Tuesday, July 31, 2007

pegi kenduri kawen!! ~~

uhhh...
semenjak umurku menjangkau ke angka 24 ini...ade2 saje (buleh dikatakan hampir setiap mggu aku dpt jemputan org kawen!)
dan yg paling penting...jemputan tersebut adalah drp sahabat handai serte rakan taulan semasa di zmn2 persekolahan...
sungguh banyak duit mereka ye...sehingga mampu mendirikan rumahtangga di usia agak sebegini muda...
sedangkan aku...pergghh...nak makan KFC pon masih kurang berkemampuan... :-(

pada hari ahad yg lalu (29 July), aku telah menghadirkan diri ke perkahwinan kawan aku semasa di sekolah menengah yg bernama Nor Hakimah Musa..
beliau ini mmg aku telah kenali sejak sekolah rendah lagi semasa mengikuti kem ibadat di tahun 6 bertempat di masjid kuala selangor...
yg aku tau, beliau bersekolah di sekolah cina, makanya belia sgt arif ngn bahasa mandarin..
kemudian, tidak ku sangka, beliau juga bersekolah di sekolah yg sama dgnku sehingga ke tingkatan 5...
namun, aku dan beliau tak pernah pon satu kelas...tapi, kami tetap berkawan...(sbb aku ni baik, kawan ngn semua org)
beliau telah mengepos kad kawen kpd aku sebulan sblm tarikh perkahwinan beliau...
uuhh...sungguh efektif! aku sgt terkagum serte terharu sbb beliau masih ingat lagik kat aku!

maka, pd hari yg tertera, aku telah pegi bersama Minah menaiki BGE nya...
namun, aku dan Minah sampai pd jam 1.30 laa lebeh kurang...tak sempat tgk beliau bersanding!!
cehh...rupe2nya beliau bersanding pd pkl 12.30 tghari...sungguh cepat!
mase ktorg sampai jer, terjumpe laa rakan2 lain spt Noe, Ema, Ain, Haza, Najwa...tu je yg aku ingat...dorang pulak sibuk nak balik dah! cehh...x rock langsung! ~~~
pastu, ktorg jumpe ngn Nabil & Wan Suriati (d hottest couple!) serte Shiffut...

kat situ, ktorg sempat aa beramah tamah ngn psngn pengantin serte mengambik gambar..(tak sah laa kalau namanya ANGAH...tak bergambo!)
sementara menunggu kedtgn 3 org lagik shbt handai ktorg yg lagik lambat bak kura2...iaitu Poonz, Adik & Fiza...aku dan Minah telah berjaya memakan kuih-muih yg ade di situ berulang2 kali...nak makan nasik lagik skali, cam malu plak..hehehe..
so, makan aa mende2 yg ringan2 jer...heeee...
dorang ni lagik laa...kol 3 lebeh baru sampai...lauk2 pon dah nak kemas dah!

disebabkan ktorg je yg masih tggl, Kim (pengatin pompuan) pon lepak2 la ngn ktorg sambil berbual2 sedangkan suami beliau sibuk mengemas2 selepas penat bersanding dan bergambar2 tadik...

"Kim, cemana ko kenal husband ko tu?" --- soalku memulakan bicara yg berunsur menyibuk..

beliau menjawab --- "uishh..panjang ceritanya..."

"ehmm...takpe laa kalau pjg sgt...nnti tak balik plak ktorg dgr citer ko..." --- ujarku pula..

"ehh...takde laa sampai mcm tu skali...kenal mase keje...kawan atas kawan yg kenalkan" --- beliau menerangkan...

"owh...ye ke? uisshh...tak sangka eh...cepat jodoh ko...mase skolah takde pon gossip2 ke..skandal2 ke...afair2 ke...tapi, end up...ko yg kawen dulu drpd ktorg yg jahat2 nih...hehehehe..." --- kataku lagi..

"ala...jgn laa ckp mcm tu... nnti sampai laa jodoh korang..." --- kate beliau menyedapkan ati ktorg...

huuu...sesungguhnya, aku gembire melihat kawan2 bahagia...
semoga aku serta rakan2 yg lain (especially yg single2 lagik nih pon bakal menemui kebahagiaan masing2...)
ameeennn.....

** blog yg ditulis ngn penuh rase terharu...serte sedikit rase kepiluan + kesedihan...

Sunday, July 29, 2007

mari bersukan!!!

semalam ialah hari sabtu..
aku dgn poyonya telah menyahut seruan kerajaan iaitu pegi ke Karnival Sukan Remaja TV3 yg tlh berlangsung di Stadium Kuala Selangor (pekan berdekatan ngn kg halamanku)..
pd asalnya, aku mmg x memplanning utk ke sana..namun, tetibe rakan lama aku mase skolah rendah telah me'msg'ing aku yg berbunyik begini...
" ngah, aku dgr citer ko ade kat rmh? ye ke? kalu ade, aku nak dtg lepak rmh ko. aku keje half day hari ni.lama x jumpe ko.. boleh ke dtg? "
aku me'reply' begini... "oii...datang je laa...aku xde hal...leh gossip2...hehehe..."
slps itu, rakan lama aku yg bernama saudari Rubi itu tlh dtg dlm lebeh kurang kol 1.30 ptg laa..aku menjamu beliau ngn makan lunch serte desert (dadih mangga) yg aku buat ketike boring2 di rmh..kami tlh berborak2 serte bergossip2 sakan mengenai kehidupan masing2 di samping mengenang kisah2 lampau semasa di zmn kecik2 dulu...
tetibe beliau memberi cdgn agar kami pegi menyibuk2kan diri serte menyahut seruan kerajaan agar bersukan (ye ke aku bersukan??) di Karnival Sukan Remaja TV3 (JSC)...dgn rase berbesar hatinya aku bersetuju ats cdgn beliau...
setibanya di sana, kami telah mempoyo2kan diri melihat persembahan2 yg berlangsung di atas pentas di samping melihat2 sukan2 yg diadakan spt futsal, mini motor tu...ntah ape2 lagik laa...aku pon dah x ingat sgt...
selain itu, aku sempat berjumpe serte bersenyum2an ngn artis2 yg terkenal laa jugak spt aidid marcello, danny x-factor, tam (pelakon drama anita), farah (pelakon siri XX Ray) dll..
yg membuatkan aku terasa kagum ialah, aku x sangka, warga2 daerah kuala s'ngor amat bersemangat skali dtg utk mengikuti karnival ini serte kanak2 dan remaja2 juga amat bersemangat menyertai sukan yg dianjurkan...(huh..btoll ke susunan ayat BM aku nih?)
selepas kami berasa telah penat menyibuk2kan diri di situ, kami pun pulang ke rmh...
rakan lama aku pun pulang ke rmh beliau slps menghantar aku pulang...
itulah antara aktiviti yg aku lakukan pd hari sabtu smlm bagi menghilangkan rasa kebosanan aku menjadi seorg penganggur di rmh...
kpd rakan lama aku, saudari Rubi..timakaseh bawak aku menghiburkan ati serte jemput2 laa slalu dtg rmh aku... :-)
** blog ini ditulis bg menajamkan lagik penulisan aku dlm membuat karangan agar aku mampu mengarang dgn baik mase ujian ptd nanti...hehehe...

Saturday, July 28, 2007

Karangan skolah (1)

mase aku tgk2 keje skola adik lelaki aku, hanif..tetibe je aku teringat mase aku kecik2 dulu, zmn2 skola rendah..wat karangan tuleh pakai pensel (btoll ke eja dia camni? ke pensil?) ..
aku paling suke tuleh karangan, sbb aku suke mengkerepek2 kan diri kat karangan tu..
huuu...tetibe cam rase nak tuleh karangan pulak laa... :-)
DIRI SAYA..
Nama saya Fadzilah yang bermaksud kelebihan. Saya dilahirkan pada 12 April 1983 di Kg Nelayan, Pelabuhan Klang. Saya dilahirkan di rumah, tidak sempat dibawa ke hospital kerana saya sudah tidak sabar2 lagi ingin melihat muka bumi ciptaanNya yg indah ini.
Saya tinggal di Kg. Kuantan yg terletak di antara pekan Kuala Selangor (pekan koboi) dan Btg Berjuntai (aku tak suke betol nama pekan nih!).. Kampung aku sangat terkenal dgn sektor pelancongannya...iaitu pusat pelancongan sejenis haiwan (bukan...serangga) yg bernama "kelip-kelip" atau dlm bahasa inggerisnya "firefly"..Sesiapa yg ingin mengunjungi tempat ini, bolehlah bertanya dgn lebih lanjut kpd aku..(huu...penduduk kg yg prihatin, mempromosi kg sendiri!)
Saya mempunyai 7 org adik-beradik. Saya ialah anak yg ke2 dan dipanggil "Angah". Saya mempunyai seorang kakak serta 5 org adik. Adik-beradik saya adalah perempuan bermula daripada anak pertama sehingga anak yg kelima (secara berturutan). Kemudian, dua yang terakhir barulah saya mempunyai adik lelaki..(macam salah je pola struktur ayat aku nih? huu..belasah je la!)
Saya mula menjejakkan kaki di bangunan yg bernama sekolah ketika berusia 7 thn. Saya tidak dihantar ke sekolah tadika kerana bapak saya kata tidak perlu ke tadika sebab dia boleh menjadi cekgu di rumah. Saya bersekolah di Sek. Keb. Pasangan, Kg. Kuantan pd waktu pagi dan pd sebelah ptg saya pergi ke sekolah agama yg bernama Sek. Rendah Agama Pasangan.
Selepas menimba ilmu selama 6 thn di sekolah rendah, saya beralih arah pula ke sekolah menengah. Pada mulanya saya bersekolah di Sek. Men. Sult. Abd. Aziz (SAAS), Kuala S'ngor. Tetapi saya hanya sempat bersekolah di situ selama sebulan saja. Kemudian, saya ditawarkan melanjutkan pelajaran di sekolah berasrama yg bernama Sek. Men. Keb. Agama Kuala S'ngor. Mengikut lagenda, saya bersekolah di sekolah tersebut sehingga SPM. Namun, saya sempat bersekolah seketika (2 minggu kot) di Kolej Islam Sultan Alam Shah (KISAS). Saya tidak menghabiskan pengajian di sana kerana saya 'lari' semula ke sekolah lama.. (jangan ditanya kenapa..)

Itu sahaja karangan tentang diri saya buat kali ini. Saya akan menyambung karangan ini pada esok hari. Ini kerana saya sangat penat untuk memikirkan susunan ayat yg cantik serta indah untuk ditulis di sini. Memandangkan saya sudah lama tidak membuat karangan bahasa melayu, saya terasa seperti sangat sengal untuk membuat ayat. Oleh itu, saya berpendapat adalah baik sekiranya karangan saya ini tidak ditulis dgn terlalu panjang pd satu2 masa.

huuu..berjaya gak aku menulis satu karangan...
hehehe...mesti cekgu yatie reject karangan aku ni kalau aku hantar kat dia mase skolah dulu! gerenti aku kene buat semula!!! :-)






Friday, July 27, 2007

BuataN GoMBaK...

GOMBAK...

bile sebut jer nama tempat ni, aku teringat someone...
uhh...biar laaa...dah x ingat sangat pon!!! =)

aku dah pon post kan senarai ajk alumni yg tlh disuruh oleh tn pengerusi kat topic jap tadik..
setelah berkali2 aku mencubenya, sbb asik error2 jer...akhirnya aku sukses!!! heeee...

tadi aku tgk tiwi, pastu ade satu iklan petronas tu...aku mcm paham2 tapi mcm tak paham2 sgt pemendenya yg cube disampaikan...

antara dialog2 ahli2 pelakon iklan tersebut...Asyraf Sinclair ngn Vanida.. (yg aku ingat2 lupe laa...agak2nya kot!!!) heee....

" salah ke kasut buatan gombak? "

" tak salah...kasut buatan gombak pon bagus..."

hehee...btoll ke ntah dialog tu eh... ;p

persoalannye skrg...nape diorg pilih "GOMBAK" ?
nape tak pilih tempat lain spt KUALA SELANGOR ke...SHAH ALAM ke...ALOR GAJAH ke...
musykil aku...sampai la ni aku cube mencarik jawapannye...
huuhh..dah xde mende la tu aku nak pikir dah... ;p

Thursday, July 26, 2007

bosan kah?

perghh...
bosan btoll laa aku jadik penganggur nih!
ape nak wat eh...
xtvt aku adelah sama setiap ari...
kemas umah, tolong mak aku masak, sidai, angkat baju, tgk tiwi, main tenet...ape lagik...
nak gi jenjalan pon bukan aku ade duit.. huuu.....

mlm td aku telah dimsg oleh tn pengerusi alumni skola aku dulu2, dia kate aku telah dilantik scr vetonya sbg naib s/u alumni...
cesss....memandai2 ayam je beliau nak lantik2 aku...
seharusnya mendapat persetujuan aku dulu serte org ramai..
namun, apakan daya...beliau mempunyai kuasa veto serte pemerintahan diktaktor yg tersendiri! huh.... x sangka aku!

kemudian, aku telah ditelepon oleh naib pengerusi menyuruh aku mem'post'kan senarai ajk alumni yg tlh diapdet kat group discussion...

" angah, nnti awk tolong post kat discussion group tu senarai nama ajk alumni ngn wakil setiap batch ye..." ---> kata beliau..

aku bertnya ngn curiganya ---> "akak, kite ni jd naib s/u ape eh? ALUMNI ke utk program2 yg nak dibuat tu...?"

jawab beliau ---> "eh awak ni...alumni skola laa..."

uhh..aku terkesima...napekah aku yg terpilih??
adekah kerana aku sorg penganggur yg busan di umah? yg xde keje ape nak buat? sekadar sentiase menyibuk2kan diri kat group tu?

walau ape pon yg aku pikirkan...serte apekah alasannya serte jawapannya...yg penting...

" jalan mesti ke depan...bukan ke belakang... "

ntah...ape kaitannya eh??
ni maknanye, aku dah sgt bosan dah nih!!!
huuuu ~~~

Wednesday, July 25, 2007

testing...

dah lama sebenarnya aku 'membina' blog ini..
kalau x silap aku sejak awal2 thn lagik!
namun apakan daya..aku x de mood sungguh utk mempublishkannye di khalayak ramai sbb x cantek!
dan aku jugak x de mood nak tuleh thread...(ye ke thread?)
aku sendiri pon cam nyampah jer...

ini aku try test jer tuleh ape2 jer...
nak tgk..
ape kesannye...
huuu ~ ~ ~