Sunday, August 5, 2007

peperiksaan ketika dewasa..

semalam, 4 ogos 2007...

bermula satu sejarah...aku menghadirkan diri ngn poyonye ke satu majlis peperiksaan PTD M41 di dewan SMK Bdr Tun Razak, KL...

aku tlh meng'overnite'kan diri di rmh kwn lama aku kat bdr baru sentul, sbb senang n dekat sket nak gi dr rmh dia naik star lrt dr sentul timur trus je ke bdr tun razak..
pd seminggu awal aku tlh 'stadi' ngn bersemangatnya sbb aku sgt bosan kat rmh, xtau nak wat ape...mesti org kate aku poyo... =)
ntah, aku pon xtau nape, maybe sbb aku xtau nak wat ape kat rmh, bosan thp cipan terkukus...
so, aku pon stadi laa...jgn xtau..siap buat nota kaki lagik! hehehe...
aku bace buku malaysia kita, sejarah spm, rncgn malaysia, haa..siap wat latihan math spm lagik!!
perghh..begitu laa sikap positif sorg penganggur yg tekun lagi bersemangat waja + berhati kental! (cess...ye ke?)

stat paper kol 9 pagi yg bermula ngn paper sahsiah diri...mase nak jawab paper ni aku teringat nasihat member aku sorg ni...yg telah pon berjaya menyandang jwtn PTD baru2 ini...tahniah kepada beliau!!!

"ko kalau jwb paper sahsiah, yg penting skali ko kene jwb ngn JUJUR..jgn tipu2..sbb dorg ade kiraan sendiri, tau ko jwb scr jujur ke x..."

disbbkan nasihat beliau itu, aku menjwb segalanya dgn penuh rasa kejujuran...chewaahh...
kdg2 aku rase penggubal soklan ni, cam dah x pandai pikir nak wat soklan ape kot...

" Sekiranya anda berpeluang untuk tidak membayar tiket wayang, adakah anda akan berbuat demikian? "

" Adakah anda pernah kecewa dalam bercinta? "

cess...inilah antara soklan2 yg aku takleh lupe...sbb dua2 nya aku jwb ngn jujur... YA! :-)
huu...kalu x silap aku paper ni 45 min, diikuti paper current issues selama 45 min gak kot...
haa..paper ni mmg susah giler laa bg aku! mana tak nya...mmg "current issues" btol!!
ade ke tanya pasal bola laa...sukan2 laa...ntah ape2 lagik! mmg laa aku xtau pon!!
pastu soklan2 psl malaysia, ekonomi, politik pon agak susah gak laa...
aku sampai ngantuk2 ni nak memikirkan jwpn!! siap tersengguk2 mcm mase skola2 dulu...
yg bengangnya, ape yg aku bace ngn penuh semangat dlm buku malaysia kita ngn sejarah tu...hampeh pon tak kluar!!!! huh!!!

abis 2 paper, ade paper math...soklan dia 40 jer, tapi aku x pasti laa berapa lama...
ntah...sebab yg pastinya, aku x sempat jawab sbb aku malas nak bace & fahamkan soklan dia yg agak menjela...diikuti ngn nak mengira yg pjg2...mana yg aku rajin kira, aku kira laa...
tapi, mmg scr luhurnya, soklan math dia tak laa sesusah soklan2 KPLI ataupun KUITTHO yg aku penah amek dulu...

lps paper math, paper kefahaman BM & BI...yg ni dia bg satu passage BM & satu BI, jwb soklan2 berdasarkan passage2 tersebut...
ok laa jugak, sbb soklan2 dia xde laa berputar belit sgt...boleh laa aku faham nak tanda jwpn mana yg sesuai...

then, paper esei BM...selama sejam...300-500 patah perkataan...
huuu...aku ni dah lama x mengarang...tapi, disbbkan aku dah praktis2 sket mase tuleh2 blog nih, maka...ngn penuh bergembiranya aku mengarang sebuah karangan yg bertajuk "Kebaikan bersukan serta cara2 utk menggalakkan org ramai supaya bersukan"
hehehe...ape lagik..goreng cukup2 laa... ;p

paper esei english pon sejam, tapi 200-300 words jer...so, aku yg dah lenguh2 tgn menulis ni, meneruskan perjuangan penulisan aku!
aku telah memilih esei yg bertajuk "What are the steps taken by government to attrack tourists to Malaysia"
ehmm....lebeh2 kurang mcm tu laa soklan dia...

secara kesimpulannya, aku telah menduduki exam tu sehingga jam 4.30 ptg...
aku berasa sgt pening slps itu krn kepenatan berpikir mejawab soklan serta kepenatan tgn krn dah lama x menulis ngn beratus2 ribu perkataan...huuu...
inilah pengalaman aku yg agak memenatkan dlm sesi menjawab peperiksaan sbb menjawab nya bersama2 ngn pelbagai golongan usia...

aku tidak laa terlalu mengharapkan kelulusan yg maksima dlm ujian ni, sbbnya aku tau, sgt laa susahnya nak melepasi gelanggang nak jadik PTD ni...
aku pegi xm ni pon sbbnya aku nak gi jalan2...takde laa aku asik terperuk seperti sang puteri yg anggun sahaja di rmh aku...hehehe...
tapi, seandainya aku melepasi 1st stage ni...hahaha...terbukti laa aku sgt terel...ataupun pemeriksa tu yg dah malas nak tgk jwpn aku yg merapu2 tu kot...hehehe...
sekian sahaja laporan pengalaman saya ketika menjawab peperiksaan ketika dewasa... ;p

*** blog yg ditulis berdasarkan pengalaman benar si penulis...

No comments: