Monday, January 31, 2011

6 - Henpon..oh henpon..

Rasa mcm boring2..
Pastu dok tgk2...belek2 henpon sendirik...

Henpon...telepon bimbit...henset...telepon tangan...set tangan...ntah mana yg tepat, saya pon tak pasti... huhuhu...
Huuu... kira sekarang ni saya ada henpon 'canggih' gak laa kan.. =)
Sebab henpon saya sekarang ni boleh laa jugak dgr2 MP3...dgr radio...ada kamera...

Hahahaha... kira canggih la jugak kan... walau tak secanggih i-phone ke...blackberry ke...
Hehe..teringat masa mula2 ada henpon dulu-dulu...

Tepon pertama yg menjadi kegilaan ramai dan semua org pon rasa mcm sgt ap-tu-det kalau guna ialah henpon nokia 3310..hehehehe... ingat lagik tak?
Haaa...kalau sape2 tak ingat, ni haa saya ada gambar dia.. Dan mcm ni laa sebijik dulu saya punya henpon yg pertama tu ok...

Yang paling best, time tu harga 3310 tu mahal lagik ok! Seingat saya masa saya beli tu, harga dia hampir nak rm600 (termasuk sim card)!!! Waaahhh... zaman2 blajo beli hp lebih rm500, mmg dianggap kaya serta dah tentu2 la pakai duit ptptn ketika itu! huhhu...










nokia 3310 - my 1st & feveret hp! =)



Okey..mmg agak lama gak saya guna nokia 3310 ni (atau slalu org pggl tiga-tiga-sekupang). Drpd yg 1st version dia, sampai saya apgrade kan dia kat kedai hp...ala,apgrade ape laa sgt pon, cuma dia tukar kaler skrin ngn tambah ada satu application dia kot...ntah..dah x berapa nak ingat dah..lama sesangat...huuuu...

Saya dah tak guna 3310 saya tu sbb dah mmg takleh nak guna, skrin tak kuar ape2, suara tak dgr kalau bercakap... Then, baru laa saya berevolusi ke arah hp lain... tapi...tetap laa NOKIA!
Kalau laa 3310 tu tak rosak lagik, mesti saya masih lagik guna... walaupun org akan panggil saya manusia-yg-ketinggalan-zaman sbb tak apdet! huuuhuu..
3310 itu sgt simple...tahan lasak...senang serta mudah digunakan...

Saya ni jenis yg tak berapa nak ghairah sgt tukar2 hp or gadget2 ni...
Huuu...seriusss saya ckp!
Mmg saya tak pandai langsung guna hp selain jenama NOKIA!!!
Dan percaya atau tidak...selama ni saya tak pernah ada hp SELAIN NOKIA!!! Samsung ke.. Sony Ericson ke... Motorola ke.. Panasonic ke... LG ke... ntah ape2 lagik laa...

Sebab??? Hahahahaha... Sebab...
Saya tak tau nak guna hp yg canggih2 sgt ni, even pinjam hp org lain yg BUKAN NOKIA utk tumpang hantar sms pun, saya akan terkulat2, terbelek2 nak tekan button dia!
Hah..apatah lagik laa kalau ada org suruh guna dia punya blackberry ke...i-phone ke... huh...kematu aku tak tau pakai ye!!!
Nokia je laa yg paling senang nak guna... tapi... bukan nokia yg canggih2 sangat... yg touch screen pun saya tak berapa nak pandai guna! huuuu....

Kesian kan? hahahahaha... tapi, itulah kenyataannya!
Saya hanya memerlukan hp hanya utk buat call, jawab call, hantar sms dan dpt sms!
Enough.. takde lebeh2.. tak kesah pon yg lain2 tu! huuu...
Sebab bg saya tak berapa nak penting dan sememangnya saya tak reti pun nak guna ok!


Dan tetiba pd awal thn lepas...ada org bermurah hati budi, bagi saya hp ini... Hehehee...
Nak harap saya yg beli sendirik...huuu... mungkin tidakkkk!!! ;p




Okeh... pertama kali..seumur hidup saya ada hp 'paling canggih'!!!
Nokia 6300...



Nokia 6300!!! hahahaha...mesti org gelak2kan aku sambil ckp, "gile kesian budak ni, nokia 6300 pun dia kate paling canggih..ingatkan i-phone 4 ke...blackberry ke..."

Ye..memang kesiann... tapi, saya mmg tak kesah pon..
Inilah seumur hidup saya ada hp yg-terlalu-sangat-canggih-di kaca-mata saya sendiri kerana pertama kali saya ada hp yg ;

1) kaler skrin + ada skrin saver
2) ada kamera (bleh tangkap2 gmbo bg aku yg gile bergmbo ni)
3) ringtone MP3 (takde la asik guna ringtone sedia ada je)
4) ada memori kad!
5) boleh hantar MMS! (hahaha..aku kagum seketika!) ;p
6) boleh dgr radio + MP3 (tak boring masa tggu bas...hehehe)

Huhuuhu... setakat ni, saya memang masih menggunakan hp ini sbg gadget yg-paling-sgt-canggih pernah saya ada...
Bersyukur... masih ada hp yg agak canggih ini... Hahahahaha...

Terima kasih kpd org yg memberi hp canggih ini kpd ku...



** kalu tetibe laa ada org nak bagi hp lagik canggih dari ni...oho...pandaikah aku guna??? dan patutkah aku terima???

5 comments:

mamadidil said...

wah..siapa yg bg tu???Ngah aku rase aku pon same ngan ko...x pakai hp canggih manggih...sbb tu hp aku slalu tertinggal dlm kete..sbb kompem xde org call pas opis hour....

Cik AnGaH said...

ita : ye..aku mmg tak reti pkai hp canggih manggih nih!
org kate,hp aku skang ni boleh bukak fb laa..apdet blog laa..tapi,smpi skang aku tak reti nak pkai! hahahahha..
memang kesiann kan??
sape bg? ada laa org-baik-bermurah-ati-yg-tak-berapa-nak-heran ngn hp 6300 tu je.. huhuhu...

Shai Kamarudin said...

jgn risau aku pon sama. seumur hidop aku aku asik pakai henpon sekenhen. tak pnah beli sendirik. tak penting. menyusahkan bila asik berbunyik. kalau tak ada fon cam hidup aku lagi bahagia je.

Cik AnGaH said...

shai : lorrrr..aku ingatkan org yg mmg tak glemer mcm aku je yg akan pkai hp-org-bg-bukan-beli-sendirik!
waahhh..rupe2nya kamu-seorg-novelis juga sama kah? hehehehe..

ye..yg penting hp itu boleh sms serta bercakap! huhuuhu...

** sungguh ku tak sangka,bukan aku je tak-berapa-nak-kesah sgt tntg hp! ;p

nor hamizah said...

nokia mmg d best la..tahan lasak...
em angah lum try explore hp canggih ni, nt klo sndri da ada..silap2 asyik nak hupgrade je.so, jgn terjebak..ki kiki:p