Monday, June 6, 2011

26 - Muara Ikan Bakar yg lazat!

Salam,

Kali ni nak cer citer pasal ikan bako plak! Kita bako..bako.. ikan tu! ;p
Saya tak ingat bile saya pegi makan2 ikan bako ni, tahun lepas kott! (makk aaiii...tahun lps pegi, baru tahun ni nak post entry! hahhh...)

Pegi secara berjemaah pas keje, kami takdenya book2 dulu, main redah-kak-limah aje...
Nama tempat makan tu ialah : Muara Ikan Bakar, terletak di Tg Harapan, Port Klang..
Okey, mcm biasa..saya tak tau koordinat GPS, tapi yg penting, kalau nak pegi, carik je signboard "Tg Harapan" - pasti jumpa!
Sangat seronok makan di situ krn di tepi laut...restoren pon terapung ye, siap boleh baling tulang ikan kat laut tu! ;p





Posing2 dulu sblm mkn...
Nak tunjuk scenery kat belakang tu, tepi laut...indah aje...





Sessi pilih memilih ikan dan lauk utk dimasak...
Pilih jangan tak pilih!





"Saya nak ikan ni...kita bako!"
Ikan ape ntah ni..siakap kott..lupo dah!





Ikan yg dah siap dibako!
Bako ngn balutan daun pisang...sungguh beraroma...





Ketam masak pedas...memang pedas!
Disamping ketam yg segar itu...amat sedap! ;p





Udang goreng tepung...walaupun kelihatan spt cekodok udang aje, tp udang itu segar...
Amat menyelerakan...





Ini ialah pencicah ikan bako...
Eh..nape ada kacang tnh tu? Owhh..itu utk mkn2 sementara tunggu order sampai...
Air asam yg cukup rasa, ada sambal...serta timun sbg ulam kalau pedas sgt...





Ini ialah nasi putih yg dimakan ngn lauk pauk kami order + ikan bako tu..
Tepi tu adalah otak2 yg telah dibukak kulitnya, letak tepi nasik..
Tisu tu kena bayo ye..wet tisu, utk lap tgn pas makan, nak lap muka pon boleh kot! hahaha..






Kami turut order sup sayur, tak order tomyam..
Ala2 vegetarian sket...huhuhu...
Sup nya bersih, tapi rasa boleh tahan...





Ni kerang bako plak...
Hahhh...kopak2 kan kulit kerang itu... cicah ngn pencicah dia yg enak!
Uiishhhh... sedapppppnya!!!





Anda terkejut? Jangan...ini ialah kisah benar...
Mesti laa makan kena habiskan kann??
Tak baik membazir...jadi, makan sampai bersih ye... =)





Dah kenyang2 habiskan lauk pauk, mari mkn pencuci mulut..
Makan buah2an...ada tembikai, honey dew, belimbing yg siap dipotong...





Huuuu... korek isi kelapa muda!
Dengan gigihnya saudari ini berusaha utk mendapatkan isi kelapa tersebut! ;p





Dah habis makan, jangan lupa pegi bayo ye!
Kalu tak, makanan tak berkat... ;p
Makan mcm2 dgn kuantiti yg agak banyak..harga berpatutan...
Sangat berbaloi ngn makanan! Boleh pegi lagik nih! (^_^)



Ulasan : Restoren ini mempunyai suasana yg menarik...servis cepat jugak..tak lambat sgt dan tak bosan sgt nak tunggu, boleh posing2 puas2 tepi laut amek gambo...
Boleh pilih2 lauk, pastu boleh request nak suruh masak apa je...
Sebenarnya ada gambo lauk lain yg tak sempat snap...mcm sotong, ikan masam manis...
Harga : Berpatutan dan puas hati...
Highly recommendation! =)

Sila cuba datang kat sini! (^_^)

No comments: