Friday, July 11, 2008

..Hati-hati ya~~

Hati-hati ya...~
Huuu...

Dah seminggu aku terlantar berehat di rmh kampung...
Dan dah seminggu jugak laa aku hidup dgn bertongkat, dipapah serta berpegang di dinding juga disediakan makan minum oleh mak aku seperti zmn kecik2 dulu...

Ya...hati2 pada mereka2 yg suka bersukan dan bermain lompat2 ke...lari2 ke...(nasihat penulis)
Jangan jadi mcm aku!
Huuu...selepas ini aku tidak lagi boleh melompat2 ke, berlari2 ke, atau bersukan sesuka hati dan sesedap rasa mcm dulu2 lagi...

Kejadian terjadi pd Sabtu lepas (5/7/08)
Tempat keje aku mengadakan Family Day yg berlanjutan selama sebulan, dan setiap minggu akan diadakan pelbagai jenis game slps habis working hour ataupun pd hari Sabtu. Mcm2 game ada, futsal, netball, paintball, ping pong, badminton, go-kart, ntah pemende banyak lagik laa..aku pun dah tak larat nak ingat...

Dan pd Sabtu tersebut, diadakan perlawanan netball..Aku ngan penuh semangat kesukanan ni pun main gak sbg GD (goal defend), walau pun seumur idop tak penah pon main posisi itu dan mmg tak terel langsung main netball...main sekadar suka2 aje...nak mensappot Family Day itu..
Huh..malang tidak berbau, hanya tggl 5 minit saje lagi permainan akan ditamatkan, aku telah ditolak oleh pihak lawan sehingga menyebabkan kaki aku terseliuh dan yg paling aku takleh lupa, lutut aku seakan terpusing dan aku takleh lupa bunyi yg kedengaran di sebalik pemusingan itu...uhhhh...ngeri...sakit...
Terbaring di situ, tp masih mengawal malu2 sbb jatuh...cewaahh..konon2 tak sakit laa...padahal hanya Tuhan aje yg tahu...
Aku dibawa ke tepi padang dan diberi rawatan sket, dan alhamdulillah aku ok je pada ketika itu...cuma, susah sket nak jalan, kena bertengkot2 jugak laa..
Aku dihantar pulang ke rmh sek7, dan dgn selambanya tak nak gi klinik atau hospital...ye la, sbb time tu rasa mcm ok je..takde ape2...
Terus bersiap2 utk gi ke pernikahan member UiTM dulu, Syarah di Subang Jaya. Aku berjalan dlm keadaan yg sedikit susah, namun aku gagahi jua bg menghadiri wedding Syarah sbb esoknya (ahad) aku mmg tak dpt nak pegi..
Balik wedding, aku terus baring dan tetiba terasa mcm dah takleh gerak langsung kaki aku..
"ohh...kenapa kaki aku kaku...sakitnya..."

Mujur ada Lela di rmh time tu, terus bawak ke klinik berdekatan. Sampai di klinik doktor marah aku sbb ankle kiri dah bengkak gile, dan lutut kanan dah teruk sampai aku tak mampu nak berdiri...
Doktor terus buat surat utk aku terus gi PPUM mlm tu jugak, wat x-ray dan tengok apa sebenarnya terjadi, takut2 ada keretakan tulang ke patah ke...
Aku dah laa sakit, kena marah plak ngan doktor tu..mesti laa aku ngn tanpa segan silunya menangis2 depan doktor tu (nasib tak meraung2)..huuu...aku tak malu...nasib laa...aku sakit, pastu takut kalau2 kena duduk wad ke, kena simen ke, operate ke...uiisshhh...takut....

Sampai di Trauma & Emergency Unit PPUM, aku ditolak atas kerusi roda...
Tak sangka aku merasa gak duduk kat wheel chair nih...huuhuh..terasa mcm OKU plak...sedeh pon ade...
Lela plak ngn tergelak2 + terharu (ntah ape perasaan dia, aku pon tak tau) menolak aku kat wheel chair tu, jumpe doktor, wat x-ray semua pd mlm tu gak..

"aku tak sangka la Ngah, aku tolak ko kat kusi roda ni..selalu tu aku tengok je org tolak..." -> ujar Lela.

"weih...ko tak sangka sebab tolak aku...yg aku ni ha...lagik laa juta2 kali tak sangka sebab aku yg duduk..ko tolak...sedehnya..." -> aku berkata dlm keadaan sedeh tp gelak2 gak..

Alhamdulillah, slps setel wat x-ray semua, aku disahkan tidak mengalami sebarang keretakan sama ada di ankle serta di lutut tu..Cumanya, ada laa doktor tu ckp pasl ligamen2 laa...ntah pemende aku pon tak paham, yg membuatkan lutut aku akan mengambil masa yg agak lama utk elok mcm biasa..
Aku dinasihatkan takleh bergerak & berjalan sgt, kena guna tongkat dan bersabar atas kesakitan ini..Huu...dugaan Tuhan...
Keesokan harinya, mak & bapak aku dtg Shah Alam amek aku bawak balik kg..Aku dpt MC sampai 10hb, tapi kena pegi semula ke PPUM utk tengok apa yg berlaku seterusnya..

Semalam (10/7/08) aku gi semula ke PPUM..
Keadaan aku dah kurang sikit je, bengkak ankle dah kurang cuma lutut aku still lagi sakit dan nyilu2 aku rase kalau berdiri lama..Aku bosan dok rmh seminggu, dah laa takleh gerak sgt, nak apa2 kena panggil mak aku ke, adik aku ke...
Pegi check di Bahagian Orthopedic, doktor kata ankle aku dah ok and stabil...
Cuma lutut aku mmg tak retak, tapi tu la...ligamen tu...aku tak tau laa..putus ke..pecah ke..koyak ke..dan mengambil masa agak lama gak laa nak baik btol2..
Aku kena kurangkan pergerakan sgt dan bykkan minum susu...huuuu...sedeh sungguh rasa! =(
Ada jugak bpk aku bwk gi urut patah (urut tanpa sentuhan, guna tikar mengkuang)
Ada laa gak kurang sket, sbb aku dah bleh jln dekat2 tak pyh pakai tongkat dan dah bleh gerak2kan sket lutut aku ni ala2 exercise sket...alhamdulillah...
Aku bercuti lagik (cuti sakit) sampai laa 19hb (next saturday)!
Huh...mcm best je cuti lama2..tapi sakit..tu yg x best..dok rmh, bosan2...
Pastu aku kena gi lagik PPUM, check lutut aku balik lepas tu..

Ehmm...itu laa risikonya...
Kalau dah lama tak bersukan, tak melompat2, tak berlari2, tak kena tolak2 ngn pihak lawan...
Jatuh yg kita rasa sikit, simple, dan tak teruk pd mulanya...rupa2nya akan membuatkan kita menderita..mungkin seumur hidup...huuu...
Doktor dah nasihatkan aku, lps ni...no more games...sebab lutut aku dah mmg takkan jadi normal mcm muda2 dulu sbb dah ada pengalaman sakit...
Alahai...tak merasa laa aku nak main futsal, paintball, badminton semua tu....waaa....
Oleh itu, lps ni aku takde laa nak main sukan yg pelik2 lagi...
Atau berjalan sorang diri ke sana ke mari lagi mcm dulu laju2, menonong2 sbb lutut ku dah tak sekuat dan tak sehebat dulu lagi...
Ohhh...lutut...sedehnya aku...

Maka, aku nasihatkan pd semua...
HATI-HATI ketika BERSUKAN!!!
Memang bersukan baik untuk kesihatan, tp kdg kala mungkin memudaratkan!
Believe me....

Kepada semua...doakan saya cepat sembuh...
Boleh bergerak & berjalan seperti biasa, dapat melakukan aktiviti seharian spt sedia kala...
Tapi, alhamdulillah...tiada yg patah atau retak...
semuanya kekuasaan Allah Yang Maha Kuasa...
Redha atas segalanya, sekurang2nya dpt jugak berehat2 di rmh...2 minggu tu!! hehehe...
aduuhhh...susah jugak pakai tongkat ni eh...tengok org guna, senang jerk!


** To Lela - THANKS for helping me a lot! I owe u lots, dude!
** To Azie - THANKS for taking care of me..
** To Adik - THANKS for visiting me...

** To All - please forgive me for all wrongdoings & pray for my health...