Tuesday, April 26, 2011

20 - KL Book Fair 2011 - quick apdet! ;p

My latest apdet! hehhh...

Sekarang adalah sdg berlangsungnya KL International Book Fair 2011 di PWTC...
Bermula pd 22 April hingga 1 Mei ini...
So, jgn lepaskan peluang utk beli buku2 ke..novel2 ke..majalah2 ke..dgn harga yg dah diskaun!

Saya telah pun pegi ke sana pd Ahad lps..
Mak aaiii..mmg ramai gile org! crowded! rasa mcm nak jerit suruh semua org ke tepi, sbb nak jalan pon payah! serta sgt laa pening dgr suara bdk2 menjerit2 bagai..menangis..huuu.. dah kalah pasar mlm pulak aku rase!

Memang pegi sana sbb nak beli novel terbaru kwn skolah saya, Cik Shai ini... novel terbaru beliau Valentina Nervosa serta nak dptkan sign beliau di novel itu sbb novel dulu tu dah setahun lebeh pon still tak sempat2 nak jumpe beliau mtk sign! hehehehe...

Mari saksikan gambar2 yg disnap menggunakan hp cap nokia-saya-yg-paling-canggih-pernah-saya-ada-seumur-idup ini...Huhuhuhu...






Bunting (baca : banting) - cer baca...cer baca...
Anda masih belum ketinggalan lagi utk pegi ke sana sebab ia sampai hari Ahad ini, 1 Mei ya..
Sila pergi beramai2... Mari2 membaca! (^_^)






Ini ialah keadaan dalam dewan utk Karangkraf...
Semua ada, buku..novel..majalah..cenderamata.. "Obses pada buku"
Owhh..saya juga sempat tengok demo cara2 pemakaian selendang/shawl ye di situ...huu...






Ada persembahan kumpulan Raihan pulak time tu..mempromosikan album baru mereka dan juga produk terbaru mereka "Raihan Rangers" - boleh kalahkan Power Rangers nih!
Aizat pun ada gak time tu...masa ni dorang nyanyi acapella lagu Thank You Allah..







Hehehehe... akhirnya saya dpt sign dari penulis novel itu sendiri @ kwn skolah saya @ Nurul Syahida anak Pakcik Kama yg-tinggal-kat-Jalan-Gobek-Shah-Alam..
Setelah berkali2 mengugut beliau utk men'terjah' rumah beliau di Jalan Gobek!!!
Dia tulis cenggini : "Dear Angah, Rajin ko mencarik aku..Tak payah aku tunggu ko kat Jalan Gobek!" Hahahhahaha...
Still... Jalan Gobek itu dipopularkan + difemeskan sentiasa!!! ;p







Inilah ialah hasil pembelian novel2 saya pada hari tersebut!
Akhirnya saya berjaya juga mengeluarkan-duit-yg-tak-berapa-nak-ada-sgt-sbb-masih-blom-gaji-waktu-tu!
Saya beli 3 buah novel Shai ; Soalnya Hati, Plain Jane (yg dah lama saya carik kat sekitar Shah Alam, akhirnya jmpe gak di Book Fair!), Valentina Nervosa (latest novel Shai) serta the latest Ramlee Awang Murshid's novel, Sutera Bidadari...







Yeaaayyyyeeaaayyy ...saya dah ada kesemua novel kwn-skolah-menengah saya, si Shai ini!
Mengikut turutan, dari novel pertama beliau sampai yg terkini... Soalnya Hati, Plain Jane, Aku Kan Novelis! and Valentina Nervosa...
Ok kwn2 di luar sana, sila laa beli novel beliau ye, (aku tolong promote ni Shai, sila belanja Red Velvet Cake pasni ye! huhuu...) dan kalau tak dpt sign beliau, pegi aje Jalan Gobek tu... hahahahahaha...






Saya yg paksa Munn amek gamba ini - ketika Shai sdg meng'sign' novel beliau utk saya (ehh bukan, novel beliau tulis, tapi saya punya sbb saya yg beli!) huhuhu..
Tak sangka rupanya mereka berdua beratur di line yg sama masa nak bayar kat cashier, pastu berlaku laa jeritan-tanpa-kesusilaan di situ! ;pp
Saya terus suruh beliau sign buku itu di tgh2 alam sambil berteleku (btol ke nama duduk cenggitu?)






Ok..ini Cik Munira ye...beliau single lagik tau! hehehehe... (memandai je aku teka Munn single!) ;pp
Beliau menjadi pembantu peribadi Shai pd hari tersebut, siap pegang bakul hape ntah minah ni...






Ok...ini gambar saya dan mereka.. Shai, si penulis novel yg tinggal kat Jalan Gobek merangkap yg amek gambar ni pakai tgn beliau yg panjang itu dan juga Munn, si pembantu Shai pada hari tersebut..
Mereka juga adalah rakan2 ketika di zaman2 skolah dulu (form 1-5) ok! OMG!!! dah 11 thn tinggalkn zaman persekolahan dan pengetua kita, Ustaz Sariman tu??? huuuu...
Frenz forever yaa! =)



>> SHAI : sila bgtau aku kalu ada pesta buku ke hape ke lagik yg berkaitan ngn penjualan buku, supaya aku dpt beli dgn harga diskaunnnn!!! hehehehe... aku sukaaaa!!!

** jejalan sesorang lagik besttt hape! tadak sape nak ikut aku!!! huuuiisshhh...

Tuesday, April 19, 2011

19 - Restoren Soto kat S. Alam...

Salam,

>> Special entry for Puan Irmayanty (si ibu mengandung)

Lama dah tak kemas-kini-kan blog ini... =)
Saya ada byk idea dan citer nak post kat sini, tapi selalu je takde masa nak type, pastu tetibe je bila dah bukak blogspot, terus macam idea2 itu bergelimpangan hilang! hahhh... apakah?

Namun, disebabkan saya nak memenuhi impian (impiankah?) hahaha..
Bukan impian...tp 'request' kot... dari si ibu mengandung ini - Pn Irma - utk saya bercerita tentang makanan2 serta tempat2 makan menarik di sekitar shah alam atau mana saje, maka saya pun try laa buat... ni kira segmen ala2 "Jalan2 Carik Pasal ngn Carik Makan" laa...hehehe...
At least ter'apdet' gak laa blog saya yg tak berapa nak rajin diapdet nih! (^_^)
Sebelum2 nih saya ada cer citer psl Kedai Zainal Abidin Hassan kat Seksyen 13, psl Red Velvet Cake, Cheese Cake, Eskem...huuuu..semuanya psl makan! All about food!!! ;p

Maka, pada kali ini saya nak cer citer psl Restoren Soto Shah Alam, yg sememangnya glemer serte femes bg org2 yg dok kat Shah Alam..tp, kalau ada yg tak tau, maknanya org tu mmg bukan kaki jalan carik makan laa..hehehe...
To Shai - ko mesti tau kann?? ko kan org Shah Alam sejak kecik! hehehe...
Saya mengenali restoren ini sejak di zaman2 blajar kat UiTM lagik! Bayangkan, saya dan geng2 kelas akan bersusah payah lagi gigih naik bus rapid kl ke Seksyen 8 utk ke kedai nih!

Owh..lupa plak..restoren ini terletak di Seksyen 8 Shah Alam, dekat2 ngn flat pkns seksyen 8, melalui jalan nak ke Bukit Cherakah, dekat ngn Surau Seksyen 8 tu..
Masa zaman blaja dulu, restoren ni tak la berapa cantik serta eksklusif sgt dekorasinya, dan restorennya kecik sket dan agak sempit..tapi, sekarang dah lain.. dah cantik, besar dan tentulah menu nya lebih banyak serta mengagumkan! (btol ke perkataan ni? ke 'mengkagumkan'?)
Di buka dari pagi hingga ke lewat malam ye...(promote kah?) ;pp

Restoren ni yg paling glemer mknn dia ialah SOTO! Nama pun Restoren Soto kann...
So...kalau nak makan soto yg best serta terbaekkk..sila laa dtg sini! (ala2 pegawai promosi dah aku ni!) Memang anda takkan menyesal! Soto yg murah serta memuaskan...
Yg buatkan soto dia sedap adalah sup nya, sambal kicapnya dan yg paling bestt adalah begedil nya!!! Memang terbaekk sekali ok!!!

Selain tu, ada makanan lain mcm nasik ayam, bihun sup, mee sup, mee kari, rojak, kuih-muih dan bubur pelbagai jenis.. Dan yg paling 'heaven' adalah pelbagai lauk pauk makanan kampung waktu makan tengahari!!! Memang sampai tatau nak pilih apa ok! Lebih drpd 60 jenis kot...Semuanya sedap2 dan harga sangat berpatutan ye!
Ko nak apa? semua ada!! ikan patin msk tempoyak? sotong goreng tepung, goreng pedas? ikan bakar? siput sedut msk lemak? ikan keli bakar, masak cekur, goreng cili padi? paru, limpa, hati, kepah, kerang msk mcm2 style? rendang, asam pedas, kari, masak lemak,masak kicap, mask sambal, pecal...pelbagai jenis kerabu, ulam2...
OMG!!! Kalau saya gi lunch kat sana, mesti akan tawaf byk2 kali sebab mcm nak pitam tatau nak pilih lauk apa ok! ;pp

Ada juga makanan ala carte, tp start petang, dlm pukul 3 lebih kot.. dan sampai ke tgh mlm...
Saya selalu jugak mkn mlm kat sini ngn hosmet... Kalau mlm, ada nasik lemak ngn pelbagai lauk dan sambal yg terbaek! Bukan mcm nasik lemak kat Restoren Gembira kat Sek 3 tu ye! (aku tak paham nape ramai sgt org mkn kat situ, padahal aku rasa nasik lemak dia sgt laa tak best, sambal mcm kuah asam pedas + byk potongan bwg merah + nasik mcm nasik putih biasa!)
Nasik lemak kat Restoren Soto ni ada pelbagai lauk jugak spt rendang, ayam berempah, sotong, kerang dan burung puyuh berempah juga!
Masakan ala carte nya juga tidak mengecewakan ya pembaca sekalian! Menu yg paling saya gemari serta terbestt saya makan compare to other restaurant ialah mee or kew teow kungfu!!! Huuuuhh...memang terbaekk!!! Hingga rasa nak order sampai 2! hahahaha...
Nasik goreng dia pun sedap serta banyak haiwan2 + tumbuh2an ye! (haiwan + tumbuh2an = perencah2 mcm ayam, daging, sayur2an)
Setakat ni apa yg saya makan dan order utk ala carte, memang tak penah mengecewakan! Dan yg paling penting dgn harga yg berpatutan + rasa yg sedap + portion yg banyak juga... (^_^)






Ini laa "Restoren Soto Shah Alam" - terletak di Seksyen 8, Shah Alam.. tapi ni gmbo lama, amek kat cik google je, sbb saya asik lupa je nak amek gambo kalau dtg! hehh..






Ok... ini laa rupa soto yg sedap itu.. cuba tgk btol2, begedil dia byk tau...sesuai utk penggemar begedil, si Shima juniorku... yg kecik2 an tomey2 dia letak 5 ketul, kalau nak soto special, ada begedil besar 2 ketul ke 3 ketul ntah...ini pun gambo cik google, sbb mmg asik lupe je nak snap kalau soto itu dah sampai! huuu...






Ok..ini gambar waktu lunch time... Cuba tgk lauk pauk yg pelbagai jenis itu... more than 60 jenis kot... ntah, saya tak penah kira pulak, tapi saya akan membuat pusingan dan tawaf berkali2 sbb pening nak pilih lauk apa ye utk dimakan! hehehehe...





Dan lagi...cuba tgk dekorasi restoren ini... cantek!!! siap ada LCD tiwi tergantung lagik! dah lain serta berbeza drpd 5 thn lalu...time nih dah tak ramai org sgt sbb waktu semayang jumaat... boleh makan dgn sedikit tenang... =)





Kalau anda datang pd hari Jumaat pula, ada disediakan pisang percuma sbg pencuci mulut... ada setandan, eh bukan, sesisir pisang di setiap meja... Kalau tak cukup ke, nak tapau ke, boleh amek je kat meja sebelah! hahahaha... free aje, tapi on Friday saje ye para pembaca... =)

Yang saya tau, restoren ini ada bukak franchise kecik dia kat Medan Selera Seksyen 2 tu, tak ingat pulak gerai no baper... tapi, cuma ada soto n sup2 tu je laa.. lauk pauk yg 'heaven' itu takde rasanya...rasa soto dia tatau la pulak sedap sama ngan yg kat Seksyen 8 tu ke tak kann..

Kepada penggemar soto serta masakan2 kampung yg pelbagai dan sedappp serta bessttt lagi terbaeekkk... boleh laa cuba di sini ye! Tapi, kalau tetibe korang makan tak sedap pulak, sila jangan salahkan saya ok! hehehe...

To Irma - kamu coba jgn tak coba yaa! hehehehe... pasti mau lagik! ;pp


** alamak, tetibe jadi lapar balik! hehh...

Tuesday, April 12, 2011

18 - I turn to..

Salam,

I turn to 28th today...
12th April...

Happy birthday to me! (^_^)

May Allah bless me always...
Hope my birthday blossoms into lots of dreams come true!

"Age is just a value, the higher the age, the higher its value..." ;p




birthday card 4 me!







me n me...



** huuu.. dah tua kah aku?? semoga sentiasa mendapat RahmatNYA...

Thursday, April 7, 2011

17- Interbiu ngn pakcik yang poyo!

Okeh... Sila baca tajuk! ;p

Saya dpt email ni dr sorang kawan, tp dah lama...pastu, masa boring2, saya dok tgk2 balik email2 lama...terbaca plak email ni! Memang gelak dan hilang stress!!! huuhuu...

Tp, kalau la saya yg jadi tukang interbiu pakcik gembala yg poyo ni...

Huuhh... adakah saya rasa nak menangis? Atau rasa nak lempang je pakcik ni bertalu2? Atau rasa nak hantuk je kepala byk2 kali kat dinding??? Atau...rasa macam..."ohhh..adakah aku menggunakan bahasa jepun atau bahasa german kat pakcik ini??"

Baik... sila baca dan percayalah cakap saya... pakcik gembala ini memang POYO!!!

Hahahahahahahaha... ;pp

Situasi : Seorang pemuda yg hensem (aku yg pandai2 ckp pemuda tu hensem) pergi menginterbiu seorang pakcik gembala yg poyo (aku yg wat spekulasi mengatakan beliau poyo!) yg menggembala kambing biri2 yg comel2 (aku tambah sendirik!) berwarna putih serta hitam utk kajian Master beliau (haa..yg ni mmg aku pandai2 tambah sendirik! hahaha..)

Pemuda hensem : Waaahhh...bagus sungguh ternakan biri2 pakcik ya.. Boleh tak saya nak tanya beberapa soalan?

Pakcik poyo : Boleh aje..tanyalah..

Pemuda hensem : Berapa jauh biri2 ni berjalan setiap hari, pakcik?

Pakcik poyo : Yang mana satu? Yang putih ke hitam?

Pemuda hensem : Yang putih...

Pakcik poyo : Kalau yg putih, berjalan lebih kurang 6 km setiap hari..

Pemuda hensem : Yang hitam?

Pakcik poyo : Owhh...yang hitam pun sama...

Pemuda hensem : Berapa byk pulak rumput yg biri2 ni makan setiap hari?

Pakcik poyo : Yang mana? Putih ke hitam?

Pemuda hensem : Yang putih?

Pakcik poyo : Owh..yg putih makan lebih kurang 4 kg rumput setiap hari..

Pemuda hensem : Kalau yg hitam?

Pakcik poyo : Yang hitam pun sama...

Pemuda hensem : Pakcik, berapa byk bulu yg mereka hasilkan setiap tahun?

Pakcik poyo : Yang mana? Putih ke hitam?

Pemuda hensem : Yang putih?

Pakcik poyo : Aaaa.. yg putih menghasilkan sekitar 6 kg bulu pd setiap tahun..

Pemuda hensem : Dan yang hitam?

Pakcik poyo : Yang hitam pun sama...

Pemuda hensem : Kenapa pakcik bezakan biri2 putih dgn yg hitam, sedangkan jawapannya sama je? Pakcik poyo : Mestilahhhh... sebab biri2 putih tu pakcik yg punya...

Pemuda hensem : OooOOOoooOO.... begitu rupanya...abis tu, yang hitam tu sape pulak yg punya??

Pakcik poyo : Yang hitam tu pun sama...


OMG!!!

Apakahhhh???

Hahahahahahahahahaha... Pakcik, U memang POYO!!! ;pp





"yang hitam tu pun sama..." - ye laa pakcik oii!!!




** tak dpt lagi RV cake! huuuu...

Monday, April 4, 2011

16- I like!!!

ABPBH 2010...

Okeyyyy...



I like!!! (^_^)

Dah agak dah!!!



Shaheizy Sam dapat anugerah Bintang Paling Popular 2010!

Dapat 126,168 undian mengalahkan Faizal Tahir, Zizan, Aznil Nawawi dan Shahir...

He got Nissan Teana 2.0, white pearl Primadona Collection (limited edition) sponsored by Rafflesia and trofi..



Sam juga memenangi kategori Pelakon Filem Popular 2010...

He's really the best and famous actor!!!



I LIKE!!!

Congratulation!!!



shaheizy sam...! i like u! huhuuuhuuu....




** penah jmpe sam, tapi bateri hp kong, so takleh nak amek gambo ngn beliau! cehhh...