Wednesday, March 17, 2010

13 - Kismis..

Semalam lepas balik dari bersukan, tumpang kete akak opis saya, tetiba ternampak kotak kismis (Kismis Doa) kat dashboard dia..

Ini adalah dialog saya dan beliau mengenai kismis tersebut...

Saya : Nape ada kismis kat situ kak? Beli kat mana?
Beliau : Masa makan kat kedai bla..bla...(nama dan lokasi dirahsiakan) tu, ada perempuan buta tu jual..akak kesian, beli laa...
Saya : Ooohhh...tapi nape letak je kat situ, tak makan ke?
Beliau : Ehmm...mmg letak kat dlm kete sbb konon2 kalau mengantuk, boleh laa nak kunyah2 ke..tapi, dia pack dlm plastik pulak, tak sempat nak koyak2 plastik dia...
Lagi satu, yg buat akak rasa mcm dah x selera nak makan sbb lps je minah buta yg jual kismis sambil minta sedekah tu jual kat akak kismis ni, terus je akak ternampak dia jalan laju je, tak buta pun, elok je laju, siap dah lipat tongkat buta dia tu...pastu masuk dlm teksi yg dah memang tunggu dia kat lorong tepi kedai tu! Bengang btol akak..rasa tertipu plak...!
Saya : Cehh..memang hampeh!!! Dorang ni nak mintak sedekah pun agak2 laa...sampai nak menipu jadi buta bagai kenapa? Kang buta bebetol baru tau! Huuu...
Beliau : Tu laa...akak marah btol...Kalau budak kecik tu boleh laa dimaafkan lagik! Ni tidak, dah beso panjang! Ehhmmm..kalu Zila nak kismis tu, amek laa...
Saya : Owhh..takpe laa kak...saya pun tak selera jugak laa...

Huuu...saya memang seorang penggemar kismis...kerana saya tak suka dengan coklat! Tapi, saya menolak kismis tersebut kerana cerita di atas...
Mengapa ada orang sampai hati nak tipu dia buta? Adakah hanya kerana dia nak jual serta melariskan kismis tersebut? Atau salah satu cara terbaik untuk minta sedekah?

Teringat plak mase zaman2 sekolah dulu...
Tetiba je teringat nostalgia lama... (*_*)
Ketika saya di Tingkatan 1 dulu...
Saya juga penjual kismis di asrama...tetapi, bukan laa dgn cara menjadi org buta atau meminta sedekah... (sama ke situasi ngn minah pura2 buta tu? Ada kaitan ke? Tak kesah laa...janji tajuk entry ni KISMIS kan.. ;p)
Setiap hari waktu prep kat asrama saya akan pergi ke setiap kelas (kat pintu belakang aje la, sbb malu gak nak wat announcement depan kelas org kan), pastu saya akan mula bertanya,

"Assalamualaikum...sape nak beli kismis? Singgit je satu..."

Sejak itu saya mula dikenali (form 1 lagik dah glemer..haha..) kerana merupakan pembekal stok kismis (cehh..mcm stok ape je ni) kpd para pelajar form 1 ok!
Serta dikenali ngn gelaran "Gadis Kismis".... Chewaahhh...
Kismis tu saya jual atas permintaan pertolongan akak dorm saya yg memang merupakan big supplier kismis secara tidak sah di asrama tu (kalau warden tau, mau kena saman!)
Alaaa...at least ktorg supply mknn berkhasiat, bukan kopok ketiwis ke, super ring ke, bika ke, pringles ke bagai... (waahh...terel gak aku tau sume nama kopok di pasaran ni!)
Beliau yg suruh saya jadi pembekal utk form 1 ketika itu, dan saya akan dpt komisen atas setiap jualan (saya pun dah tak ingat berapa sen saya dpt utk setiap bekas)
Hehehe...at least, saya ada pendapatan tambahan di asrama di samping setiap hari dpt makan kismis free yg baik utk kesihatan dan ingatan otak (kira utk jadik pandai laa nih! hehe)
Rasa best gak dapat jadi pembekal stok kismis ni...tapi, setahun aje sbb akak tu dah pindah skolah..Nak jadik big supplier sendirik, takut plak...
Maka...berakhir laa kerjaya saya yg selama setahun itu sbg pembekal kismis...

Tapi, selalu juga pembeli2 (regular customers) bertanya saya,
"Ko dah tak jual kismis lagi ke? Ktorg nak makan ni..."

Huu..kalau di asrama tu, semua makanan pun jadi sedap...yg saya tau, kebanyakan mereka2 yg beli kismis tu, makan mcm makan keropok utk kudap2an...cuma, makanan yg lebih bercirikan lebih kpd baik utk kesihatan dan otak! =)
Memang kismis banyak kebaikannya... lagi2 utk mereka2 yg masih belajar spt Cik Fiza dan ibu2 mengandung spt Pn Farah, ibu2 yg mmg dah ade anak spt Cik Pid, Pn Nadd, Pn Arlita dan Mama Fatem...

"Kismis dapat menguatkan jantung, menghilangkan penyakit, menghilangkan panas dan memulihkan kesihatan jiwa.."




ini la kismis kalau sesape tak tau cemana rupa kismis...ini bukan kurma ok!


** rindu plak nak jual kismis lagi... bukak booth jual kismis dpn rumah, boleh tak?? (*_*)
** aku laa si gadis kismis... bukan "kiss miss..." hehhehe...

2 comments:

iza...affa said...

terharu nama ku terselit di blog kamu...hahahhaha...sengal dh menyerang...

Cik AnGaH said...

fiza : huuhu...aku memberi galakan kpd kamu utk terus belajar..
kamu kan pelajar! hahahaha...
makan laa kismis slalu!!! =)

jgn terharu...selalu je aku selitkan nama kamu agar sentiasa glemer (serta mempromot kamu)..
jd sila bace blog aku slalu! hehee...