Friday, February 25, 2011

10 - Doaku PadaNYA...

Salam Jumaat...

Alhamdulillah... masih dikurniakan nafas hingga ke saat ini...
Sebagai hambaNYA, banyakkanlah berdoa... muhasabah diri... bersyukur atas segala yg telah dikurniakanNYA serta redhalah atas segala ketentuanNYA...

Ya Allah... Ya Tuhanku...
Ampunilah dosaku...
Dosa kedua ibu bapaku...
Dosa keluargaku...
Dosa guru-guruku...
Serta dosa Muslimin dan Muslimat sekalian...

Teguhkanlah imanku...
Sihatkanlah tubuh badanku...
Serta permudahkanlah urusanku di dunia dan di Akhirat...
Ameen... Ya Rabbal 'Alameen...




I'tiraf - Raihan
Wahai Tuhan, ku tak layak ke SyurgaMu
Namun tak pula aku sanggup ke NerakaMu
Ampunkan dosaku, terimalah taubatku
Sesungguhnya Engkaulah pengampun dosa-dosa besar
Ilahi lastu lil firdausi ahlaa
Wa laa aqwa 'alaa naaril jahiimi
Fahabli tabataw waghfir dzunuubi
Fa innaka ghofirudz dzam bil 'adhiimi
Dosa-dosaku bagaikan pepasir di pantai
Dengan RahmatMu
Ampunkan daku
Oh Tuhanku...
Wahai Tuhan selamatkan kami ini
Dari segala kejahatan dan kecelakaan
Kami takut, kami harap kepadaMu
Suburkanlah cinta kami kepadaMu
Kamilah hamba yang mengharap belas dariMu...




** Alhamdulillah... Still alive n kicking!
** May Allah bless me and you...

Tuesday, February 22, 2011

9 - Nak Eskem!

I want ice cream rite now!!!
People... please buy it for me! ;p

Huuuu... tetibe rase mcm... 'heavennnn' nya kalu dpt makan eskem skang! =)
Saya adalah sgt penggemar makan eskem.. dan yg pasti eskem yg dimakan bukanlah berperisa cokolat!
Paling sedap... best... 'heaven' adalah jika dpt eskem perisa strawberry or eskem pelangi paddle pop tu! OMG!!!!!!!! gille sedap!!!

Disebabkan mmg rase sgt2 best kalu dpt makan eskem... jadinya, saya pon google2 aje laa gmbo2 eskem... agar menambahkan lagi rase2 nak makan eskem itu!
Eh.. nape tetibe aku rase mcm nak makan eskem plak ni?? Huuuuuu... aku peninggggg!!! stresssss!!! banyaknya mende nak kene pikir ni... koje..koje..tak abis2...
Kalu dpt makan eskem saat2 ini... uhhhhhh... pasti ilang stressss2 ku itu!!!
Eskemmmm..... muncul laa kamu di saat2 ini!!! (bestnya tetibe Doraemon dtg bg eskem dr poket ajaib beliau itu!)




Eskem Mesia pun sedap ape...
Beli satu, boleh patah, kongsi ngn sape2... hehehe...





Owh... this is my feveret one!
Strawberry Sundae McD...
Bila makan, ade buah strawberry bersama aliran strawberry itu! OMG!!!



Ok.. strawberry cone... sedapnya kalau dapat ni! (^_^)







Ok.. Strawberry Cornetto ni masa dulu2 slalu makan...





Yang ni eskem pelangi... tapi bukan paddle pop tu...
tapi, tetap sedap! nyumm...nyum...




Yang ni cupcake ice cream...
Tak penah plak aku makan... anyone nak bg i rasa??


Ok...yg ni pun chomell je!
Sedapnya vanilla eskem + sugar chip tu! huuuu....



Sedapnya eskemmmmmmmm.....
Anyone? Sila pos eskem kat saya! hehehehe...


** bestnya dpt makan eskem sambil melihat2 kehijauan alam...
- oiittt... balik..balik.. gi carik eskem! huhuhu...

Monday, February 14, 2011

8 - Salam Maulidur Rasul 1432H...

Salam,



Saya mengucapkan "Salam Maulidur Rasul" , 12 Rabiul Awal 1432H... kepada semua umat Islam di seluruh dunia...


Sempena Maulidur Rasul ini, marilah kita sama2 berselawat ke atas junjungan baginda Rasulullah SAW, menghayati sirah baginda dan mengikuti serta mentaati segala ajaran dan sunnah baginda...




"Dan apa jua suruhan yang dibawa oleh Rasulullah SAW kepada kamu, maka ambillah akan ia serta amalkan, dan apa jua yang dilarang kamu melakukannya, maka patuhilah larangannya. Dan bertakwalah kamu kepada Allah SWT, sesungguhnya Allah amat berat azab siksanya (bagi orang2 yg melanggar perintahnya)
- surah al-hasyr : 7 -












Rasulullah dalam mengenangmu
Kami susuli lembaran sirahmu
Pahit getir pengorbananmu
Membawa cahaya kebenaran

Engkau taburkan pengorbananmu
Untuk umatmu yg tercinta
Biar terpaksa tempuh derita
Cekalnya hatimu menempuh ranjaunya

Tak terjangkau budi pekertimu
Tidak tergambar indahnya akhlakmu
Tidak terbalas segala jasamu
Sesungguhnya engkau Rasul mulia
Tabahnya hatimu menempuh dugaan
Mengajar erti kesabaran
Menjulang panji kemenangan
Terukir namamu di dalam Al-Quran

Rasulullah kami umatmu
Walau tak pernah melihat wajahmu
Kami cuba mengingatimu
Dan kami cuba mengamal sunnahmu

Kami sambung perjuanganmu
Walau kita tak pernah bersua
Tapi kami tak pernah kecewa
Allah dan Rasul sebagai pembela...


** nasyid masa skolah dulu...

Friday, February 11, 2011

7 - Novel lagi!

Novel lagi?
Hehehehe... (*_*)
Ye...saya mmg pembaca novel tegar... ;p
Sejak di bangku sekolah saya mmg suka membaca..lagi2 laa kalau baca novel..tapi, membaca buku2 sekolah + pelajaran tidak sama sekali sehebat membaca novel! fuhhhh...

Okey, yg ni la novel terbaru lagi terkini Ramlee Awang Murshid (my feveret thriller novelist!)
Rayyan Fantasi...




Saya dah beli novel ni lama dah, sejurus lps dpt tau dah keluar di pasaran!
Saya mmg sukakan novel2 yg thriller dan sedikit menjangkaui pemikiran normal dan diluar jangkauan (beyond expectation laa omputih kata)
Supaya saya akan rasa saspen2 sket ditambah ngn kena pikir2 apa akan terjadi seterusnya dan menyebabkan perasaan ingin tau semakin membuak2 (betul ke tatabahasa ni?)

Novel ni mengisahkan Rayyan yg sebenarnya adalah makhluk asing dr planet lain dan turun ke bumi sejak bayi lagi bersama bapanya yg juga makhluk asing untuk menyelamatkan diri..
Bermulalah kisah 2 beranak ini yg hidup sbg manusia di muka bumi..
Okey, sampai ni je boleh saya cerita, nak tau lagi..kena beli sendiri ye! ;p

Sebelum novel Rayyan Fantasi ni, beliau keluarkan novel ini...
Cinta Sufi...




Okey, novel ini adalah kesinambungan drpd Tetralogi Bagaikan Puteri (Bagaikan Puteri, Cinta Sang Ratu, Hijab Sang Pencinta dan Cinta Sufi)
Kisah Laksamana Sunan... huuuu... memang adventure!
Saya nasihatkan pd anda, kalau nak rasa ke'adventure'an dan ke'thriller'an tetralogi ini, anda perlu baca novel yg awal dan mengikut turutan, baru best!
Tak rugi beli...mmg bestt! (bagi penggemar novel shj)
Saya sedang menantikan novel seterusnya, juga kesinambungan drpd Tetralogi Bagaikan Puteri ini (yg saya dgr2 laa)..Huhh..sungguh saya tak sabar!

Okeh..saya juga sdg menanti2kan novel terbaru rakan saya yg juga sorang novelis... yg menulis novel yg-buat-aku-tak-benti-tersengih-dan-tergelak-sorang2 (Aku Kan Novelis!)
Tadaaaa... Cik Shy-da kita...
Oittt...bile mu nak kuarkan novel baru weihh???

Beliau juga menulis novel ini... (novel pertama beliau kalau tak silap saya)
Plain Jane...





Sebenarnya sampai skrg saya cari novel ni di sekitar Shah Alam...tapi, tak jumpa...
Saya nak sangat beli! Aku Kan Novelis! saya dah beli, cuma nak dpt sign si penulis ni, bukan main susah lagik! Al-maklum laa..beliau sgt bz! Huuu...
** Weih Shai...dah setahun aku beli weih...bile ko nak sign ni! Huhuhuhu...

Ada lagi satu novel tulisan kwn saya si Shai ni..
Soalnya Hati...






Okey..sama jugak.. Saya masih tak jumpa novel ini di area shah alam...
Atau saya sendiri yg tak nampak kah? ;p
Kepada sesiapa yg tau kedua2 novel ini ada terjual di mana2 kedai di area shah alam, sila bgtau saya ye! Dengan segera saya akan pegi beli! (^_^)

Kepada Shai : aku dah carik, tak jumpa... kat mana boleh jumpa nak beli kat shah alam ni? huuu.. susah2 sgt, ko bg free je laa kat aku eh! hehehe...

Walaupun saya bz bekerja, tapi..hobi membaca novel ini saya tak akan abaikan! ;p
Bila saya meluangkan masa baca novel?
Hehehehe... saya akan baca masa tunggu bas dan juga sebelum tido (kdg2 kalau ada mood)
Saya membaca novel sekadar mengisi masa lapang, menyokong penulis dan sekadar memenuhi hobi je...
Tiada sebab lain... dan setiap individu tu ada sebab2 tersendiri mengapa dia suka membaca, tak kira apa jua jenis bacaannya.. terpulang...
Yang penting.. "Marilah membaca!" (^_^)



** Shai : sila keluarkan novel terbaru kamu cepat dan pastikan ko sign kat buku aku! ;p
** bila pulak aku nak jadik novelis ni? hahahaha...