Friday, February 29, 2008

bz bee..!

Huhh..sungguh bz spt beezz aku smlm!
Banyak sungguh input2 yg aku terima sehingga aku sedikit pening! waaa...

Tetibe aku disuruh masukkan itu, masukkan ini ke dlm sisstem, pastu check adakah sama data yg ada dlm sistem...check status students...ntah...pekebende lagik ntah! aku jadik pening!
Bukan aku tak tau, tapi sbb bende tu seakan nak rushing jerk..buat aku cam kelam kabut! Tapi pun, sebenarnya, bukanlah nak semlm gak! Bengong! Buat penat2 jer aku pening2 kepala...sampai aku tak lalu nak gi lunch! Cehh...
Huuu..baru aku tau, penat serta letih rupanya keje nih eh? hehe...(adekah ini soklan bodoh atau mmg soklan yg tak perlu dijawab?)

Dah 2 hari hujan turun lebat..Masa aku balik opis, hari Rabu tu, hujan sangat laa lebat..
Aku kuar opis, blom lg hujan turun, cuaca masih panas aku rasa..Tetiba je mendung jap, pastu hujan turun melimpah ruah..selebat2nya..aku berkejar naik bas, tapi aku tetap basah kuyup!
Disebabkan hujan yg lebat itu, kesesakan lalu lintas pon berlaku di sekitar shah alam dgn hebatnya..di mana2 pon jem! Drpd aku basah kuyup, sehinggalah kering sbb kene air cond bas serta lama sgt kat dlm bas!

Sungguh Agungnya Yang Maha Esa, walaupun hujan cuma sekejap je, aku rasa tak sampai pon sejam, namun...boleh banjir sekitar shah alam ini! Aku tgk byk kete2 lecturer, students yg diparkir di sekitar kwsn, habis ditenggelami air! Waahhhh..kesiannya mereka! Huuu...
Nasib laa aku hanya sorg insan yg menggunakan kenderaan awam...bas seranas tidak ditenggelami air, malahan mampu mengharungi ketinggian air itu tatkala kenderaan2 lain terutama sang kancil tersekat di jalanan...
Sang seranas tersekat agak lama di bulatan berhadapan McD seksyen 3 tu...huu...sungguh terkejut aku tgk air yg sgt tinggi serta deras, sama paras dgn ketinggian ulatan tu, semua kete dah tersekat, takleh nak lalu...semua nak cari alternatif lain, ada yg nak pusing balik laa..berundur la..tapi, mesti laa sama je...takleh nak ke mana pon..jadi, keadaan ini menambahkan lagik kesesakan dan kebengangan kenderaan2 besar spt encik bas!
Dgn saiz bas yg mampu mengharungi banjir tersebut, akhirnya aku berjaya sampai ke rmh hampir jam 7.20 mlm...pada hal aku kuar dr opis, tepat jam 5 ptg! Waaahhh...lama btol!

Smlm pon hujan lebat gak, tapi takde laa sampai banjir spt semalamnya...
Disebbkan cuaca yg sentiasa hujan dan sejuk, aku bwk stokin sbg langkah utk hilangkan kebekuan kaki2ku ini... =)

Owh...berbalik tntg kebz an aku smlm...
Walaupun aku bz, tp aku tetap gak sempat menjengah YM aku melalui Mail Beta aku tu..huhu..
Kejap je aku online, pastu aku berbalik menjalankan tugas ngn penuh dedikasinya! ;p
Aku kuar opis cam lambat sket, balik rmh, terus temankan Azie (housemate) aku gi tapau mknn dia nak berbuka posa..Pastu, dlm kol 8 lebeh, ktorg gi seksyen 24, nak hantar kain ela kat taylor, Azie punya..Ktorg ke rmh Sazlin (x-classmate masa blaja kat uitm), sbb dia yg tunjukkan taylor tu, sambil2 tu sempat jugakla aku melawat dia sekeluarga serta bergossip2 laa sket...huhuhu..
Balik je, aku terus tido! huuu..mmg keje ni sgt penat dan letih ye! Kol 10 lebeh je, dah ngantuk!

Pagi ni aku kat opis, org pertama yg tiba! hehehehe... sungguh dedikasi serta berkalibernya aku kan? *tersenyum bangga*
Huu..bukannya apa, aku nak bersemangat siapkan keje semlm yg masih terbengkalai! hahaha..padan muka aku! Sape suruh nak mengular2 je masa buat keje! heeee...

Esok pon keje lagik! Waaa...takleh guling2 mcm tenggiling mcm si Izyan slalu buat tu di hari Sabtu!!!

*** masih berpikir2...nak balik kg ke tak nak eh???

Wednesday, February 27, 2008

Special THANKS!

This entry is dedicated to; Miss Anida..

She's my old primary schoolmate fren... (90-95)
Huu..kawan mase kecik2..tp skrg dah beso pon still kawan lagik! Hehehee...
Bezanya ngn aku ialah, dia dah bertunang, tapi aku belum lagik...
Dia sambung Master kat London, tapi aku tak sambung.. ;p
Nanti dia kawen dulu dr aku...time tu aku dtg bwk hadiah jer laa...huu... (ayat sedeh ke ape nih?)

Di sini aku ingin berterima kaseh kpd beliau krn telah membantu aku secara praktikal yg jelas berkenaan pertanyaan aku tntg YM Beta tu..
Ingatkah anda? Ada aku tuliskan di entry sebelum ini...
Memang ramai yg mengajar aku, tetapi secara theori..aku takleh nak imagine, sbb tak nampak bendenya..

But, thousands THANKS to her, Anida for explaning me on how to do wif it!
And thanks also for creating an entry in her blog, special and dedicated to me!!!
Thanks again babe... =)

Maka, dgn tunjuk ajar yg @ tutorial yg diberikan, aku telah berjaya berYM2 pd hari ini di opis..
Dan kesan yg amat baik sekali ialah, aku langsung TIDAK mengantuk walau sesaat pun!!!
Diulangi ye rakan2....TIDAK mengantuk!!!
Haaa..ini satu kejayaan yg sungguh membanggakan..

Angah?
Tak ngantuk?
Leh chatting?

Hahaha..pasni, takyah ade keje nak buat pon...aku tak kesah...
Aku lagik suka..hahahaha....
Aku tak bosan cam cipan terkukus lagik dah...
Aku takyah jalan2 tawaf satu opis lagik dah sbb nak ilangkan ngantuk!!!
Huuuu...huu...
Aku telah ade penawarnya!!!

Aku gumbira............
Hahahahahahaha.... (gelak cam hantu raya!!!)

Pasni, kalu aku dah takde keje nak buat, sehingga membosankan...aku akan sentiasa berYM!!!
ngeh..ngeh...
So, sape2 rasa nak chatting2 ngn aku..bleh laa add id aku... [ slamdunk_macho385 ]

Okiess...THANKS again to Nida...
May HE bless u alwitz there dear...
Take care... =)
*big hugs*


** pasni aku takkan tdo dpn bos lagik! huhu..

Tuesday, February 26, 2008

meh apdet!

Huuu..semalam aku tak sempat nak apdet!
Nampaknya, aku masih tak berjaya kalahkan saudari Shai dan Poonz dlm bidang apdet mengapdet blog nih..Ini jelas membuktikan aku adalah seorang yg memang agak malas nak menaip, kdg2 rase mcm nak ckp je kat keyboard, pastu tertaip sendiri ngn otomatiknya! hehehe...gile agaknya aku! Tapi, mase dulu aku tgk perkara sebegini pernah berlaku dlm citer Doraemon! ;p

Ahad, 24 feb..
Aku berada di rmh sbb hari Sabtu aku balik ke kg halaman terchenta..Sibuk sungguh kami sekeluarga sbb ada sedikit kenduri yg dibuat di rmh..Akak aku terima belanja dan menetapkan mjlis perkahwinan dia..
Akhirnya, kenduri kawen ditetapkan pd 4 Mei ini! Huuuu...penat lg laa aku!!! Mana taknya, mesti laa aku yg akan jd assistant bapak aku dlm bajet terutamanya serta pengurusan kewangan perbelanjaan!

Tapi, mungkin kali nih tak sepenat dan sepening thn lepas..sbb aku dah keje, cuma boleh balik on wiken je..Alhamdulillah...hehehe..nampak cam tak ikhlas jer aku nih ek? Bukan...sbb aku rase mcm penat n pening gille bile nak wat wedding planning! Macam ni aku buleh bukak agensi perkhidmatan wedding planner! kan? huhuhu..
So, pada sape2 yg nak kawen tu, boleh laa amek aku sbg wedding planner...hahahaha..
yg penting, ngn bayaran yg .......... (harap paham! saya kan mata $$$!!!)

Selesai kenduri, mesti laa mcm nak pengsan kemas2 rmh balik..pinggan mangkuk..huuu..penat sungguh! Ye la, adik beradik semua dah balik rmh masing2 memandangkan hari Isnin dah keje..
Jadi, mcm tak sampai ati pulak nak tgglkan adik aku yg skolah tingktn 5 tu ngn mak aku je yg kemas..So, aku decide balik pd Isnin, sebelum subuh aku akan berangkat! hehehe..
Kebetulan, jiran aku nak report duty kat SUK Shah Alam pd jam 8 pg Isnin, so dpt laa aku menumpangkan diri..


Isnin, 25 feb..
Aku sampai kat rmh sek 7 pd seawal 7.30 pg..bergegas2 naik ke rmh, bersiap2 utk ke opis..
Ingat nak kejar bas yg biasa aku naik, jam 7.45 pg, tapi nampaknya tak sempat! huuu..
Maka, dgn rasa terkecewanya, aku terpaksa naik bas yg seterusnya jam 8.30 pg...Uhh...risau sungguh! Sempat ke tak ni sampai b4 9 pg?? Aku berkira2 sendiri dlm hati..Cehh..time2 gini mmg laa jem! Org semua bergegas2 nak gi keje! Perjlnn yg sepatutnya kejap je, leh jadik sangat lambat spt sang kura2...
Tiba di opis, jam di tempat nak thumb in, ialah pukul 8.59! Gosshhh...!!! Nasib laa..kalu tak, mesti aku dah jadik tak berkaliber mcm last wik! huuuu.... ;p

Sampai opis, kene gi jaga pendaftaran student baru kat blok A..
Dah setel semua, balik opis, makan...pastu mcm biasa, takde keje lagik! bosan nak mati aku rase!
Aku pon tolong2 apa2 yg patut, faks surat utk lecturer laa, student la..jalan2 pusing2 dlm opis laa..gi toilet laa..sampai akhirnya, aku dah tak tau nak buat apa, aku tido je kat miting table dlm opis! hah...senang! abis citer! huhuu.. (adakah boleh aku digelar sbg pekerja yg berdedikasi?)
jawab...jawab...
Aku terjaga masa boss (dekan) datang kat aku nak tnya psl evaluation form...hah! terkujat serta terkejut beruk aku!

" do u want chinese tea?" -> tanya beliau yg aku sendiri tak tau maksud di sebaliknya..sama ada ikhlas nak bg aku ke atau saje nak perli aku..

"no, thanks.." -> jawabku ringkas tapi padat! hah...

Lepas tu, aku dah tak tido lagik! Aku terus cuba 'mencergaskan' diri ngn mencarik2 keje serta meminta2 keje apa2 yg perlu dibuat kat opis! Macam2 la yg aku buat, sampaikan aku kemas2 meja, susun2 meja, nasib baik takde penyapu dlm opis nih, kalu tak mau aku menyapu satu opis nih!
Tu la Angah, kalu takde keje, tido, kalu tido, takde keje..huh.. hobi sungguh!

Aku dah try nasihat Mass nak chat guna email yahoo tu..takyah donlod YM Massenger..tapi, aku tak reti2 gak..tak berjaya2 gak..cane eh?
Ada sape2 yg buleh bg penerangan lanjut tak kat aku pasal nih? Aku kene switch email aku ke yahoo beta dulu ke? Pastu nak wat ape lagik? Cane aku nak online YM tu? Ye laa, memandangkan opis nih mmg block mende2 cenggini...susah aa..
Diharap sapa2 yg bermurah ati serta tak kedekut ilmu, buleh laa mengajar aku ye! Nanti leh la kita YM2...hahaha..takde laa aku ngantuk2 je, nak tido je...serta takde laa aku bosan mcm cipan terkukus je kat opis! At least, ada laa xtvt berguna yg aku buat! =)

Haaa...dah laa...penat taip! Ni pon sbb aku dtg opis sgt cepat..jadi, tak tau nak buat apa seawal pagi..apdet laa blog! ngeh..ngeh..
Kalau aku sgt rajin, b4 balik aku apdet lagik! Waahhh...sgt poyo nak apdet sampai 2-3 kali sehari! melampau sungguh! hehehe..

Okies...jangan lupa ya...bantu saya...
"cane nak YM guna email yahoo tu tanpa donlod?"

** ditulis ngn harapan tak akan tido lagik kat opis! ;p

Saturday, February 23, 2008

taip saje..

Semalam aku tak sempat nak apdet..Nak kate bz sangat, takde la pon..Tapi, aku rase agak bz gak laa sket2..

Pagi2, aku kat opis sorang2 sbb yg lain gi President's List Ceremony kat Theatre Hall..So, aku la yg kene dok kat opis, jage opis elok2, jgn kene rompak..hehe..Kene serve students & lecturers yg datang..Memang ramai lecturer datang opis mintak tolong nak modify allocation assessment subjek..Nasib baik laa aku nih dah diajar guna sistem tu..Kalu tak, mau terkadul2 aku nak membuatnya..Kira aku nih agak terel gak laa sebab Cik Tazle (nama yg aku gelarkan kat opismate aku yg dok sblh aku) ajar aku guna sistem tu tak sampai pon 10 minit, aku dah hampir boleh menguasainya! Wahhh...fast learner sungguh aku nih! (nih agak2 ayat ape? riyak, takabbur atau belagak?) ngeh...ngeh... ;p
Pastu students pon ramai dtg opis, nak itu la..nak ini la..tolongkan itu, ini..huuuu..sampaikan aku pon dah naik pening! Lagipun, next week dorang dah stat final exam..So, macam2 benda la nak setel..Namun, aku tetap berikan semanis2 senyuman kat dorang dan sebaik2 layanan...almaklum laa..sape suka tengok org kat kaunter muka macam cipan terkukus, kan? Buat hilang mood jer.. ;p

Pastu, dlm kol 1 camtu, baru dorang masuk opis..Huuuu...ada laa org dlm opis, kalu tak aku rasa nak keluar gi toilet pon tak sempat! Aku diajar lagi sambungan utk guna sistem kat sini..Wahh..seronok dan mengagumkan..sebab aku buleh akses semua maklumat pasal student ngn lecturer skali! Kemudian, Cik Tazle ckp, maybe next week akan stat buat SPSS...huu..lama dah aku tak buat SPSS nih, ntah ingt lagi ke tak..sebab data2 psl survey yg dorg buat kat fakulti masa tu, blom diinterpretasikan (btol ke nih?) Jadinya, memandangkan aku penah guna dan belajar bende alah nih, maka aku pon kene terlibat sama laa..
Ini bermakna, stat next week aku dah mula mcm bz2 laa..sebab dah ade keje.. =)

Hari ni pulak, pagi2 lagi aku dah sampai opis..Aku sorg2 lagi..sbb hari ni dorang gi PJ Hilton, ade Staff Performance Award 2007..Memandangkan aku staff baru, maka mestilah aku tak terlibat, kan? So, aku kene jage opis lagik sorg2..Aku nak wat ape? Bosan sungguh tahap cipan! Keje aku dr pagi tadi hanyalah membuka dan membalas email, membace2 blog org sambil membuka2 website2 ape2 la yg takde pop-ups ad tu! Sampai dah nak termuntah aku! Tak sabo nak tunggu kol 1 nih!!! Nak balik!!!

Ehmm..kejap lagik aku nak balik kg halaman terchenta yg telah aku tgglkan selama seminggu..huhu..Balik rmh, aku nak bukak laa frenster aku, YM aku, fotopages, bla..bla..semua tu sbb kat opis takleh bukak! Haaa..itupun kalu stimix kat rmh aku blom kene 'gangguan penggunaan'!! hehehe...ye la, dah 3 bulan aku tak bayo! Tertunggak2 dah bil stimix aku tu! Harap2 org telekom masih bersimpati kat aku! ;p

Aku baca blog Poonz, rupe2nya dah tukar lokasi percutian plak ke... huuu...aku nih pon tak sure 100% buleh join ke tak.. almaklum laa, gaji pon tak tau dapat bila maa...
Aku rase aku dah berjaya apdet blog aku nih dgn lebeh kerap lagik! (dgn nada gumbira!)
So, pasni aku harap takde la sape2 suke kutuk2 aku lagik eh! Tidak 'bersawang' lagi! heee...
Oho..jam di dinding opis sudah menunjukkan kol 12.58...Mari pulang!!!
Okeh...daa~~~

** kite mesti pulang tepat pd waktu nya ya rakan2... :D

Thursday, February 21, 2008

tulis ler

Hari ni ialah hari Khamis..Bermakna sudah masuk 4 hari aku keje di sini..Semalam adalah hari yang sangat bosan dan amat mengantuk sekali..Ye la, masih belum banyak keje yg kene buat, makanya, aku hanya melepak2kan diri sambil membaca2 utusan online dan membuka website2 yg takde pop-ups ad, hingga rase nak muntah! huuuuu...
Pastu ngn tiba2 je aku terbuka web SPR..Setahu aku, mmg tak penah sekali pon aku mendaftar sebagai 'pengundi'! (dah dinyatakan dlm entry lepas)
Aku pon masukkan no ic, dan sungguh tak disangka2 rupe2nya, terpapar nama aku sbg pengundi, siap ngn tempat dan pelbagai lagik! uhhh...biar beno! Seingat2 aku aku tak penah pon mendaftar, tapi cemana plak nama aku ade nih?
Konpius...konpius... Sape pulak laa yg gi menyamar jadik aku pegi mendaftar plak ni? Sungguh musykil aku di kali ini...huuu...huu..
Disebabkan aku tak sangat percaya, aku pon tnya la ngn opismate aku ni...
aku : akak, saya tak penah pon mendaftar kat SPR..cane plak nama saya boleh terdaftar ni? pelik btol laa..
akak : ehmm..awak penah tak masuk ape2 pertubuhan?
aku : pertubuhan ape? tak paham..rase macam takde je..
akak : ala...macam puteri UMNO ke...?
aku : oh...dulu2 ade laa..tapi dah lama dah..tak aktif pon..(ujarku terpinga2)
akak : no wonder laa...once awak dah register, maybe puteri UMNO tu dah register kan skali utk awak jd pengundi kot...
Aku penah masuk puteri UMNO rupenya ye...ntah, tak ingat plak..rasa macam dah 4 ke 5 thn lepas..aku ingatkan masuk main2 je mase tu...hehehe...tapi, bagus gak..tak payah aku susah2 mendaftarkan diri..efficient sungguh!!! ;p
Oleh itu, aku juga bakal keluar mengundi pada 8 mac nanti dengan perasaan yg berdebar2..Wahh.. ni 1st time aku nak mengundi ni, dalam usia aku 25 tahun! cemana laa rasanya..adakah seperti nak amek final exam nanti? huhuhu...Sape yg bakal aku 'pangkah' nanti? haaa...itu adalah rahsia ye rakan2 sekalian...Pastikan anda membuat pilihan yg tepat! Masa depan negara di tangan anda ya.. =)
Jadi... 'Selamat Mengundi' kepada anda semua serta aku jua! :D
Okeh..abis pasal mengundi nih..
Semalam, lepas lunch ada miting plak..Huu..miting fakulti; dekan dan para pensyarah serta staff2...Mesti laa aku ni dah takleh handle 'kemengantukan' sekiranya mendengar ucapan2 yg menjela dr dekan nih! Aku mmg langsung tak boleh dgr org bersyarah, mesti tido punya laa! Tak kira laa, aku mesti tido punya, otomatik aku rase!
Maka, tersengguk2 laa aku menahan mengantuk! Puas dah aku menconteng2 buku yg aku bawak konon2nya nak amek notes, tapi still takleh handle ngantuk aku nih! huuu...sengal sungguh setan2 durjana kat bijik mata aku nih!!!
Tetibe je aku dengar dekan tu sebut nama aku..pergghhh..biar beno!
"ok now, i would like to introduce our new staff here, Fadzilah..please introduce yourself.."
haa..menggelabah aku! terus tercelik2 bijik mata aku nih ha! padan muka aku! di atas kegelabahan aku itu, ini je yg mampu aku introducekan kat dorang semua..
"assalamualaikum and very good evening to all of you..my name is Fadzilah bt Lee Ideris..and I'm staying at section 7..thank you.."
Ntah, aku tak tau nak cakap ape lagik..Aku pun tak paham ape rasionalnya aku bagitau kat mana aku tinggal...kalau dipikir2kan, mmg takde rasional pon, eh? Bukannya ade sape2 nak tumpangkan aku pegi keje ke, hantar balik ke...ngeh..ngeh.. sekarang ni aku pon sengal ke ape? Aku rase mungkin sebab mase tido tu, aku terpikir dah nak balik rumah kot... ;p
Ehm..hari ni pon, aku cam takde2 keje sangat! Memang agak bosan..tapi, takde pulak laa aku mengantuk gille macam semalam! huhh.. akak2 opis ni dah pegi ke raptai majlis president's list yg akan diadakan esok kat blok A..aku kene tinggal jaga opis..best gak dok sorang2 kat opis! hehe...jap lagik nak pukul 5, aku nak balik laaa...ape lagik!!! hahahaha..sronotnya!!!
Aku rase, ni je la pengapdetan aku pada hari ini..Wahh, skrg aku dah boleh apdet tetiap hari la! Buktinya? Ya, semalam dan hari ini aku berjaya mengapdet blog secara berturut2!
Hahahaha... (ketawa dengan nada riyak + takabbur!)
Sekian... daaaa ~~~
** ditulis ngn penuh belagak! ;p

Wednesday, February 20, 2008

kerjaya...

** Kerjaya kah berjaya? **


Pada 18hb februari, bersamaan dgn hari Isnin, aku serta Masitah (rakan yg sama2 mengharungi ranjau dan duri) telah pun memulakan kerjaya baru demi masa depan kami..
Walaupun begitu, ini bukanlah bermakna kami berkerjaya di bawah satu company mahupun bentuk kerjaya yg sama..tetapi, ditakdirkan olehNya mendapat rezeki permulaan kerjaya pada tarikh yg sama..Alhamdulillah..
Bak kata rakan kami yg baru seminggu pulang dr Germany bagi menghabiskan sisa2 cuti musim saljunya;

"ala...aku balik jer korang dapat keje, kan? kiranya aku ni bawak tuah laa..so, 1st gaji ni kene belanja aku la eh.."

Huhu...mungkin benar jua apa yg diperkatakan oleh cik Ayim itu..dan mungkin jua ada hikmahnya kerana Dia mungkin tak membenarkan kami berjingga ramba menghabiskan duit (yg sememangnya takde duit!) utk sama2 'tolong' menghabiskan cuti dgn cik Ayim tersebut..

Baiklah, berbalik kepada cerita asal yg aku nak cerita di sini sebenarnya..
Ya rakan2 semua, begini ceritaku ini..Mari baca ya..! (uhhh..perlukah aku menggayakan struktur ayat sebegini?)

Nak guna kata ganti nama "Aku" ke "Saya" eh? Mana best? Ehmm... Saya laa..nampak mcm poyo + bersemangat sikit! ;p

Alhamdulillah, setelah saya mengambil keputusan meletakkan jawatan sebagai 'cleaner' cuci kapal2 besar di Maritim yg bertauliah, saya telah berjaya mendapat kerjaya baru bg menampung kehidupan dan masa depan saya ini supaya semakin cerah dan indah..
Mesti anda semua tertanya2 kan..mengapakah saya meletakkan jawatan sbg 'cleaner' tersebut? Saya bukanlah seorg yg memilih kerjaya atau dlm kata lainnya 'choosy'..Saya tidak kisah asalkan saya dpt bekerja, mendapat gaji dan tidak lagi diberi gelaran sbg 'penganggur'..
Namun, atas sebab2 tertentu yg sgt2 tidak dpt dielakkan, saya terpaksa meletakkan jawatan tersebut walaupun kerjanya amat mudah dan seronok! Owhh..mungkin rezeki saya bukan di kapal milik Maritim negara agaknya...

Kerjaya baru saya ini berada dlm skop yg saya pelajari sebelum ini, Alhamdulillah, tidak jauh menyimpang atau tersasar..Ditambah lagi kemudahan pengangkutan yg mudah utk ke tmpt kerja..Memandangkan saya antara salah seorang insan yg masih tidak tahu memandu apatah laagi lesen memandu, maka saya perlu memastikan public transport mudah utk didapati utk ke tmpt kerja..
Sekarang saya menetap di Seksyen 7, Shah Alam iaitu rmh lama saya semasa belajar dulu, dan kebanyakan ahli2 rmh adalah rakan2 lama ketika belajar dulu..Saya ke tempat kerja hanya menaiki bas Seranas yg tambangnya rm 0.80 shj, terus menuju ke pintu depan tempat kerja saya di Seksyen 13..Wahh..sungguh mudah sekali saya utk ke tmpt kerja.. =)

Saya sepatutnya masuk ke opis pd jam 9.00 pagi dan berakhir jam 5.00 ptg, namun disebbkan saya seorg pekerja yg berdedikasi serta berkaliber (ye ke?), dan yg paling utama saya menaiki kenderaan awam, maka selalunya saya akan men'thumb print' attendance pd jam 8.15 pagi..Huuu...sungguh awal kan saya tiba di opis? Ya..begitulah keadaannya sekiranya anda tidak mempunyai kenderaan sendiri..
Di opis, saya ada 2 org lagi wanita yg bekerja bersama saya, seorang bos serta seorang pembantu bos, kira dia ni org kedua laa...Ini bermakna, hanya ada 5 org sahaja di dlm opis secara rasminya..Namun, opis ini selalu didatangi oleh ramai org utk mndptkan bantuan serta perkhidmatan drpd kami di sini..
Setakat ini, saya masih belum ada kerja yg amat spesifik utk dilaksanakan, namun saya sering bertanya dan meminta tunjuk ajar dr mereka yg lain, bak kata bos saya, "work as a team work.."
Huuuu...sungguh dedikasi saya rasa... ;p

Sehingga hari ini, saya rasa gembira bekerja di sini..Ini kerana saya boleh mengapdet blog serta melayari internet setiap hari dan setiap masa, sekiranya tiada kerja yg perlu diselesaikan..Namun begitu, yg sangat2 tidak best ialah, web2 yg mempunyai 'pop-up ad' tidak dpt dibuka smaa sekali!!!
Waaaaaarrgghhh..tensen!!! Bermakna, tiada friendster, YM, MIRC atau apa2 sahaja website yg ada benda tersebut! Bengong! Ada ke patut di block nya!!! Huh..tak adil sungguh! Tapi, nasib baik laa web blogger boleh bukak, tapi yg tak best jugak, kat blog saya ni, tak appear pun shout out box dan comment box saya di setiap entry saya! Cehhh...hampeh!
Takpe, saya masih bersyukur...Alhamdulillah..

Oleh itu rakan2, mungkin lepas ini takde sape2 lagi nak kutuk mengutuk saya kerana membiarkan 'sawang' berkeliaran dan berterbangan di blog saya yg indah ini... (attn : Poonz and Shai)...
ngeh..ngeh..takabbur serta riyak sungguh aku ini!!! ;p

Okeh laa..saya rasa ini dahulu buat permulaan cerita tentang kerjaya saya..Nanti saya akan cuba bercerita lagi ya..
Uhmmm...rase cam poyo plak gune ganti nama diri "saya" nih...Teringat aku mase wat karangan masa zaman2 skolah dulu...huhuhu...

** For the girl name Ayim -> Babe, thanks for the tea time at Starbucks Coffee!!! hehhee...terasa kaya sungguh minum2 petang je dah nak dekat 70 hinggit! (kalu aku tak sampai ati kot!)
** For Masitah -> Thanks weih..atas pertolonganmu! Oitt..mana cerita pengalaman 1st day keje ko? hehehe..
** For Poonz and Adik -> Nantikan kekayaanku!!! hahaha...Akulah 'kawan kaya' korang!! ;p
** For Bro Cport -> Tunggu la lagi 5-6 bulan, baru aku akan bermurah hati belanja ko makan! ngeh...ngeh...Tak kesampaian ko nak tengok kapal yg aku cuci ek? ;p

Sekian, itu sahaja pengapdetan blog saya pada kali ini!
Terima kasih serta jangan ragu2 dgn cerita saya ini ya rakan2... ;p

Sunday, February 17, 2008

exam PTD!

** Exam PTD... **

Semalam, Sabtu (16 feb)...dgn jayanya, aku telah menduduki peperiksaan PTD buat yg kedua kalinya..Macam pelik sket sbb yg hari tu punya exam, aku dah dapat surat ckp yg aku telah pun tidak berjaya, ataupun ngn kata lainnya, 'failed!'

Namun, seakan2 tidak percaya yg aku diberi peluang utk menyusahkan diri amek exam itu sekali lagi..huu..Aku dpt pusat peperiksaan di Akademi Percukaian M'sia, LHDN, kat Bdr Baru Bangi..Makk aii..memang aku xtau langsung kat mana arah tuju tempat tersebut!!
Nasib baik laa ade 'mak buyung' sorang ni, kwn satu course aku mase kat Melaka dulu, yg telah pun bergelar Puan Zurina Razali sudi menumpangkan aku kat rmh beliau serta bersusah payah menghantar aku ke exam tersebut pd keesokan paginya..
Thanx a lot Ina!!!

Macam dulu jugak (cehh..belagak, dah ade experience!) exam tu ade 5 paper, start dr kol 9 dan berakhir kol 4.30 ptg, tapi ade sessi laa..Soalan berkisar tntg Malaysia dan global, sahsiah, Matematik, pemahaman bm dan bi, esei bm dan esei bi..Aku masih ingat, soalan2nya tak byk berbeza dr dulu terutama soalan sahsiah, sbb aku rase penggubal soalan dah mmg kering idea nak reka soalan, kan? hehehe..

Aku mmg tak lupa ada 2 soalan sahsiah yg kite kene jawab Ya atau Tidak..
Sebab soalan ni pun macam pendek serta jawapannya kene laa jujur..Begini bentuk soalan2nya..

i) Adakah anda pernah kecewa dalam bercinta?

ii) Adakah anda pernah mengumpat?

Ngeh..ngeh..ape jawapan korang? Sila jawab...hahahaha...Yang penting kene jujur ye rakan2.. ;p
Bagi aku, exam2 sebegini kadang2 bergantung pada rezeki seseorang serta keikhlasan menjawabnya..kan? Sebabnya, kadang2 ada orang, amek exam ni sekali jer, dah terus berjaya ke stage2 seterusnya...tapi, ade orang sampai berpuluh2 kali..tapi, still x lepas2..huu..tapi, aku baru 2 kali ye..diulangi..2 kali je baru... ;p

Mase exam tu, aku terberkenalan ngn ade sorang akak ni, dia skang keje kat radio rtm, klasik nasional, tapi nak jadi PTD...aku ingat dia cakap..

"Dik, ko muda lagi..ambik exam ni ratus2 kali pun takpe..jgn putus asa..akak ni, masuk kali ni dah nak dekat 10 kali ambik..tak pernah nya lulus..!"

Perghh..biar beno akak nih! Sungguh gigih beliau berusaha utk berjaya dlm karier..
Oleh itu, kita selaku warga2 yg masih 'muda' ini...perlulah menanam semangat jatidiri seperti akak yg aku terberkenalan itu, namun terlupa tnya nama dia..(sungguh serabai aku ini!)

Wahh...apa pendapat aku tentang result exam itu nanti? Mengikut daya jawapan yg telah aku buat, berkemungkinan besar utk lulus dgn jayanya, adalah amat jauh serta tipis..
Ini adalah kerana, aku rasa seperti mmg pun aku tak buat sepoyo2 mungkin memandangkan aku sudah lupa2 sket nak buat Matematik, serta mengarang2 ayat yg indah sebagai esei...
Kalau Shai, mungkin laa pemeriksa tu sampai tak larat2 nak baca kot! hehehe...panjang bebeno dikarangnya nnti...tak macam aku! huuuuu...

Tapi pun, aku tak kesah jer...bak kata akak rtm tu, jangan putus asa! hehehe...maknanya, aku masih boleh terus dan terus pegi je exam tu banyak2 kali...apa salahnya kan..?
Menimba pengalaman yg berharga..ye la..anda bukan sahaja dapat menimba pengalaman dlm menjawab soalan serta mengetahui reka btk soalan, malahan anda jua berpeluang berjalan dan pergi ke tempat2 yg baru serta tak pernah pergi ditambah lagi anda juga dapat berkenalan ngn rakan2 baru walaupun tak ingat nak tanya nama! :D

Ehmm..nampaknya itu sahaja cerita saya mengenai peperiksaan PTD yg saya hadiri semalam..
Ye saudari Poonz dan Shai, nampaknya tiada pula soalan mengenai pilihanraya mahupun masalah2 berkaitan keraguan tentang pertadbiran ketika parlimen dibubarkan itu dalam soalan esei ataupun soalan aneka pilihan..
Maka, tidak berkesempatanlah saya utk menjawabnya sebagaimana yg telah diterangkan dgn panjang menjela oleh saudari Shai di blog beliau! ;p
But, thanks for the explanation Shai!

Oho..aku akan pulang ke Shah Alam bagi memulakan kerjaya baru pada hari Isnin ini...
Nombor 18...amat bermakna buat aku...huuuuu...
18 haribulan februari ini...nantikan...heeeee...
Sekian...nantikan pengapdetan blog ku lagik!!! wokeh...

** ditulis dgn semangat 'jangan putus asa!'
chaiyo!!! fighting!!! *sigh*

Friday, February 15, 2008

lagi2 apdet!

** Aku Gumbira... **


Wah..wah..sangat suka saudari Shai, saudari Poonz serta Sis GD kutuk mengutuk aku di blog ku sendiri ya..! Ini satu perbuatan yg tak dpt diberi muka serta dimaafkan!
Oleh yg demikian, aku mengambil keputusan bg menutup mulut2 mereka ini dgn mensegerakan peng'apdet'an blog ku yg serba indah ini...huhu...

Pertama skali, mohon maaf kpd Bro Cport sbb aku tak berjaya memaparkan gambar kapal yg aku slalu cuci di Maritim itu...huhu..sowi eh..sbb tak dibenarkan serta hp aku takde camera! lenkali laa wahai En Cport...! ;p

Yang pasti kat sini aku nak menghadiahkan jutaan bunga2an terima kasih yg sgt tidak terhingga kepada saudari Masitah atas bantuan dan susah payah beliau membantu aku pergi ke 'suatu' tempat... pada tarikh 13 februari yg lalu...
dan akhirnya atas bantuan dan tips2 beliau...aku BERJAYA!!!
Thanks a lot Mass... I owe u a lot!!!
Aku sangat bangat gumbira serta sungguh2 teruja!!! ;p
And also trillion CONGRATS to her for getting a job! u're not a jobless anymore dear...! =)

"suatu" tempat itu..serta apa yg menggembirakan serta mengujakan aku...biarlah rahsia...
hahaha...hanya kami yg poyoss ini sahaja yg tahu!!!
ngeh..ngeh..best..best..
Yang paling utama...Alhamdulillah...syukur kepadaNya Yang Maha Esa...
Atas segala apa yg dikurniakan oleh Nya...itu la yg paling utama...kan?

Selain itu, ucapan bunga2an (bukan bunga Valentine eh!), tapi bunga2an terima kasih buat seorang wanita yg bermuka sama dgnku, iaitu saudari Aimi @ Adik atas semangat, bantuan serta dorongan beliau terhadapku selama ini...
Thanks Dik! * big hugs *

Namun, tidak dilupakan jua pd rakan2 serumah yg sering memberi kata2 perangsang dan kekuatan semangat; Lela, Che Rose, Azie, Liza, and Yatie...
Thanks guys!!!
Serta kepada sape2 yg terlibat secara langsung ataupun tidak dlm memberikan rase kegembiraan dan kesukaan yg tidak terhingga ini kpd aku!!! ;p

Huu...rase mcm wat aknowledgment utk thesis plak...hehehe...
Ok laa...aku rase, dah berjaya aku meng'apdet' blog ini dgn jayanya..
Sekiranya terdpt lagik desas desus yg kutuk mengutuk diriku yg baik hati ini di blog ku sendiri, maka aku akan mengambil langkah2 drastik serta mengenakan tindakan tatatertib kpd mereka2 yg terlibat serta yg bersetongkol! (baca dgn gaya serius!) ;p

Akhir kata, kepada mereka2 yg telah diajak mengundi, aku ucapkan 'Selamat Mengundi'!!!
Undilah yg terbaik utk rakyat dan negara!!! (perlukah aku berpolitik di sini?)
psstt..aku blom lagik mendaftar jd pengundi!!! adakah aku rakyat yg tidak prihatin? :D

Sekian sahaja pengapdetan saya pada kali ini...
Sila doakan saya semoga berjaya dlm hidup ye...
Terima kasih...
May ALLAH bless us always...ameeennn....

** ditulis ngn penuh emosi kegumbiraan yg tidak terhingga!!!

Friday, February 8, 2008

tulis lagik!

** Mari Bercerita... **



Wah...nampaknya sudah lama aku tidak mengapdetkan blog ini!
Sungguh bz aku ya...ngeh..ngeh..


Baik, saya akan meng'lung sum' kan cerita2 saya sepanjang minggu ini memandangkan saya bukanlah seorg yg sgt rajin amat utk menaip bg mengapdet blog setiap hari seperti Poonz, Pid mahupun Shai..


Bermula dgn 1 februari,
Owh...rupe2nya aku telah berjaya mengapdet blog dgn entry yg berkisar tntg kelahiran Baby Umayr, anak lelaki Umar Faruq @ Beng (x-ketua tingkatan aku)
Selain itu, pd tarikh ini juga merupakan besday sahabat aku, Cik Azlina Adnan @ Lina yg skrg telah bekerja sbg QS di Damansara dan memiliki Persona purple yg sering menjadi kenderaan tumpangan aku utk pulang ke kg halaman..
Lina, Happy Birthday!!!
Sweet 25th...Semoga ko cepat2 dapat jodoh!!!


2 februari,
Hari Sabtu, mcm biasa...pagi2 lagik aku akan menjoin adik aku menonton kartun2 yg sedia ada kat tiwi..
Aku pulang ke Shah Alam bg merealisasikan plan kitorg nak ke majlis kahwin Marina..
Aku berjaya membeli hadiah utk pasangan pengantin serta aku beli skali hadiah besday Lina..
Huuu..lihatlah..betapa baik hati serta pemurahnya aku!!! (ayat pujian utk diri sendiri!) ngeh..ngeh..


3 februari,
Ahad, plan ke Tapah bg menghadiri wedding Marina (x-3 hidayah) dan suaminya, Azmi..
Wedding pertama dlm tahun 2008..
CONGRATS Marina!!!
Perjalanan bermula dr rumah Poonz, masuk tol terus..
Ahli2 yg mengikuti perjalanan ini adalah aku, Poonz, Mass, Fiza (mereplace tempat Adik yg last minit tak dpt join sbb gi kursus) serta Lina (pemilik kenderaan yg dibawa)
Ini bermakna seramai 5 org telah terlibat dlm ekspedisi ini dan kesemuanya merupakan ahli2 SnA Club yg sedang cuba bergiat cergas bg menjalankan aktiviti2 club di samping cuba men'decrease'kan ahli2nya..
Di majlis tersebut, kami terjumpa serta tertembung (cehh..mcm salah jer perkataan ini) dengan Ayuni dan Madia Baizura bersama tunang masing2...
Mereka berdua bakal melangsungkan perkahwinan pd bulan 5 nanti dan tarikh masing2 akan dinyatakan kemudian..
Waahh..nampaknya kami akan ke wedding sahabat handai lagik sepanjang 2008 ini!!!
Dlm perjlnn pulang, kami telah mengikut peng'owner' kete utk ke Sunway Pyramid bg merealisasikan kehendak beliau yg ingin mengambil sesuatu yg telah ditempah di sana..
Selepas itu, beliau membelanjai kami makan2 di Kenny Rogers bersempena besday beliau pd 1 feb yg lalu..
Thanks Lina for the meal!

4, 5, 6 februari,
Sepanjang hari2 yg dinyatakan ini, tiada aktiviti2 yg menarik dapat dinyatakan..
Namun, aku rasa cam 'hampagas' serta 'hampeh' sepanjang hari2 yg dinyatakan ini!
Hanya DIA yg Maha Mengetahui atas apa yg berlaku...
Iskk..iskk..sadisnya kehidupan ini...penuh dgn onak dan duri..(mcm ayat dlm novel je)

7 februari,
Aku pulang ke kg halaman terchenta, Kg Kuantan dgn menumpang Lina bersama Persona purple nya bg menjimatkan kos perbelanjaan di samping menemankan beliau dlm perjalanan pulang serta menjadik geng utk gossip2 liar...(wahahaha...bertanduk!)
Aku telah meng'edit' blog aku bg cantek2 sket laa..tapi, still takleh lawan kecanggihan serta kecantikan blog2 mereka2 yg lain..
Takpe...kalau ade mase lagik, aku cuba! ;p
Hari ini ialah Tahun Baru Cina, tapi aku tak sambut walaupun aku anak "LEE"...
hehehehe...
To all Chinese, Gong Xi Fa Chai!!! (patutkah aku wish kat entry aku nih?) ;p

8 februari,
Hari ini aku telah berjaya mengapdet blog aku, dgn penuh terelnya secara total sepanjang minggu! ngeh..ngeh..
Kepada Sis Amrah and Sis GD, yang sememangnya agak 'rajin' mengapdet blog sehingga meninggalkan sawang2 yg banyak, silalah ikuti cara saya yg sangat bijak ini! hehe..
Mari mengapdet secara total, global, 'lung sum'!
wahahahahaha...

Sekian, hasil apdet saya utk sepanjang minggu ini..
Jumpa lagi di masa akan datang! ;p

Sebelum itu, mari kita sama2 saksikan antara foto2 di majlis perkahwinan Marina dan suami beliau, Azmi yg telah aku curik sket dr Poonz sbb kalau nak tunggu minah ni bagi, tak tau laa tahun bile baru dapat!! *sigh*





Marina & suaminya, Azmi





makan beradab...





rombongan ke Tapah...

Friday, February 1, 2008

Baby Umayr

Semalam aku dapat msg fs dr kawan lama merangkap bekas ketua tingkatan mase form 5 dulu, iaitu En Umar Faruq @ Beng yg berbaur begini ;

" halo angah..
anak aku dah kluar dah.. ha meh la dtg sini tgk, comel mcm daddy die laaa! "

Millions CONGRATS to Beng and his beloved wife, Kay!!!

Waahh..sungguh excited aku ketika ini! Ye laa...even bukan baby sendiri, namun aku turut menumpang gembira atas kelahiran anak pertama beliau, hasil perkongsian hidup dgn isteri terchenta beliau, Khadijah..

Baby mereka yg sangat chomei ini telah dinamakan sbg UMAYR..berjantina lelaki..
Baby Umayr ini telah dilahirkan pada 31 Jan 2008, di WCH, Adelaide, Australia..jam 1.00 pm...
Wahh...anak kelahiran luar negara nampaknya baby nih! hehee...

Menurut En Beng, baby Umayr dilahirkan pada tarikh yg sama dengan kelahiran/besday ibunya, Pn Khadijah..
CONGRATS Kay!!! Hadiah paling bermakna dlm hidup...

Memandangkan En Beng sekeluarga masih berada di negara kangaroo itu, maka dengan terkilannya, aku dan rakan2 yg lain (sweetie aunties!), tidak dapat melihat baby Umayr secara jarak dekat serta tidak dapat memegang2 sambil memicit2 pipi baby tersebut!
But, thanks a lot Beng! for letting us know about ur baby and putting some photos of him! =)

Hehehe..sekarang, aku dah ade 3 orang anak buah yg masih chomei2...
Baby girl Ella, baby girl Dinie and the latest one, baby boy Beng...Umayr..

** CONGRATS again Beng n Kay!!!
** May ALLAH bless u all always...ameenn...




hi...nama saya Umayr...



pipi Umayr yg merah!!! chomeiinye!!




nyenyaknya dia tido... ;p


Umayr wif his daddy, Beng...