Wednesday, August 17, 2016

ACL Reconstruction Surgery - Part I


Salam semua…
Lama sungguh saya tak apdet blog ni.. dah bersarang2 dah pun!  ;P
Hampir 7 bulan rasanya...

Maaf… saya sangat sibuk selepas cuti sakit yang lama selama 3 bulan yang lalu..
Nak apdet blog pun tak berkesempatan langsung.. huuu…
Ini benar dengan pepatah orang putih  “as busy as a bee”  ataupun boleh dipanggil sebagai si  “busy bee”… hehehe…

Pada entry kali ini, saya akan menceritakan peristiwa yang berlaku pada saya sehingga menyebabkan saya menjalani pembedahan dan bercuti lama di rumah.

Part 1 : Jatuh – Operation - Cuti

Saya telah membuat pembedahan di lutut kanan pada 8.3.2016 yang lalu setelah mengalami kecederaan ketika turun dari bas dalam perjalanan ke tempat kerja. Ok.. bunyi macam simple.. jatuh bas je pun.. kannn? Hahaha.. ye, memang bunyi macam.. jatuh je pun..
Tapi, ye la.. siapalah kita untuk menidakkan ketentuan dan ujian daripada Allah SWT…
Saya sendiri pun tak menyangka…
Saya jatuh bas - tak boleh bangun – tak boleh jalan - sakit - bawa hospital – check - meniskus koyak - ligamen putus – OPERATION!!!

Kejadian berlaku pada 5.2.2016 (Jumaat). Ketika itu di awal pagi, saya nak pergi kerja. Seperti biasa, saya akan transit (tukar bas) di Seksyen 2. Ketika hendak turun dari bas rapid Selangorku (free bus), mungkin saya tersalah step ataupun miss step dari tangga bas tu, saya terjatuh. Tapi, bukanlah jatuh tergolek2 ataupun sampai luka2 berdarah. Hanya terduduk sebab tersalah step. Namun, saya langsung tidak boleh bangun ketika itu dan merasakan seperti saya dah takde lutut langsung! Kedengaran bunyi  “prakk”!!! Owhh.. lutut saya pecah ke? Kaki saya patah ke? Pelbagai persoalan terlintas di benak saya ketika itu…
Allah… hanya Dia sahaja yang tahu betapa sakitnya saya ketika itu!

Saya tidak boleh bangun.. dibantu orang awam, dibawa ke tempat duduk di perhentian bas itu. Saya hanya berpendapat yang sakit itu hanya sementara dan akan ok selepas beberapa minit berehat dan duduk seketika di bangku menunggu bas itu. Namun, tidak sama sekali! Saya cuba untuk bangun, tapi tidak mampu dan merasakan kesakitan yang amat sangat! L
Saya tak tahu nak buat apa.. nak pergi kearah teksi pun tak berdaya untuk berjalan. Saya teringatkan kawan saya Jaja yang tinggal di Seksyen 7. Tapi, mesti beliau sibuk menguruskan anak2nya di pagi hari ni. Tak jadi nak minta tolong beliau. Terus saya teringatkan Seha, kawan di tempat kerja juga. (I really owe you a lot Seha! May Allah bless you!) Saya wasap beliau meminta pertolongannya. Beliau suruh saya tunggu sahaja di perhentian itu dan berjanji akan bawa saya ke hospital. Dipendekkan cerita, setelah beliau sampai, terus saya dipapah ke kereta dan saya dibawa ke DEMC. Saya ke DEMC kerana hospital itu adalah salah satu panel tempat saya bekerja.

Sesampai sahaja di hospital, setelah berjumpa dengan doktor, buat x-ray segala semua, doktor menyatakan segalanya ok. Maksudnya tiada keretakan tulang atau luka2 yang serius. Doktor menyarankan saya dirujuk kepada pada pakar orthopedic untuk pemeriksaan lebih lanjut dan terperinci. Sepanjang itu, saya diberi ubat tahan sakit dan lutut saya di bandage bagi mengurangkan kesakitan, dan doktor melarang lutut saya diurut. Oh ya, saya hanya dapat berjumpa dengan doktor pakar pada 9.2.2016 memandangkan ketika itu cuti Chinese New Year.
Sepanjang waktu itu, saya tidur dan berehat di rumah Seha kerana rumah beliau adalah rumah teres serta mudah untuk saya bergerak. Rumah sewa saya pula ialah rumah flat, tingkat dua! Jadi, bayangkanlah saya menahan kesakitan sepanjang waktu itu ditambah pula dengan kerja yang terpaksa disiapkan pada waktu2 genting ketika itu! Ya Allah…ketika itu baru saya tahu betapa besarnya nikmat sihat yang Dia berikan kepada kita.. insaf sungguh saya!

Setelah berjumpa dengan doktor pakar orthopedic di DEMC dan setelah membuat pemeriksaan serta MRI, doktor mengesahkan bahawa meniscus di lutut saya telah koyak dan bengkak di dalam, ligament saya putus dan perlu diganti untuk mengelakkan ianya semakin teruk dan sakit. Jadi, jalan penyelesaiannya adalah dengan menjalani pembedahan! Ohmaaiiiiii… bedah???
Fobia gile kottt saya dengar penerangan doktor tu! Saya tidak terus memberikan kata putus kepada doktor untuk bersetuju atau tidak menjalani pembedahan itu, memandangkan banyak faktor yang perlu diambil kira sebelum membuat keputusan. Saya perlu memikirkan tentang kos pembedahan (saya perlu refer pada insurans company berapa yang di cover), tentang cuti sakit (berapa lama akan cuti, bagaimana dengan kerja2 saya), minta pendapat kedua ibu bapa saya serta banyak benda laaa yang saya kena ambil kira! Uhhh.. bukan senang untuk membuat keputusan dalam hal ini, memandangkan ianya melibatkan orang2 sekeliling juga.

Akhirnya setelah berfikir panjang dan menyelesaikan banyak perkara, saya buat keputusan untuk menjalani pembedahan. Saya diberi tarikh pada 8.3.2016 (hampir sebulan selepas kecederaan), untuk menjalani pembedahan. Saya menjalani ACL Reconstruction Surgery yang mana kecederaan sebegini hanya sering berlaku kepada ahli2 sukan seperti pemain bola, hoki, ragbi, futsal dan badminton yang berpunca daripada tersalah ‘landing’ ketika bermain. Tetapi saya tak bersukan pun kan? Hehehe.. hanya jatuh dari bas…
Ye kawan2, ingat ya..jangan ambil mudah dalam semua perkara tau.. dan ingatlah sentiasa, Allah boleh menarik segala nikmat yang diberi kepada hambaNya dalam sekelip mata.. Maka, sentiasalah bersyukur atas segala pemberianNya itu..
Saya dimasukkan ke ward pada 7.3.2016 – menjalani pembedahan (yg menakutkan bagi saya) pada 8.3.2016 – dan tinggal di ward sehingga 11.3.2016. Selama seminggu penuh saya berada di hospital…
Selepas itu, bermulalah kisah saya cuti di rumah untuk menjalani proses penyembuhan ataupun  “recover”. Ini part yang paling sukar dan ‘seksa’ bagi saya!!!

Okey, saya akan sambung nanti dalam Part 2 untuk kisah “recover” ini.

Huhuhu…

Saturday, January 2, 2016

Happy New Year 2016!

AsSalam semua...

... 2016 ...
Selamat Tahun Baru!!!
Happy New Year everyone!!!

2016 menjelma...
Terasa begitu pantas masa berlalu...
Meninggalkan tahun 2015...
Selama 12 bulan... pelbagai kisah suka duka pahit manis yang kita semua harungi...
Meninggalkan 1001 kenangan serta pengalaman dalam perjalanan kehidupan...

2016...
Semua orang menanam pelbagai azam setiap kali bermulanya tahun baru...
Aku? Huuuu...
Adakah azam pada tahun lalu telah pun tercapai dan terlaksana?
Ok.. tepuklah dada... tanyalah imanmu...

2016...
Semoga tahun ini lebih baik dari tahun-tahun sebelumnya...
Semoga tahun ini memberi 1001 kebaikan, keindahan, kebahagian dan kesejahteraan pada kita semua...

Semoga tahun ini...
Kita semua dikurniakan kesihatan yang baik, dipermudahkan segala urusan, diberikan rezeki yang melimpah ruah dalam pelbagai bentuk, ditingkatkan amalan serta keimanan kepada Maha Pencipta...
Ameenn.. Allahumma Ameenn...

2016...
Please be nice to me ya..  :) 






>> may HE always bless me!

Wednesday, December 23, 2015

Life...

AsSalam...

It has been quiet a long time I've never updated my blog..
Crazy bz bz... *sigh*






Life is a SONG - sing it!
Life is a GAME - play it!
Life is a CHALLENGE - meet it!
Life is a DREAM - realize it!
Life is a SACRIFICE - offer it!
Life is a LOVE - enjoy it!

Life... make your own life dear!   (*_*)


May ALLAH SWT bless all of us...
Proud to be Your servant...


>> Love myself!

Wednesday, November 25, 2015

As bz..bee..

Assalam...

Dear blog,

Sorry for ignoring you for quiet a long time...
I'm busy as a bee...
Busy with my work..work...work... *sigh* 

Ya Allah...
Please give me the strength to live...
May Allah bless me...

* i dont want to be a bee!


Wednesday, September 23, 2015

Salam Aidil Adha 1436H

Salam...

Kepada semua umat Islam di seluruh dunia,

Selamat menyambut Hari Raya Aidil Adha 1436H..
Semoga mendapat keberkatan dan dilimpahi rahmat Allah SWT sentiasa...

Kepada rakan2 yang menjadi tetamu Allah SWT di tanah suci untuk menunaikan ibadah haji, semoga diberi kekuatan, ketabahan serta kesihatan yang baik sepanjang berada di sana...
Dan semoga mendapat haji yang mabrur...
Insya Allah...

Salam Aidil Adha,
- cik angah lee -