Tuesday, August 19, 2008

MaLasss..

Huu....malasss nye aku!!!
Setelah hampir2 6 minggu aku bercuti di rmh, terasa sungguh malas utk kembali bekerja!
Hampir 6 minggu duduk berehat di rmh, menonton tv, makan disediakan, serta tido saje lps makan ubat, membuatkan aku rasa masa berlalu begitu lambat skali kat opis nih...

Aku kembali menjalankan tugas pd Jumaat lalu (dgn takde perasaan nak keje) lps tamatnya MC pada 14 julai yang lepas..
Pada 14 julai (Khamis) aku pegi check lagi kat PPUM serta menjalankan fisiotheraphy lagi..
Doktor kata aku dah ok sket, dah kurang bengkak sket, makanya dia tak galakkan aku apply unpaid leave seperti yg telah aku pikir2 nak buat sebelum nih..
Cuma, aku still kena pegi buat follow up dan buat fisiotheraphy bagi menguatkan lagi muscle, urat2 dalaman serta kedudukan lutut aku..
Aku masih ada appointment ngn doktor, hujung bulan ni dan mungkin berterusan sampai aku btol2 dah recover..
Yang pasti, aku masih perlu menjaga pergerakan dan kesihatan, kuatkan semangat dan makan ubat...

Disebabkan takde perasaan & takde mood nak keje, aku pulang ke kampung pd Jumaat malam tu dan ponteng keje pada Sabtu esoknya...hahaha...(aku malas!)
Sabtu (16 july) tu, aku & Lina menghadiri wedding kawan lama masa kecik2 kat SMKA dulu, Nurul Qistina @ Qiena.. Antara rakan2 yg turut hadir ialah Kenet dan Onique..

Semalam dtg opis, perghhhhh....bosannnyaaa......
Baru sehari dua kembali bertugas, aku dah rasa macam nak balik tido jer!!!
Aku malasss btol nak keje skang nih...mcm dah takde mood je rasa!
Tu laa...dah cuti lama sangat, dah malas nak pegi keje, tunggu bas, turun naik bas...bangun pagi2...huuuuuuuu.... =(
Tambah2 lagi, member aku (opis sebelah) dah resign sebab dapat keje lain masa aku cuti MC tu...huu..lagi laa bertambah2 kurang semangat nak keje...member gossip & kuar lunch dah takde...
Tapi, yang best nya, boss asyik tak masuk opis je...Beliau hanya akan mentepon opis bagi menanyakan khabar keadaan opis saje... =)
Maka, seronok laa kami di opis...kurang rasa tekanan...
Namun, aku tetap rasa bosan..malas..setiap masa aku akan tengok jam sambil berkata..
"bila nak pukul 5 nih...aku nak balikk!!!!"

Ehmm...cane laa nak hilangkan sikap kemalasan ini serta mengembalikan mood bekerja seperti sedia kala???
Oh Tuhan...tolong lah hamba Mu ini...
Berilah kekuatan kepada ku...
Alhamdulillah...syukur pada Mu, beransur pulih... =)


** CONGRATS to QIENA... May ALLAH bless u & husband..
** THANKS MAK...for taking care of me...love u...

Friday, August 8, 2008

..Rest..

Ehmm..lama sungguh aku x apdet eh...
Aku masih di sini... di rumah... di kg halaman tercinta...
Berehat2...sambil memastikan kesihatan beransur pulih...

Rentetan daripada cuti sakit aku...
Sepatutnya, aku abis mc dah, tapi disebabkan masih x dapat recover lagi, takleh nak jalan bebtol lagi, aku gi hospital lagi dan diberi seminggu extra mc lagi sehingga 25 julai lalu...
Pastu, 26hb (Sabtu) aku gi keje balik walaupun x recover lagi dan still x ok lagi...
Baru sehari keje, aku dah x larat...lutut aku masih x kuat utk naik dan turun tangga...
Dah laa pegi & balik keje naik bas seranas ala2 eskrem cornetto tu... Balik keje, aku dah rasa sengal2 lutut, pastu bengkak balik, nangis2 laa aku letak minyak...
Huu..cane ni? Next week keje lagik, aku nye appointment ngn doktor 31hb (khamis), means aku kene keje sampai Rabu...
Isnin, Selasa dan Rabu tu aku pegi dan balik keje tumpang ada akak yg keje kat situ gak, tapi department lain..
Akak tu pulak, last day keje kat situ sampai 31hb...huuu...memang xde rezeki la aku nak tumpang dia tetiap hari... =(

Khamis (31 julai), aku gi PPUM balik sebab ada appointment lagi..
Doktor check, dia kate aku supposely takleh gerak lagi banyak sebab x recover lagi...
Dia kate, kalau ikutkan aku sepatutnya recover dlm masa 2-3 bulan, baru btol2 ok... (huh..lama gille!)
Tu sebab bengkak lagi, dia kate ligamen dalam dah koyak, so kalau gerak lagi banyak, mungkin akan lagi teruk... Skang pun urat2 dalam bengkak dan tak tau bila akan betol2 baik...
Depends on cemana aku jage pergerakan...huuuu...
Pastu aku kene wat fisiotheraphy bagi membolehkan otot2 dalaman aku semakin kuat dan boleh bergerak seperti sedia kala... (tell me how i feel...)
Doktor bagi aku mc lagi 2 minggu (till 14 aug) utk aku recover btol2...
Perghh...lama btol aku cuti2 rehat sakit di rumah (3 mggu + 2 mggu = 5 mggu)
Imagine...dah lebeh sebulan pun, aku still x ok btol2 lagi...walaupun dah boleh jalan tanpa tongkat, tapi still sakit lagi dan xleh nak jalan banyak2...
Dlm masa 2 mggu mc nih, aku wat exercise yg phisiotherapist tu ajar, tuam ngn air panas...selain itu gi jugak wat urutan batin, dan bapak aku bawak gak gi jumpe sen seh (rawatan tradisional chinese), dgn tujuan aku dapat pulih dlm masa 2 mggu nih!
Insya Allah...

Menurut kata encik doktor yg ensem yg rawat aku setiap kali aku gi appointment tu, sekiranya aku masih x recover lagi mase 14hb (appointment ngn doktor lagi), aku dikehendaki serta dinasihati mengambil unpaid leave sebulan atas nasihat doktor...
Huuu...bosan laa aku kalu kena cuti lama2... ye laa, nanti dah nak raya, xde duit laa...waaa...
Tapi, semuanya bergantung pada semangat, ketahanan dan kemampuan aku utk melawan kesakitan itu...
Oleh itu, aku nak mintak pertolongan rakan2 semua...
Adakah cara lain utk aku berubat yg boleh dicadangkan supaya aku sihat seperti sedia kala?
Kalau ada, sila laa bgtau... I'll really appreciate it!
Dah lama aku menjadi seorang yg tertengkot2 ni... (since 5th july)

** CONGRATS to Aimi & Zaman - wedding on 2nd & 3rd August... May ALLAH bless both of u!
** Doakan semoga saya cepat sembuh ya...