Friday, February 26, 2010

Salam Maulidur Rasul 1431H...

Salam,

Kepada semua Umat Islam...
Saya ucapkan Salam Maulidur Rasul 1431H...
Selawat dan salam buat junjungan besar Nabi Muhammad SAW...






"Hari ini telah Aku sempurnakan bagi kamu agamamu,
telah Aku cukupkan bagi kamu nikmatKu
dan Aku redha Islam itu sebagai agama kamu"
- Al-Maidah : 3 -



** semoga sentiasa sihat sejahtera...

Monday, February 22, 2010

8 - Sudah baca...

Saya telah lama pun selesai menghabiskan buku ini... Aku Kan Novelis!
Yang ditulis oleh kwn sekolah menengah saya, Cik Nurul Syahida Kamaruddin (ex-5 Iman)

Saya beli di MPH, SACC Mall dgn harga RM17.90 sahaja dan saya juga turut membelikan senaskah utk Minah (sbb beliau pesan srh tolong belikan)
Saya hanya berjaya menghabiskan buku ini dlm masa 2 hari.. (rekod yg agak lama juga)..
Tetapi, saya rasa tidak selama Cik Irma yg mungkin sampai sekarang tak habis2 lagik baca kot..huhuhu... (Irma, ko dah abis baca blom??) ;p

Sebab saya hanya berkesempatan membacanya ketika :
[1] tunggu bas waktu pagi nak pegi keje
[2] dalam bas nak sampai ke tmpt keje (kalau dpt seat)
[3] tunggu bas waktu ptg dah balik keje
[4] dalam bas nak balik dr keje (kalau dpt seat)

Waktu2 lain saya mmg tidak ada masa... Itupun saya tetap membaca dlm bas (kalau dpt duduk) walaupun bas yg dinaiki spt roller coster ok!

Saya sgt suka baca novel ini...sbb ianya sgt simple, light, x pening, dan yg paling penting...anda pasti akan tergelak2 sorang diri, rasa mcm nak pecah perut, rasa mcm nak terguling2 mcm tenggiling gelak ngn ayat2nya yg bersahaja dan sungguh sgt sempoi!
Juga tidak ada adegan2 ayat2 cinta yg melampau atau menggelisskan...

Nak sinopsis kah? ;p
Mengisahkan kisah hidup seorang penulis novel yg x penah jatuh cinta, bernama Safiah Shuhaimi...kehidupannya yg sempoi dan asyik sibuk mencari idea dan ilham utk menulis novel...mempunyai rakan yg setia menjadi driver beliau bernama Helmi dan seorang rakan wanita yg baik hati dan sgt setia kpd beliau bernama Iza.. Beliau sering menulis novel tentang cinta, dan sering berjaya menghasilkan perasaan cinta dan mewujudkan perhubungan sesama mereka..Dan beliau sangat bangga dgn hasilnya itu! "Aku kan novelis!"

Namun, keadaan berubah apabila beliau dipertemukan dgn seorang lelaki pelik yg berambut pjg berwarna merah menyala serta berkanta lekap berwarna merah juga sedondon dgn warna rambutnya...
Owwhhh...not my taste! - kata beliau...
Tapi...takdir Tuhan menentukan segalanya... Bagaimanakah beliau boleh jatuh cinta dgn lelaki pelik bernama Roul ini akhirnya???
Huuuu..utk mengetahuinya, sila baca sendiri ok!!! hehehehe....
(Saya sedang mempromosi novel rakan sendiri ok... - Shy, sila belanja aku KFC!) hehehee...





Ini dia "Aku Kan Novelis!" milik saya...Ok, sila lihat penanda buku itu...milik saya sendiri juga, bukan dari penulis buku, tetapi dari boss yg pulang dr Japan..
Ok, jgn lupa tengok nama penulis "Nurul Syahida" itu... bekas pelajar jurusan akaun, 5 Iman..





Ya... ini bahagian dalam novel milik saya..semua novel yg saya beli, akan dibalut dgn plastik emboss (ye ke nama dia emboss? yg kasar2 sket tu) serta ditampal tarikh dibeli dan tempat dibeli ok...
Saya sediakan ruang di bwh itu utk penulis (Shy-da) sign nanti...tapi, tatau bile boleh jmpe beliau...huuuu...
Shy, sila sign buku aku nih!!!






Alamak...blurrr2 plak gambar ni... Ini ialah bukti pembelian! hehehe...

Ok...kepada semua, sila beli novel ini! (sekali lagi saya mempromosi eh..)
Memang bessttt!!! Tak rugi anda baca! Lagi2 kalau anda mmg sdg tensen2 keje ke..dan yg paling utama kalau anda mmg tgh tensen2 kat jalan waktu2 jem spt Puan Poonz...percayalah...
Boleh baca mase tgh tggu barisan pjg... pastu boleh gelak sorang2 mcm org tak betol...(apabila dilihat oleh org kete sebelah!) hehehe...

Itu sahaja ulasan novel yg saya baca hasil nukilan kwn sendiri!
Kepada yg tak suka baca novel, boleh baca sinopsis saya ini sahaja, tetapi kena beli n baca jugak sbb sinopsis nih tergantung2 sket...hehehe...
Kesimpulannya, memang kene beli n baca sendiri sampai habis ok! =)

To Shy-da ;
-->> Syabas!!! Anda berjaya membuatkan saya kelihatan spt org gila di dlm bas! (ketawa terkekek sorang2 dlm bas!) hehehe...
-->> Aku nak signature ko weihh...kat buku aku beli sendiri itu! ;p
-->> Sila buat part II pulak weihhh... (request nih!)
-->> Harap2 pakwe ko bukan mcm Roul tu laa weihhh....pelik gille rambut merah menyala! Aku dpt bayangkannnn!!! Ngeriiii... huuuuu.....

Friday, February 5, 2010

7 - Kawan skolah rendah...

Pada Sabtu yg lepas (masa cuti Thaipusam), kawan skolah rendah saya yg mmg sangat rapat sejak kecik lagik telah pun menamatkan zaman bujang beliau. Beliau telah bernikah pd hari tersebut, tapi majlis resepsi blom buat lagik, akan diadakan pd cuti raya cina (CNY) nnti..



Nama beliau ialah Eirwani, saya memanggil beliau sbg Wanie. Rumah beliau sgt berdekatan dgn rmh saya, boleh jalan kaki aje. Sekarang beliau menjadi seorang guru sekolah rendah di daerah Kuala Selangor. Bernikah dgn jejaka pilihan hati beliau, Awaluddin berasal dr Johor (tak ingat plak kat mana)




Huhuhu..ada kisah di sebalik pertemuan pertama (1st dating) beliau dgn Awal ni..Saya la org yg membawa beliau bertemu dgn kekasih maya (sbb dorang kenal mase ceting) buat pertama kalinya di Shah Alam lebih kurang 3 thn yg lepas... Masa tu ktorg ke Shah Alam, sbb ada test DPLI dan saya yg mencadangkan beliau berjumpa dgn Awal (sbb dah alang2 ada kat Shah Alam ni kan). Maka, dijadikan cerita saya dan Afiza (Fiza, ko ingat lagik tak kite bwk Wanie ni gi flat Seksyen 16??) memaksa beliau berjumpa gak dgn si Awal ni walaupun beliau sgt tak nak laa jumpe sbb sgt laa pemalu...(pemalu kah kamu Wanie??) ;p
Dan drpd perjumpaan itu, akhirnya...mereka berjaya mengekalkan perhubungan hingga laa ke jinjang pelamin...Alhamdulillah....
Wanie - u owe me n Fiza tau! hehehe.... =)





Dan...saya masih lagik ingat, mase zaman kecik2 dulu, ktorg slalu gi skolah agama sama2, naik basikal..(uissshh..lamanya aku dah tak kayuh beskal!). Kemudian, slps UPSR, saya masuk skolah menengah biasa sekejap dan pegi skolah naik bas ngn beliau sama2 gak..Saya hanya sempat skolah menengah ngn beliau lebih kurang sebulan je, pastu saya masuk asrama. Walaupun saya duduk asrama, tapi beliau adalah kwn skolah rendah saya yg sgt setia. Beliau akan dtg melepak2 di rmh saya atau saya yg akan dtg melepak2 ke rmh beliau utk berborak2 kalau saya pulang bercuti hujung bulan. Almaklum laa, susah nak jmpe kwn2 skolah rendah, sbb masing2 dah tak dok kat kampung lagik, ditambah pulak saya mmg dr form 1 sampi masuk U, dok asrama dan tak dok kat kampung sgt...huhu...


Sehinggalah saya belajar di UiTM Melaka, Shah Alam, dah bekerja pun, beliau masih juga datang melepak2 di rmh saya dan begitulah sebaliknya. Kami juga selalu pergi ke wedding kwn2 skolah rendah bersama2...huuuu... sooo sweeeettt...



Tapi, sekarang beliau sudah bergelar isteri orang...

Tak mungkin laa beliau akan slalu lepak2 bersama saya lagi sambil borak2, makan2 keropok, minum sirap sama2 lagik kat rmh saya...huuuu...touchinggnyaaa!!!


Antara gambar2 di majlis pernikahan beliau...





Pasangan pengantin, Awaluddin dan Eirwani (my best buddy)
selepas dinikahkan sendiri oleh ayah pengantin perempuan, pakcik Romsani..





Bergambar bersama pengantin sementara menunggu rombongan pengantin lelaki..
Dari kiri - Saya, Wanie, Azillah, Ikin dan Sue (rakan2 skolah rendah)





Bergambar bersama pasangan pengantin sebelum balik rmh jalan kaki...huuu...




"Haziq pun nak amek gambar dgn Kak Wanie laa.."
Adik saya yg bermuka tak photogenic langsung...ngeh..ngeh...





Amek gambar dulu sebelum balik rmh...Wanie dan saya... (uisshh..pendeknya aku??)







Gambar kami masa pegi ke wedding Wan Zarina (kwn mase skolah menengah sekejap).
Huuu..lepas ni saya dah tak dpt gi wedding kwn2 skolah rendah ngn Wanie lagik!!! waaa....




To Eirwani & Awal;
- Selamat Pengantin Baru...
- Semoga berbahagia hingga ke akhir hayat... Ameeennn...






** Good life!

Wednesday, February 3, 2010

6 - Crazy on readingggggg!!!

The 1st entry on February?
Again...its about books!!! About readinggggg!!!

OMG!!! I became crazy on books again...oh no...the truth is novels!!!
Believe or not!
I've already finished these novels... in almost a week!

First...
I've already finished this...




9 Nyawa - by Ramlee Awang Murshid...
I got this book rite after my entry about it before..huhuhu...
Very adventerous..mysterious...so, plz try to read it guys!
Credits to Seha for lending it to me!
Siap ade signature writer lagik! Huh! ;p


Second...
I bought these...




Munajat Cinta 1 & 2 - by Taufiqurrahman al-Azizy...
This story is about the girl named Ruwayda...tried to find "herself" and her journey to be a real good Muslim...
These books are not about love or cintan2 and jiwang2...but they're more about you to know on how to think, to bersyukur on all what HIS gave and to be good, and in my opinion, the title should be "Munajat Cinta KepadaMU"
Sedih cerita ni...sila laa baca...

Then, I also bought this...




Titian Nabi - by Muhammad Masyukur A. R. Said (the Indonesian's writer)
This book is about Zahratul Jamilah that really loved her lover, Fauzan Attar... (is it the love story? - yes, but no too...!)
But guys, remember...loves with someone is not everything...
The true love is...when you're in love with Allah SWT and Nabi Muhammad SAW...
Saya sangat sebak baca buku ni...jadi, sila baca ok...!


Then, I plan to buy this...

Aku Kan Novelis! - by my schoolmate, Nurul Syahida @ Shy-da...
Owh... how proud I am when my friend became a novelist! a writer! so glamour...
Siap dia ada sessi sign2 buku lagik tau! Tapi, I dont know pulak, if tau, I will go to that karnival Shy! Tapi, lps beli nih aku nak carik Shy, suruh dia sign kat buku aku nnti!!! huhuuhu...
Tunggu Shy, aku dtg rmh ko kat jalan gobek tu! hehehehe...
I've already checked this book at MPH SACC Mall...and its there!
Insya Allah, I'll buy it on this weekend!
Terujanya nak baca!!! =)
Owhh..how crazy I am on readingggg!!!
Sambil bercakap dlm hati --> kenapa laa mase zaman2 belajar dulu aku tidak 'crazy' membaca buku2 pelajaran seperti membaca novel2 ini???
** Should register for MPH member!