Monday, January 31, 2011

6 - Henpon..oh henpon..

Rasa mcm boring2..
Pastu dok tgk2...belek2 henpon sendirik...

Henpon...telepon bimbit...henset...telepon tangan...set tangan...ntah mana yg tepat, saya pon tak pasti... huhuhu...
Huuu... kira sekarang ni saya ada henpon 'canggih' gak laa kan.. =)
Sebab henpon saya sekarang ni boleh laa jugak dgr2 MP3...dgr radio...ada kamera...

Hahahaha... kira canggih la jugak kan... walau tak secanggih i-phone ke...blackberry ke...
Hehe..teringat masa mula2 ada henpon dulu-dulu...

Tepon pertama yg menjadi kegilaan ramai dan semua org pon rasa mcm sgt ap-tu-det kalau guna ialah henpon nokia 3310..hehehehe... ingat lagik tak?
Haaa...kalau sape2 tak ingat, ni haa saya ada gambar dia.. Dan mcm ni laa sebijik dulu saya punya henpon yg pertama tu ok...

Yang paling best, time tu harga 3310 tu mahal lagik ok! Seingat saya masa saya beli tu, harga dia hampir nak rm600 (termasuk sim card)!!! Waaahhh... zaman2 blajo beli hp lebih rm500, mmg dianggap kaya serta dah tentu2 la pakai duit ptptn ketika itu! huhhu...










nokia 3310 - my 1st & feveret hp! =)



Okey..mmg agak lama gak saya guna nokia 3310 ni (atau slalu org pggl tiga-tiga-sekupang). Drpd yg 1st version dia, sampai saya apgrade kan dia kat kedai hp...ala,apgrade ape laa sgt pon, cuma dia tukar kaler skrin ngn tambah ada satu application dia kot...ntah..dah x berapa nak ingat dah..lama sesangat...huuuu...

Saya dah tak guna 3310 saya tu sbb dah mmg takleh nak guna, skrin tak kuar ape2, suara tak dgr kalau bercakap... Then, baru laa saya berevolusi ke arah hp lain... tapi...tetap laa NOKIA!
Kalau laa 3310 tu tak rosak lagik, mesti saya masih lagik guna... walaupun org akan panggil saya manusia-yg-ketinggalan-zaman sbb tak apdet! huuuhuu..
3310 itu sgt simple...tahan lasak...senang serta mudah digunakan...

Saya ni jenis yg tak berapa nak ghairah sgt tukar2 hp or gadget2 ni...
Huuu...seriusss saya ckp!
Mmg saya tak pandai langsung guna hp selain jenama NOKIA!!!
Dan percaya atau tidak...selama ni saya tak pernah ada hp SELAIN NOKIA!!! Samsung ke.. Sony Ericson ke... Motorola ke.. Panasonic ke... LG ke... ntah ape2 lagik laa...

Sebab??? Hahahahaha... Sebab...
Saya tak tau nak guna hp yg canggih2 sgt ni, even pinjam hp org lain yg BUKAN NOKIA utk tumpang hantar sms pun, saya akan terkulat2, terbelek2 nak tekan button dia!
Hah..apatah lagik laa kalau ada org suruh guna dia punya blackberry ke...i-phone ke... huh...kematu aku tak tau pakai ye!!!
Nokia je laa yg paling senang nak guna... tapi... bukan nokia yg canggih2 sangat... yg touch screen pun saya tak berapa nak pandai guna! huuuu....

Kesian kan? hahahahaha... tapi, itulah kenyataannya!
Saya hanya memerlukan hp hanya utk buat call, jawab call, hantar sms dan dpt sms!
Enough.. takde lebeh2.. tak kesah pon yg lain2 tu! huuu...
Sebab bg saya tak berapa nak penting dan sememangnya saya tak reti pun nak guna ok!


Dan tetiba pd awal thn lepas...ada org bermurah hati budi, bagi saya hp ini... Hehehee...
Nak harap saya yg beli sendirik...huuu... mungkin tidakkkk!!! ;p




Okeh... pertama kali..seumur hidup saya ada hp 'paling canggih'!!!
Nokia 6300...



Nokia 6300!!! hahahaha...mesti org gelak2kan aku sambil ckp, "gile kesian budak ni, nokia 6300 pun dia kate paling canggih..ingatkan i-phone 4 ke...blackberry ke..."

Ye..memang kesiann... tapi, saya mmg tak kesah pon..
Inilah seumur hidup saya ada hp yg-terlalu-sangat-canggih-di kaca-mata saya sendiri kerana pertama kali saya ada hp yg ;

1) kaler skrin + ada skrin saver
2) ada kamera (bleh tangkap2 gmbo bg aku yg gile bergmbo ni)
3) ringtone MP3 (takde la asik guna ringtone sedia ada je)
4) ada memori kad!
5) boleh hantar MMS! (hahaha..aku kagum seketika!) ;p
6) boleh dgr radio + MP3 (tak boring masa tggu bas...hehehe)

Huhuuhu... setakat ni, saya memang masih menggunakan hp ini sbg gadget yg-paling-sgt-canggih pernah saya ada...
Bersyukur... masih ada hp yg agak canggih ini... Hahahahaha...

Terima kasih kpd org yg memberi hp canggih ini kpd ku...



** kalu tetibe laa ada org nak bagi hp lagik canggih dari ni...oho...pandaikah aku guna??? dan patutkah aku terima???

Thursday, January 27, 2011

5 - Sape yg btol? cheese cake! ;p

Okeh...

Hari tu saya ada wat tag riddles utk rakan2 blogger yg terpilih..
Huuu..ni saya nak bg jawpan laa..
Dan mmg saya janji kalu sape yg jawab semua btol, saya akan belanje cheeeseee cake kalu saya jmpe org tu nnti! hehheee.... =)

Org2 yg telah ditag...
1) pn nad az - dah jawab.. nnti kite tgk jwpn saya ye..
2) pn irmayanty - tak jwb sbb dia bz bekeje...
3) pn nadia dzai - tak jwb.. sbb dia tak heran pon ngn cheese cake sbb dia dah pandai wat sndiri..huhu..
4) cik shy-da - tak jwb sbb dia kate nad dah jawab... ;p (tq laa shy...selamat satu slice cheese cake utk diberi pd ko!) hahahahaha...
5) pn rafidah - dia memang takmo jwb sbb dia kate susah! hehehe..bagus..baguss...
6) pn ismah - tak jwb gak sbb dia kate nad dah jwb, nnti dia meniru...hahaha...(selamat duit beli cheese cake!)
7) pn minah - tak nak jwb sbb dia kate nnti dia tiru jwpn ella n nad..bagus minah, ko yg patutnya bg aku cheese cake tau! huuhuu...
8) pn che poonz - tak jwb gak...sbb dia malas kot! huhuhu.. (aku fitnah!) ;p
9) pn ella - dah jawab..okeh..nnti tgk jwpn btol ke tak eh..
10) pn izyan - tak jwb..sbb masih dlm mood pengantin baru kot! hehehe..
11) pn fara jasni - tak jwb.. sbb dia bz study.. =)

Berdasarkan drpd 11 org yg ditag itu, officially hanya 2 org yg jawab.. nad n ella..
Antara mereka, sape yg jawab btol? =)

Ini soklan dan jwpn bg riddles words tu..
1) what is the longest word in the english language (with reason)
answer : "SMILES" - bcoz there is a mile between the 1st and the last letters (s-s)

2) why is the letter "T" like an island? (with reason)
answer : bcoz it is always in the middle of WATER

3) what 5 letter word becomes shorter when you add 2 letters to it?
answer : SHORT

4) what starts with "T", end with "T" and is full of "T"?
answer : TEAPOT

5) what two words contain the most letters?
answer : POST OFFICE

Huhuhu...
yang jawab semua btol adalah pn nad!!! tgk jwpn beliau di sini...
Haha...nad...awat jwpn ko sebijik mcm jwpn sedia ada???
Ko tak google kan? kan? kan? hehehehehe...

TAHNIAHHHH!!! wahai ummi adam!!!
Okeh... bebila ko dtg shah alam, roger2 laa aku..
Insya Allah bleh aku blanje secret recipe...
Ataupun nnti masa ko dlm pantang aku dtg melawat adik adam, bawak cheese cake tu! boleh?? hehehe..nampak beno taknak bg ko yg mkn, bg adam laaa... ummi dia dlm pantang! kehkehkeh...
Ataupun, tunggu aku berguru dulu blajo wat sendiri, pastu baru bagi kat ko! ;p
Hehehehe... nway Nad...Congrats!!!

CONGRATSS sbb dpt jwb semua btol... and CONGRATSSS gak sbb bakal dpt 2nd baby! (^_^)

Kepada pn ella... jgn putus asa ye... (hahaha..ingat ni soklan pekse ke?)
Takpe...anytime je boleh blanje cheese cake even tak jwb riddles tag tu! =)
At least u dpt apdet blog u..kan..kan..kan.. huhuhuhu... (*_*)




CONGRATULATIONS!!! (^_^)



** cheese cake..cheese cake...bile laa nak pandai wat sendirik nih???

Friday, January 14, 2011

4- Tag Riddles! huhuu

Riddles! Riddles!!!
Salam Jumaat ya...

Tahun 2011... semua org pon nak buat mcm2 azam dan mcm2 wish lists kan..
Saya? huhuu...
Ehmm... kalau nak berazam, berwish lists... memang laa sgt banyak...
Tapi, malas nak nyatakan... sbb banyak gak yg dulu2 punya pun tak terlaksana... ;p

Tapi, salah satu ni termasuk dlm senarai pd thn 2011 ini...
Iaitu merajin2 utk apdet blog...
Hahahahahaha... selagi rasa masih nak berblog dan tak nak tutup akaun lagik! =)
(heh.. macam laa blog ko ramai org baca kan? ada aku kesah??)

Jadi, bagi mengapdet blog saya pd hari ini, saya ingin menge'tag' orang!
Tapi.. tag yg lain sket laa... bagi org tu kene perah2 otak sket.. pikir2 sket..
Saya nak bagi teka teki, teka tekuk...
Sape boleh jawab, dia memang terel!!! hehehe...
Kalau sape yg di'tag' ni boleh jawab btol semua... nnti bile2 jmpe, saya belanja cheese cake secret recipe! (nape cheese cake? bukan cake lain?? sukati i laa kann!!!)
Tapi, satu slice jer ok! heehehe... (i promise!)
Namun, sape yg tak kena tag pon boleh jawab... takde masalah... sila..sila... (*_*) cuma i tak belanja cheese cake je laa... ngeh..ngeh...

Okeh... ni teka teki dlm english ye...
Jadi, jawapan pon mesti dlm english gak.. kalu dlm BM, tak diterima...
Tak banyak pon ye, hanya 5 soalan dan berkaitan ngn English's words saje... =)

Ini adalah soalan2nya... eh.. dlm english... here are the questions...all about the words...

1- what is the longest word in the English language? (with reason)
2- why is the letter "T" like an island? (with reason)
3- what 5 letter word becomes shorter when you add 2 letters to it? (with reason)
4- what starts with "T" , ends with "T" and is full of "T"?
5- what 2 words contain the most letters?


Okey...itu je soalan2 nya... tak banyak kan? =)

Jadi, org2 yg saya nak tag utk jawab riddles ini dgn gembiranya di blog mereka adalah;
Saya pilih 11 orang sebab sekarang ialah tahun 2011... hahahaha.. (ada kaitan kah?)

1- pn nad az - sbb ko org paling terel english kat kelas mase skolah dulu..huhu..
2- pn irmayanty - saje bg ko pikir2 dlm opis ko yg sejuk tu.. bg 'panas' sket... hehe...
3- pn nadia dzai di brighton - sbb kalo ko dpt jawab btol semua pon, aku tak kesah beb.. sbb aku tak payah bg cheese cake.. hahaha.. ko kan jauh beribu2 batu dik nonn... hahahaha...(gelak keji!)
4- cik shy-da si novelist - aku harap ko tak dpt jwb semua btol ataupun ko mmg tak suka langsung cheese cake! (sbb aku tau ko mmg sgt terel english! hehehehe..)
5- pn rafidah mama si Afieq - supaya cik pid dpt berpikir jwpn yg tidak merapu dgn teka teki western ku ini... hehehe... kalo dpt jwb btol i blanja afieq yg tomeyyy tu cheese cake! ;p
6- pn ismah mama si Farish - sbb ko dah rajin apdet blog skang! hehehe...
7- pn minah said - bg ko tak boring dok kat rmh jd surirumah tangga yg berjaya!
8- pn che poonz - jangan tanya jawapan kat aufa ok! tak diterima! hahaha...
9- pn ella ibu nayli n aisy - supaya ada entry nak apdet blog! ;p
10- pn izyan si pengantin baru - bagi pengantin baru jwb sedikit soalan teka teki bersama suaminya.. =)
11- pn fara jasni - student mesti boleh jawab punye laa! kan farah?? hahahaha..


Ehh.. baru aku noticed something plak kat list org2 yg aku tag tu...
Apsal semua (10 org adalah PUAN??) Tapiii........ cuma ko sorang je Shy, adalah CIKKKKK???
Hahahaha... ini menunjukkan CIK SHY-DA adalah seorang yg masih single dan masih muda belia remaja spt diriku... kan? kan? (*_*)

Okey... hope ada yg boleh jawab betol... kalau boleh, JANGAN semua orang jawab betol laa..
Hahahaha.. nnti bangkrap i nak belanja semua cheese cake!!! ;p

Jawapan akan di post pd entry akan datang selepas semua yg kena 'tag' itu jawab! huhuu..
Good luck!!! (weihh..ingat ni pertandingan ape?) ;p



betol semua? hehehe...

** nak cheese cake lagi... huu...

Thursday, January 13, 2011

3- Untungnya jadi WANITA...

Untungnya jadi wanita kan.. (^_^)

Okey... semua ada yg dikhaskan untuk WANITA SAHAJA!!! diulangi WANITA sahaja ok!
Bas Wanita - Rapid KL...
Koc Wanita - KTM...

Semalam saya telah menggunakan kemudahan2 awam yg dikhaskan untuk WANITA ini...
Jadi, semalam adalah hari penggunaan kenderaan awam WANITA untuk saya... hehehe...

Pada hari semalam (betul ke ni?) - saya rasa salah!
Semalam (baru betul!), saya telah diarahkan oleh boss untuk membawa wakil pelajar sebagai peserta pertandingan ke KL Sentral.. Disebabkan kami men'decide' untuk naik train aje, maka saya haruslah datang ke opis awal untuk membawa peserta2 tersebut. Selama ini, saya memang dah tau kewujudan Bas Wanita Rapid KL yg bermula pd 1 Dis lps, tapi masih tak berkesempatan menaikinya sbb dr hab UiTM, bas tersebut hanya ada pd jam 6.45 dan 7.30 pagi sahaja..
Oleh kerana semalam saya keluar rmh awal, dan berada di Seksyen 2 pd jam 6.40 pagi, maka dengan secara otomatiknya saya dpt la merasa naik bas wanita tersebut..

Ok, bas tu takde berapa nak ada beza sgt pun, tetap juga bas jenama Rapid KL, cuma ada sticker kaler pink (spt yg ditunjukkan kat bwh ni), harga tambang yg sama gak (takde diskaun pon) dan drebar tetap gak PAKCIK rapid (means drebar adalah lelaki).

Cuma, bas ini hanya dinaiki oleh penumpang WANITA shj... tiada penumpang lelaki dibenarkan... Sekiranya ada penumpang lelaki tahan2 bas ni kat mana2 pon, dgn pelbagai gaya sekalipun, tetap pakcik rapid dgn sombongnya serta dgn muka selambanya takkan berenti amek dorang ye... ;p

Pastu, bas ni dipandu dgn kadar kelajuan yg tak berapa nak laju sgt oleh pakcik drebar... jadi memang kena laa ngn dia nya tagline tu "lebih selesa, lebih selamat"
Oleh itu, beruntung ye saya dan wanita2 lain yg mnggunakan kemudahan ini! Terima kasih syarikat Rapid KL! =)
Remarks : hampir 100% berjaya terlaksana sbb pengguna lelaki tak dpt guna kemudahan wanita ini... ngeh..ngeh...



bas wanita aje ye! - lebih selesa... lebih selamat...



ini rupa bas rapid wanita tu...
takde beza ngn bas2 rapid lain, cuma ada sticker pink kat depan ngn tepi2 (nampak tak?)



Ok, sambung citer lagik. Slps 'lebih selesa dan lebih selamat' naik bas wanita, saya pun sampai di opis. Peserta2 telah menunggu saya dan kami pun bertolak ke stesen komuter utk naik komuter pulak..

Koc WANITA KTM ni dah lama dilaksanakan, kalau tak silap saya sejak April thn lps... dan saya banyak kali jugak la naik koc pink nih! =)
Koc or gerabak WANITA ini berada di tgh2, dan ada sticker pink jugak (mcm kat bwh ni), memang khas utk wanita shj ye..

Cuma, saya rasa yg koc wanita ni pelaksanaannya tak berapa nak jaya sgt..
Sebab setiap kali pun saya naik koc ni, mesti ada gak org-lelaki-yg-rasa-dia-tu-wanita berada dlm koc ini..
Apa? tak reti baca ke? ke buta hurup? ke buta mata? atau buta hati kah? huhhh... kdg2 rasa mcm geram, rasa nak pegi kat org-lelaki-yg-rasa-dia-tu-wanita tu, pastu tunjuk kat dia sticker (yg byk lekat kat koc), suruh dia eja, baca kuat2..kalau tak paham gak, rasa nak pijak2 je dorang nih sampai dorang tak reti baca langsungg!! - saya emosi!

Ye la, sbb semalam saya dan peserta2 wanita lain dgn gembiranya naik koc pinky2 tu, tapi hampa... sbb kena berdiri (sampai KL Sentral ok!), pastu paling rasa mcm nak ngamuk spt incredible hulk yg ijau tu sbb ada je org-lelaki-yg-rasa-dia-tu-wanita kat koc tu (bukan sorang dua je, tapi lebih 5 org!) dan yg paling adalah sgt geram dorang dpt DUDUK!!!! - huuuuuhhhh... aku emosi lagik!!!
Dgn takde rasa bersalah dan buat-muka-bodo-seposen je even semua WANITA kat situ pandang2 dorang ngn pandangan yg sgt meluat serta menyampah, dorang boleh rileks je dan takde ape2 pon yg berlaku!!!
Huhhh... pastu, nape laa aku tak nak sound je dorang ehh?? Ntah... mebi sbb saya tgk org lain pon mcm tak berani je nak sound2 dorang tu kot! Uhhh... gile keji btol org-lelaki-yg-rasa-dia-tu-wanita!!! pergghhhhh...meh sini rasa nak lempang!

Sepatutnya, sbg warganegara yg prihatin, dorang2 ni kena laa paham kan... Cuba laa baca btol2 sticker dan poster2 yg tertera kat koc tu!
Ke mebi mende tu kecik sgt kot sampai dorang tak nampak... Adakah begitu? Tapi, tak jugak! Sbb kan ke kaler2 pink tu... mesti laa sepatutnya dorang tertarik utk tgk dan baca kan? ehhmmmm...
Ke mebi dorang ni mmg dilahirkan tak prihatin pd alam sekeliling?? Hahhh... ini mungkinn!!!




wanita sahaja ye! - mesti nak pink jugak kah?






kaler pink di luar? dah ada ke kat Mesia?

ni mcm kat US je...heheh...pinkyysss nye! =)

Kesimpulannya, beruntungnya ye kita dilahirkan sbg WANITA...banyak lagik keistimewaan menjadi seorang WANITA, kan? kalau tulis kat sini, memang tak abis2 laa entry saya ni.. huu..

** bersyukur menjadi makhluk NYA yg bergelar WANITA...

Monday, January 10, 2011

2 - Tolong Ingatkan Aku?

* Entry ke2 pd thn 2011...

Tolong Ingatkan Aku...

Okeh... ni pasal AJL 25 yg berlangsung mlm td...
Dan juaranya yg nyanyi lagu ni laa.. "Tolong Ingatkan Aku"
Ana Raffali yg meraih RM35K ok...huuuu...kayo...kayo den... ;p

Tolong ingatkan aku
Kisah kau tersedar
Dengan saku penyeluk masa
Mari patahkan papan markah lama
Mari padamkan buku tiga lima
Biar luka sembuh sendiri
Biar lupa dimakan hari...

Okey..memang mcm tak berapa nak percaya n tak berapa nak setuju sangat laa beliau ni jadi juara utk AJL 25 kali ni..
Sebab? Ntah... saya sendiri pun tak berapa nak pasti...
Mungkin sbb saya memang tak berapa minat beliau... dan lagu beliau pun saya tak berapa nak suka dengar sangat... dan mungkin gak sebab Faizal Tahir tak menang... cuma menang persembahan terbaik jer! Huuuuu... tak puas ati plak! ;p

Tapi... itu adalah keputusan juri professional ok!
Ko juri professional kah nak rasa2 tak puas ati plak?? - bertanya pd diri sendiri!
Ye...penilaian juri mungkin berbeza ngn pendengar dan penonton..
Ini bukan pertandingan yg guna sms or undi2 dr hp rakyat Mesia ok... jadi, sila terima kenyataan! Huuu....
Tapi... aduhhh... nape kah beliau yg menang??? - masih ada rasa tak berapa nak puas ati! ;p
Tolong ingatkan aku... ok?


Ini Ana Raffali yg menang RM35K...



Ehmm... superhero ku, FT hanya menang persembahan terbaik!
Tapi... memang terbaekkk!!! boleh basah2 kena air lagi ok.. betapa nak menunjukkan hanyut nya itu.. hehehehe...
Ana Raffali... jgn bersedih ok kalau mmg agak ramai rakyat Mesia tak berapa nak puas ati anda jadi juara AJL ye... Biasa laa...
Pagi tadi, dengar Hot.fm AM, cerita psl AJL mlm td laa.. mmg ramai caller tak puas ati ngn keputusan AJL tu.. huuu... tapi, nak wat cemana ye... kita bukan juri professional yg nak tentukan sape pemenang...
Oleh itu, sila la terima keputusan itu dgn hati terbuka...
Alalala.. lgpun, sape2 yg menang pun, dapat duit tu pun... kita ada untung ape2 kah??
Takde kannnn??? kannn???
Ada kita dpt walaupun cuma seposen?? Takde kannn??? kann???
Jadi... kesimpulannya... ada aku kesah sape2 menang pun??? huhuhuu...
Cehh.. nampak sgt laa takde semangat industi muzik negara! hehehehehehe...


** dah 10 hari masuk tahun baru... ada azam baru kah??? TOLONGGG INGATKAN AKU!!! =)

Saturday, January 1, 2011

Wishin' You - Happy New Year 2011

Salam,

Kepada semua blogger dan semua insan di seluruh dunia,

~ 1 Jan 2011 ~

Saya mengucapkan Selamat Tahun Baru 2011.. (^_^)
Semoga tahun baru ini akan memberi sinar kebahagiaan dan kegembiraan buat semua..
Semoga pada tahun baru ini juga akan merubah kehidupan kita agar menjadi seorang insan yg lebih baik dan sentiasa dipelihara dan dilindungi oleh Allah SWT hendaknya...
Ameennn...

Another day...
Another month...
Another year...
Another smile...
Another tears...
But...there will never be another you...


** happy new year everyone! =)