak ingat pulak nama penuh jus tu, owhhh...kalau tak silap ialah freshly squeezed orange juice kottt... ;pp Sangat2 sedapppp ok....!!! Huuuu....





Ye...ini ialah gambar Amirah Aqilah yg dah bengang sebab dia punya kids set tu tak sampai2 lagi (sila lihat muncung beliau itu). Kemudian Puan Lela, perempuan-yg-baru-saje-kawen itu cuba menenangkan si kecik itu sambil mereka sempat berposing apabila dipanggil utk menengok ke arah kamera...hahahaha...





Saya dan Puan Lela...
Lihat laa fresh-squeezed-orange-juice saya yg dah nak habis itu setelah
Puan Lela juga turut menyedutnya sekali...






Puan Liza berposing bersama anak pertama beliau, si kecik-yg-susah-nak-senyum itu, Amirah Aqilah..
Tapi, bila orang cakap nak amek gambar je, beliau dah start memekarkan senyuman sedikit demi sedikit...huhuuhuuhuu...






"Princess" - hahahahahaha... rasa mcm chomell sgt je dapat hadiah besday ini! Ingatkan masa zaman2 sekolah je dapat hadiah ala2 chomell gini, rupa2nya dah besar pon dapat jugak ye!
Ok, tak kesah laa dapat hadiah apa pun, yg penting ikhlas dan tanda mengingati... hargai laa...
Thankssss pd yg beri hadiah yg sgt chomell ini! ;p
Kau ada??? Takde kannnn??? hahahahaha...






Ini lagiiii laaa chomelllsss!!!
"My Teddy"
yg sangat chomellsss...
Saya sangat gembira!!!
Terima kasih ye kepada rakan yg memberi dan mengingati...



Kesimpulannya, makan di Secret Recipe pun best jugak... Ada juga menu lain selain kek ye...
Anda boleh cuba makanan2 lain yg ada, yg saya pernah rasa Tom Yam Kung dan Laksa dia pun powerr juga! Dan saya sgt2 meminati Japanese Soba itu!!! Sangat sedapppp!!!
Oho..sekarang blog saya dah jadik blog utk promot makanan serta tempat2 makan kah? Apakah??? ;pp
Takpe, kita berkongsi2 maklumat untuk mencari makanan yg best2 kannn kat Mesia ni??? hehehehehe...

p/s : Terima kasih banyak2 sangat kat Puan Liza, ibu-dua-anak-yg-pemurah-belanja makan itu sempena besday saya...hehehe... Semoga kamu sekeluarga murah rezeki dan sentiasa dilindungi Allah SWT hendaknya...Ameennn...


** bestnya kalo hari2 ada org belanja makan kannn!!! ko ada?