Friday, June 10, 2011

27 - Restoren Chinese Muslim Syukran

Salam,

Okey, kali ni saya nak cerita pasal salah sebuah restoren chinese muslim yg ada kat Shah Alam yg saya dah try-cuba-rasa-makan.. Restoren ini terletak di Seksyen 13, area2 ngn Pasaraya Hero, area2 ngn Laman Seri tu... tetap saya takde bagi GPS koordinat ye... ;p
Yang pasti ia terletak di Seksyen 13 dan Seksyen 13 itu adalah seksyen yg mempunyai Stadium Shah Alam serta Kelab Golf SAAS ye... ok? dapat? ;pp

Pada mulanya, saya tak tau serta tak sangka pun ia adalah restoren chinese muslim, saya ingatkan restoren ala-carte mcm biasa aje...So, saya dan rakan2 sekerja pun sesaja-try-masuk-nak-cuba-rasa-makanan di situ, dan ternyata rerupanya itu ialah restoren chinese muslim yg menyediakan pelbagai masakan chinese muslim yg-pastinya-tak-rasa-pedas kann... (^_^)
Nama restoren : Restoren Ayam Kukus Syukran, Seksyen 13 Shah Alam





Ini ialah muka depan restoren tersebut..
Restoren Ayam Kukus Syukran..
Nape letak nama 'ayam kukus' ye?





Ye... ni laa specialized restoren itu; Ayam Kukus nya...
Actually, ia dimakan ngn nasi ayam.. so, nasi ayam kukus Hainan ada..
Saya dan kwn2 tak makan pun nasik ayam dia ni, jadi tak pasti sama ada ia benar2 sedap atau tak...
Tapi, kami lihat semua pengunjung yg dtg, makan nasik ayam kukus ni... sedap laa kott...
Sumber gambar : cik gugle





Yang ini kwn saya order, saya pun tak ingat apa nama dia..
Mee yg slalu org buat sizzling tu (ape ntah nama dia), dicurahkan ngn kuah ala2 mcm ladna
(ada ayam, sayur2, udang, sotong sket)
Ulasan : rasa sedap la jugak, tapi kena mkn time panas2 sbb kalau dah sejuk rasa mcm muak, tak pedas dan kena mintak cili potong or cili jeruk, baru umpphhh..
Harga : RM6.90 (kalau tak silap i laa..)






Yang ini saya order, Kew Teow Kung Fu kott... ke Ladna...
Ulasan : rasanya ok-ok and so-so aje...takde laa sedap sesangat...biasa2 aje...perencah kat dlm nya mcm biasa je, udang, ayam, fish cake, sayur sekt2 serta telur yg dipecahkan...
Ni pun kena makan panas2 and mintak cili potong or cili jeruk utk tak rasa muak...
Harga : RM6.90 (kalau tak silap)





Yang ini pulak kwn saya order...ape ntah, mcm dumpling goreng...satu set ada 5 pieces je...
Ulasan : rasa dia ok, inti ayam hancur + sayur2an, tapi terlalu berminyak, byk kolestrol tu! ;p
Harga : saya tak pasti, tapi bawah RM5 atas RM3...ntah berapa ntah...sungguh tak ingat!





Yang ini sumber gambar dari cik gugle...
Chicken Chop dia...nampak menarik, tapi tak tau laa rasanya yg sebenar mcm mana...
Kami tak order pun, cuma ada gak nampak org makan...
Harga satu set tu, saya rasa dlm lingkungan RM9 ke atas kott...





Yang ini sumber dari cik gugle juga...
Ini antara menu glemer di restoren ini, Chinese Soup...
Saya tak pasti rasanya bagaimana serta harganya berapa... mebi next time saya akan cuba...





Ini air yg kami order... cincau ice and ice lemon tea...
Biasa2 aje laa rasa air... air adalah berasa air, takkan tetiba lak rasa buah durian kann?? ;p
Harga : RM1.50 segelas


Kesimpulan : Bagi saya, restoren ini biasa2 aje... saya akan rate 3/5 aje... sebab masakannya biasa2 aje, sedap lagi saya makan di Restoren Chinese Muslim Munawwarah kat Seksyen 9 tu kott... harganya standard laa dan portion nya pun ok-ok aje... Tapi, mungkin nasik ayam kukus dia yang btol2 sedap kot, sbb saya tengok ramai org makan, cuma kami aje tak order...huhu...next time kite-cuba-rasa-jaya ok!
Recommendation : sukati laa nak try ke tak... tapi tak highly recommendation sgt laa...huuu...


** jalan2 carik makan memang laa best! ;p

No comments: