Tuesday, March 30, 2010

15 - Kereta Merah...

Semasa pulang ke kampung, saya terdengar adik bongsu saya menyanyikan satu lagu yg memang saya ingat sejak kecil hingga ke hari ini selain drp lagu Negaraku...!!!

Lagu ketika saya masih kecil, di bangku sekolah rendah lagi..
Lirik yg amat mudah dan masih diingati hingga ke hari ini...
Serta lagu yg amat popular di zaman2 bangku sekolah rendah... hehheee....

Dan saya masih lagi ingat, ketika di sekolah menengah, saya ada menggelar seorang adik junior sekolah dgn panggilan "Adik Kereta Merah"...
Saya pun tidak tahu apa motifnya saya menggelar beliau begitu, sedangkan keluarga beliau pun tiada kereta merah!!! ;p
Nak kata muka beliau macam kereta yg kaler merah pun, takde laa pulak!
Sehinggakan saya menulis lirik lagu tersebut di kertas kajang, serta menghadiahkan kepada beliau.. Cehhh..ntah hape2 laa aku ni eh...! ;p
Huuuu...

Okeh, skang saya cuba menaip lirik lagu tersebut (masih ingat hingga ke kini ok!)
So, pada sesiapa yg pernah belajar pelajaran muzik masa sekolah rendah dulu, pasti masih ingat lagu ini, kecuali sekolah anda tidak menggunakan silibus pelajaran muzik yg ditetapkan oleh Kementerian Pendidikan... hehehehe..

Jom... sila nyanyi bersama2 ok... (*_*)


Kereta Merah

Bapaku pulang dari kota
Bapaku belikan kereta
Kereta kecil warna merah
Boleh ku bawa ke sekolah

Pornn..Pornn..Pornnn...Pornnn...Porrnnnn...
Kereta kecilku berbunyi
Marilah adik, mari naik
Bolehku bawa jumpa nenek...







** kebosanan tahap cipan terkukus melanda...!!! gille bosannn tahap dewa!!!

Friday, March 26, 2010

14 - Keberkatan...

Keberkatan...
Rezeki...

Kelmarin, ada seorang rakan menghantar sms kepada saya...
memerlukan pendapat saya...

Beliau : Mana lebih penting? Rezeki yg berkat atau rezeki yg byk?
Saya : Wahai sahabatku .......... (nama dirahsiakan), sesungguhnya keberkatan itu lebih penting dr segalanya... Biarlah ia sedikit, namun mendapat keberkatanNYA... =)

Bagi saya, memang keberkatan itu lebih penting.. Sebab, dgn rezeki yg mendapat keberkatanNYA, pastinya ia akan bertambah... dan sekiranya ia tidak banyak, sedikit atau sederhana, kita tetap merasakan ia cukup...percayalah...
Sebaliknya, jika rezeki itu banyak dan berlimpah ruah pun, tetapi tidak mendapat keberkatanNYA...tiada gunanya... akan timbul rasa tidak puas dan tidak cukup serta sentiasa dirundung perasaan gelisah dan ragu2...
Oleh itu, sentiasalah memanjatkan kesyukuran kepadaNYA atas segala apa yg dikurniakan dan segala rezeki yg dilimpahkanNYA...

Namun, setiap individu itu ada pendapat dan pandangannya masing2...
Terpulang laa kepada diri sendiri, kan? Kita tidak suka dipaksa dan jangan juga memaksa orang lain dlm apa jua keadaan dan situasi...
Setiap individu itu ada hak dan ruangnya masing2...

Jadi, bagaimana dgn pendapat dan pandangan anda?
Yang BANYAK atau yang BERKAT???
Terpulang....


-->> Bak kata ummi Muhammad Adib dlm siri Dunia Baru :- kap..ba..ra..kap..alif..ta..nun...





Sekadar gambar hiasan... Moga hatiku setenang ini...


"...Ya Allah, jauhkanlah aku drpd kesalahan2ku sebagaimana Engkau jauhkan Timur dan Barat...
Bersihkanlah hatiku seperti kain putih yg bersih dan suci drpd segala kekotoran..."


** huuu...tenangkan jiwa dan hatiku...

Wednesday, March 17, 2010

13 - Kismis..

Semalam lepas balik dari bersukan, tumpang kete akak opis saya, tetiba ternampak kotak kismis (Kismis Doa) kat dashboard dia..

Ini adalah dialog saya dan beliau mengenai kismis tersebut...

Saya : Nape ada kismis kat situ kak? Beli kat mana?
Beliau : Masa makan kat kedai bla..bla...(nama dan lokasi dirahsiakan) tu, ada perempuan buta tu jual..akak kesian, beli laa...
Saya : Ooohhh...tapi nape letak je kat situ, tak makan ke?
Beliau : Ehmm...mmg letak kat dlm kete sbb konon2 kalau mengantuk, boleh laa nak kunyah2 ke..tapi, dia pack dlm plastik pulak, tak sempat nak koyak2 plastik dia...
Lagi satu, yg buat akak rasa mcm dah x selera nak makan sbb lps je minah buta yg jual kismis sambil minta sedekah tu jual kat akak kismis ni, terus je akak ternampak dia jalan laju je, tak buta pun, elok je laju, siap dah lipat tongkat buta dia tu...pastu masuk dlm teksi yg dah memang tunggu dia kat lorong tepi kedai tu! Bengang btol akak..rasa tertipu plak...!
Saya : Cehh..memang hampeh!!! Dorang ni nak mintak sedekah pun agak2 laa...sampai nak menipu jadi buta bagai kenapa? Kang buta bebetol baru tau! Huuu...
Beliau : Tu laa...akak marah btol...Kalau budak kecik tu boleh laa dimaafkan lagik! Ni tidak, dah beso panjang! Ehhmmm..kalu Zila nak kismis tu, amek laa...
Saya : Owhh..takpe laa kak...saya pun tak selera jugak laa...

Huuu...saya memang seorang penggemar kismis...kerana saya tak suka dengan coklat! Tapi, saya menolak kismis tersebut kerana cerita di atas...
Mengapa ada orang sampai hati nak tipu dia buta? Adakah hanya kerana dia nak jual serta melariskan kismis tersebut? Atau salah satu cara terbaik untuk minta sedekah?

Teringat plak mase zaman2 sekolah dulu...
Tetiba je teringat nostalgia lama... (*_*)
Ketika saya di Tingkatan 1 dulu...
Saya juga penjual kismis di asrama...tetapi, bukan laa dgn cara menjadi org buta atau meminta sedekah... (sama ke situasi ngn minah pura2 buta tu? Ada kaitan ke? Tak kesah laa...janji tajuk entry ni KISMIS kan.. ;p)
Setiap hari waktu prep kat asrama saya akan pergi ke setiap kelas (kat pintu belakang aje la, sbb malu gak nak wat announcement depan kelas org kan), pastu saya akan mula bertanya,

"Assalamualaikum...sape nak beli kismis? Singgit je satu..."

Sejak itu saya mula dikenali (form 1 lagik dah glemer..haha..) kerana merupakan pembekal stok kismis (cehh..mcm stok ape je ni) kpd para pelajar form 1 ok!
Serta dikenali ngn gelaran "Gadis Kismis".... Chewaahhh...
Kismis tu saya jual atas permintaan pertolongan akak dorm saya yg memang merupakan big supplier kismis secara tidak sah di asrama tu (kalau warden tau, mau kena saman!)
Alaaa...at least ktorg supply mknn berkhasiat, bukan kopok ketiwis ke, super ring ke, bika ke, pringles ke bagai... (waahh...terel gak aku tau sume nama kopok di pasaran ni!)
Beliau yg suruh saya jadi pembekal utk form 1 ketika itu, dan saya akan dpt komisen atas setiap jualan (saya pun dah tak ingat berapa sen saya dpt utk setiap bekas)
Hehehe...at least, saya ada pendapatan tambahan di asrama di samping setiap hari dpt makan kismis free yg baik utk kesihatan dan ingatan otak (kira utk jadik pandai laa nih! hehe)
Rasa best gak dapat jadi pembekal stok kismis ni...tapi, setahun aje sbb akak tu dah pindah skolah..Nak jadik big supplier sendirik, takut plak...
Maka...berakhir laa kerjaya saya yg selama setahun itu sbg pembekal kismis...

Tapi, selalu juga pembeli2 (regular customers) bertanya saya,
"Ko dah tak jual kismis lagi ke? Ktorg nak makan ni..."

Huu..kalau di asrama tu, semua makanan pun jadi sedap...yg saya tau, kebanyakan mereka2 yg beli kismis tu, makan mcm makan keropok utk kudap2an...cuma, makanan yg lebih bercirikan lebih kpd baik utk kesihatan dan otak! =)
Memang kismis banyak kebaikannya... lagi2 utk mereka2 yg masih belajar spt Cik Fiza dan ibu2 mengandung spt Pn Farah, ibu2 yg mmg dah ade anak spt Cik Pid, Pn Nadd, Pn Arlita dan Mama Fatem...

"Kismis dapat menguatkan jantung, menghilangkan penyakit, menghilangkan panas dan memulihkan kesihatan jiwa.."




ini la kismis kalau sesape tak tau cemana rupa kismis...ini bukan kurma ok!


** rindu plak nak jual kismis lagi... bukak booth jual kismis dpn rumah, boleh tak?? (*_*)
** aku laa si gadis kismis... bukan "kiss miss..." hehhehe...

Thursday, March 11, 2010

12 - Lawatan tengok baby..

Salam semua,

Tak ingat bila saya diajak oleh Ann utk melawat baby Ayuni @ Yunon, rakan sekelas kami semasa di sekolah menengah dulu..tapi, yg pasti masa hujung minggu laa...Ahad kot...
Beliau telah selamat melahirkan baby girl yg diberi nama Najla' Irdina (kalau x silap saya) di Hospital Umra', Seksyen 13..
Masa kami datang wat lawatan tu (cehh..mcm lawatan YB plak! hehe), beliau telah pun habis berpantang.. Rumah beliau di Seksyen 20, Shah Alam..


Ni antara gambar2 yg sempat disnap..





Saya la Najla' Irdina...
Nama glemer saya Lala...hehehe...





Saya dah bukak mata... tengah tengok kamera ni...
Say cheeesseeee..... =)





Aunty Raihan @ Ann sedang berposing ngn Lala, si baby Yunon..
Aunty Ann je yg pandang kamera ni..Lala nak gak... --> ujar baby Lala





Baby Lala bersama mama, Yunon...
Eh...nape baby Lala bukak mulut tu...nak susu eh? ;p





Bergambar dgn baby Lala serta mama beliau...
Nanti aunty2 (huuu...rasa sungguh dah tua jer!) datang lagik eh... =)



Kepada Yunon, thanks sbb hidangkan jus tembikai yg manis itu hasil buatan husband ko..hehe..
Hope baby Lala akan cepat besar dan jadik anak perempuan yg baik, tak kuat tido dlm kelas, rajin baca buku (walaupun tersengguk2 di dpn buku) seperti ibumu semasa sekolah dahulu...huhu.. (uuppsss..terbagitau plak!) ngeh..ngeh..

Kepada Ismah, nanti aku dan Ann lawat baby Farish Daniel ok! huhuu...tak sempat laa...bz memanjang nih! hehehe...
Dah mcm YB plak ktorang ni, turun kawasan lawat baby kawan2 plak.. (bak kata Ann)
huhuuhuhu..... ;P


** ramai dah kwn2 dapat baby..congrats! =)

Saturday, March 6, 2010

11 - 27 feb 2010 yg lalu...

Pada 27 feb 2010 yg lalu, saya menghadiri 2 majlis...
Kedua2nya adalah majlis pernikahan dan persandingan rakan sekolah menengah..
Tengok gambo aje laa... (byk lagik gambo tak dpt drp mereka2 yg bawak kamera pd hari tersebut...)


1) Majlis Persandingan : Haizawati Mohd Shaari (x-5T)
Tempat : Kg Seri Tiram, Tg. Karang




Ni laa Watie (tgh), berpakaian ala2 Jawa warna hijau muda.. Saya dan Fiza yg berebut2 nak amek gambar ngn pengantin sbb konon2 nak amek 'berkat' pengantin! huhuhu..






Antara kami2 yg hadir, tapi tak tggu sampai Watie bersanding sbb ada lagi satu majlis yg kena attend.. Ktorang tak nampak pon pelamin dia kat mana, so main berdiri aje laa kat mana2...hehe...
Dari kiri - Farah, Iylia, Bittun, Zaim, Saya, Watie, Fiza dan Lina..
Gambar diimport dari facebook Wanie (kembar Watie) - TQ! =)





Bergambar ngn Haizawani (kembar Watie)...Beliau telah pun mendirikan rumahtangga dan sudah pun bergelar seorang ibu...
Sama tak muka dorang? Muka Watie n Wanie ok..bukan dgn aku...huhuhu...





Yang ini adik Watie n Wanie, bernama Khaizayana yg juga bersanding pd hari itu..means, ada 2 pasang pengantin laa pd majlis itu..cuma Yana ni dah nikah pd hujung thn lepas...
Yana ni adik junior sekolah ktorang, bawah setahun aje...
Berpakaian ala2 Jawa juga, tetapi kaler brown... uhh...nape aku mcm pendek je? ;p


Selepas makan dan tangkap2 gambar ngn kedua2 pengantin, serta dah dapat door gift drpd para pengantin, ktorang pun berangkat ke majlis ke2 pulak..


2) Majlis Pernikahan : Noor Akmar Ismail @ Minah (x-5I)
Tempat : Sg. Sireh, Tg Karang





Sang pengantin, Minah... time ni tok kadi tak panggil dia kuar bilik lagi...so, dia still menggedik2 ngn ktorang nak posing2 amek gambar..
Berpakaian kaler gold, baju nikah yg dibeli bersama saya di Shah Alam (saya yg pilih jugak kaler nih! hehehe)






Harus amek gambar dgn pengantin...oho, tp time nih Minah masih bergelar CIK lagik...hehehe...posing dulu ok sebelum tok kadi tu panggil ko kuar bilik! ;p
Sila lihat muka Minah yg cuakk itu!!! ;p






Ok..this is last posing ye Minah! Kelihatan muka Minah masih cuakk..menyebabkan senyuman dia sgt tak cantikk ok! heh...
"pengantin perempuan mana? boleh dtg depan tak?" --> panggil en tok kadi...


Tahun ini, mesti lagi ramai rakan2 sekolah dan masa belajar dulu menamatkan zaman bujang...dan makin banyak laa undangan2 yg bakal diterima...huuuu...

To Watie & Minah;
- Selamat Pengantin Baru...
- Semoga bahagia hingga ke akhir hayat...


** asik pegi kenduri org aje...huuu...
** next week ada 2 wedding lagik laa...

Monday, March 1, 2010

10 - Dating kah?

It has been a long time I never seen n met U...
So, I decided to meet U...
Just for hanging out together and 'lepaking' together2 saje...

With whom I dating out haa??? ;p
Huuu..dah lama pon...tapi, sbb nak apdet blog...baru laa nak wat entry...hehehe...
My 'old' schoolmate, Najiah @ Kenet...
We went to Pavillion and mmg dah lama gille tak watching movie!
So...excited...!!! (*_*)





# the ticket...ape eh tajuk movie tu? tp, mmg ngeriss laa citer dia!
# she wif ice blended? uhhh...sedapnya kalu makan mase musim2 panas ini!





# sessi shopping2 sket...






# lunch time after movie-ing...







# sessi fotografi...dgn tangan sendiri...hahahaha.....



Its very happy time when u met ur old fren..
So many stories to be shared...joys...tears...

To Kenet, THANKS for 'dating' wif me... =)
Next time, kite dating2 lagik ok!

To my frens, jom kuar 'dating' weih...
huhuuhu..lama dah tak main bowling ke, tgk movie ke...or even mengeteh kat Hakim! ;p


** dah lama 'dating' ngn Kenet, baru nak wat entry!
** lama juga dah tak 'dating' btol2...hahaha...